Втори фалстарт спира градежа на парк като приказка в Кърджали


Втори фалстарт спира градежа на парк като приказка в Кърджали
Ученици разглеждат проекта на уникалния парк, който ще превърне Кърджали в приказка на Балканите
23 Декември 2010, Четвъртък


Изграждането на парка за отдих и развлечения по лявото крайбрежие на река Арда в Кърджали пак се препъна в претенциите на несполучил участник в търга. Този път обаче гражданите имат право дори да попържат – отпадналият състезател Николай Сурков, чиято фирмичка е световно неизвестна и не може да се похвали с никакъв опит или строително постижение, реши да обжалва резултата от повторното класиране.



Автор: Златина Стоянова

Сурков е иначе достатъчно известен като републикански шампион по кану-каяк. И като човек, свързан със силовите групировки, белязали дълбоко началото на прехода като СИК и ВИС. Знаят го и като стопанин на бившата Татова резиденция на хълма над Кърджали – хотелски комплекс с новоизграден басейн... и с блондинки на разположение, както твърдят злите езици.

Този свръхамбициозен предприемач е и хиперактивен деятел от червените редици на БСП. Същият беше официален говорител на предишните местни избори, когато столетницата се сроди с партия Атака и май именно заради това претърпя грандиозен крах. (Друга обаче е темата за това кой как печели избори в Кърджали и местните знаят как се броят автобусите с „гости” от Турция!).

Малцина обаче са онези, които са наясно кой им скрои шапката с асфалтирането миналата година на градските улици така, че и

шахтите останаха под настилката.

Впоследствие се наложи те (шахтите) да бъдат търсени с металотърсач и лъскавият асфалт да се разкопава, но не за сметка на предприемача-строител от най-ново поколение. Хич не му провървя на парка-мечта, ама никак!

След първото класиране прътът в колелото дойде от димитровградската фирма Ти Ви Би, за която се твърди, че е особено близка на вицето и вътрешен министър Цветан Цветанов. Каквото и да е, но жалбата си беше основателна, откъдето и да я погледнеш. При първия търг, състоял се през юли – август, от подалите тръжни документи 4 фирми, до финала бяха допуснати два консорциума – Обединение”Арпезос – Кърджали ” и „Ти Ви Би”-Димитровград.
С кметска заповед за победител бе обявено Обединение „Арпезос-Кърджали”, включващо фирмите „Арда строй”, „Караман”, „Елизграждане” и „Симекс”. Все

фирми от „обръча” на Доган, вечно „печелившите”!

Обаче офертата на „наште момчета” надскачаше с цели 230 000 лева тази на другите от Димитровград. Тогава от състезанието отпадна четвъртата фирма Обединение „Строителни компании – Кърджали”, а причината бе недобре окомплектована документация, както и фактът, че единият плик с документи бил полуотворен в момента на подаването, а после съвсем се разпечатал.

Другите две фирми - Обединение „Арпезос –Север” и „Паркове –Кърджали 2010”, след разглеждане на офертите им, са предложени за отстраняване заради неспазване условията в тръжната документация да имат наета асфалтова база, въпреки че асфалтовите дейности, предвидени по проекта, не са в голям обем.

Преди дни комисията за избор на изпълнител на парк „Арпезос – Север”  преразгледа документацията на кандидатите, участвали в повторното класиране за изграждане на обекта. На финала бе допуснат само и именно въпросният консорциум от Димитровград.

Ценовата му оферта е 5 950 000 лева. През тази седмица кметът трябваше да издаде заповед за сключване на договор с изпълнителя на обществената поръчка. А до края на тази година можеше да има и подписан договор за изпълнител на проекта за парка, ако Николай Сурков не беше скочил с мераците си. Ах, да, безспорен факт е, че той има собствено багерче... Протокол с решението на комисията бе изпратен и до отпадналите фирми, които имат право да обжалват. И е очевидно, че се намери такава.

Ако процедурата приключи в законовия срок,

строителството на парка може да започне в следващите месеци, най-вероятно през пролетта на следващата 2011 г. Да, ама не! И враговете на управляващото ДПС в Кърджали са единодушни, че този перфектен проект трябва да се състои – нещо, което само по себе си е прецедент в иначе драматичните политситуации в района. Стартът му обаче е каръшки, а сроковете не чакат. Лентата трябва да се реже на 21 октомври 2011 година – в деня, в който Кърджали отбелязва освобождението си от турско робство и завръщането си в пределите на България. Цялостният проект е на стойност 8 700 000 лева, строително-монтажните работи възлизат на 6 610 000 лева. Финансирането е осигурено по оперативната програма „Регионално развитие” и всеки изгубен ден вече е фатален. А проектът си го бива! Европейското финансиране бе спечелено в

люта конкуренция с над 70 български проекти.

Определеният за него терен е на мястото на разрушените казарми, за чието безвъзмездно почистване общината намери хитър ход – предприемчиви цигани изнесоха до тухла и пирон всичко след акта на демилитаризацията на града, вместо да се плаща на фирма, например. Върху терен от 64 декара са предвидени различни зони, сектори и кътове с ефектно осветление и много зеленина. Иначе общата предвидена площ е 320 декара.

Паркът ще бъде с енергоспестяващо светодиодно осветление с частично захранване от соларни батерии, а освен това ще има автоматизирана поливна система. Проектното решение за първия етап от строителството включва зони, сектори и кътове, а в тази връзка е разработена композиционната ос през съществуващата и сега градска градина до набелязания в проекта пешеходен мост над улица „Арпезос”. Тази главна алея е комбинирана и с по-малки за разходка. Парковото пространство съдържа и места за отдих под алейни дървета, детска зона, разположена в геопластика с три детски площадки, градински тераси на две заведения, изгледни площадки над мостовата „вежда” към основната паркова територия. Цяла система от декоративни водни ефекти ще бъде отмора за очите – централен фонтан с форум, две каскади – водни стъпала, малък кръгов фонтан и водопад.

В детските площадки пък ще има кътове за игри на деца с увреждания. Спортният сектор включва футболен стадион с размери 50:70 метра, тенис-кортове и клуб, комбинирано игрище за хандбал, волейбол, баскетбол, стационарни тенис-маси, парков кегелбан с две писти, плажен волейбол, открита пързалка за кънки. И всичкото това един собственик на хотелче и на багерче иска да спре!




В категории: Общини , Репортажи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки