Село оцеля по чудо, затиснато от скална маса


Село оцеля по чудо, затиснато от скална маса
Огромни скални късове можеха да изтрият селото от картата
12 Януари 2011, Сряда


В последните часове на старата година съдбата реши да изплаши до смърт жителите на крумовградското село Ковил. Около 50 тона отломки от скалата на върха над махала Бараците се отчупиха и тежко се затъркаляха надолу по стръмното, и аха да ударят къщите... Кошмарът се случи на 30 декември, а местните жители още се стряскат насън и им се причува



Автор: Златина Стоянова

страшният грохот.

Лошото вече отмина, но най-късно до края на януари там се очакват мощни взривове. Скалата ще бъде разбита, за да дойде спокойствието, съобщиха от общинската управа в Крумовград. Тази сряда специалисти по взривовете са подали оферти, ще се изчакат сроковете на съгласувателните режими по проекта и после върхът ще притихне, смлян до пепел.

Почти за денонощие бе обявено бедствено положение, а хорицата сякаш се смалиха и забравиха за предстоящия тогава празник. Паниката измести новогодишното настроение, след като 36 души бяха изведени от домовете им в подножието на разбунтувалата се планина.

На мястото на произшествието още същия ден пристигнаха директорът на ГД „Гражданска защита” Стефко Бурджиев, както и шефовете на пожарната и на областното управление на спасителите комисар Христо Тодоров и Кирчо Павлов.

Полицаи и спасители за по-малко от денонощие овладяха кризисната ситуация. Местните хора се трупаха на групи и със страх наблюдаваха работата на тежките машини. Те отхвърлиха предложението на сформирания кризисен щаб да пренощуват на топло в общежитието в градчето.

Вместо това предпочетоха да се настанят временно при близки в друга махала на Ковил. Полицейски пост обаче остана да бди през цялата нощ, за да не се допуска човешки крак в района. Електрозахранването беше изключено, а екип на „Гражданска защита” осигури аварийно осветление за работниците, които трябваше до зори да копаят ровове и траншеи. Изкопите бяха направени с цел да оберат инерцията на търкалящата се надолу скална маса и да я спрат, преди да е отнесла къщите, обясниха спасителите.

Селцето осъмна опасано с два успоредни рова, дълги по около километър и дълбоки 2 метра, а жителите му си отдъхнаха и поеха към домовете си. Така дори и да се раздвижи отново планината и срутищата пак да тръгнат надолу, опасността вече е отминала, коментираха успокоените хора.

Електрозахранването беше възстановено, след като до сутринта тежката техника се беше борила с калта, за да се прокопаят обезопасителните ровове. Късно следобед пристигнаха сапьори, които огледаха рисковата зона и изготвиха план за взривяването на скалния връх над Бараците.

„Аз пръв чух грохота от търкалящия се отломък. Като погледнах навън и видях какво чудо приближава селото, направо онемях! Изпаднахме в паника, развикахме се и хукнахме навън да предупредим съседите”, разказа Ангел Митков. Той посочи първия къс, който се стоварил недалеч от къщата му.

Семейството му е от 8 души и на втория ден още не беше преодоляло шока. „Ще се махаме оттук, нямаме вяра, че ще се ликвидира проблемът. В градовете е по-спокойно, ще си намерим и работа, че тук умираме гладни”, правеха сметки изплашените хора.

Още предния ден Стефко Бурджиев пое ангажимента да информира вътрешния министър Цветан Цветанов за извънредните разходи, направени от общината за овладяването на кризисната ситуация. Според него те ще бъдат възстановени веднага след празниците. „Карма ли е всичко, което се случва на Крумовград винаги в навечерието на празници?

Преживяхме смъртта на рейнджъра в Кербала по Коледа, после ужасния инцидент по Никулден, при който загинаха от взрив трите деца, след това и тежката катастрофа, осакатила момичето преди абитуриентския бал”, припомниха чиновниците от общинската администрация. Но след като поне този път Крумовград се размина без жертви и пострадали, кметството се зарече да даде курбан за местните хора.



Шокираните хора се завърнаха по домовете си 2.	Директорът на ГД „Гражданска защита” Стефко Бурджиев / първият вляво/ лично ръководеше операцията по обезопасяването на селото 1.	Тежката техника до сутринта прокопа два защитни рова

В категории: Репортажи , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки