Зърнен бос се прави на гангстер в Карнобат


Зърнен бос се прави на гангстер в Карнобат
Минчо Гроздев - Бумбала
26 Ноември 2010, Петък


Зърненият бос Минчо Гроздев, който с щедри дарения, лъска имиджа си на преуспял бизнесмен, се оказа след най-големите длъжници на държавната хазна, установи проверка на "Десант“. Името му попада в топ 20 на лицата с най-големи задължения към НАП, а справка в регистрите сочи, че трябва да плати на държавата баснословната сума от 549 216 лева - данъци и осигуровки.

И докато държавата се чуди как да си прибере парите, бизнесменът "пръска"



Автор: Фани Христозова

благотворителност - той е основен спонсор на тържествата за празника на родния си Карнобат, подпомага социални домове, а из града даже говорят, че великодушно спонсорира и държавни институции, изпаднали в криза.

Предприемачът, известен с прякора Бумбала, очевидно може да си позволи да развърже кесията. Той е един от най-крупните зърнопроизводители не само в региона, но и страната, нарежда се сред първите в бизнеса с пшеница в Бургаско, обработва огромни масиви с насаждения в Карнобатско, печели европроекти.

Преди три години именно с европари Гроздев е създал една от най-големите овощни градини в страната, а преди време даже великодушно дарил част от продукцията на клетите деца от дома в село Искра. Цялата тази благотворителна дейност, можеше да се приеме като част от образа на съвременния бизнесмен, който въпреки успехите си, не се е изкушил от съблазните на новото време, ако не бяха няколко прелюбопитни детайла, които хвърлят сянка върху иначе безупречната му професионална биография. Макар обилно да предоставят материали за добрите дела на Гроздев, официалните институции са доста пестеливи откъм информация за прегрешенията му.

„Десант“ се натъкна на скандален случай с криминален привкус, с главен герой – Бумбала. Въпреки официално подадения сигнал от потърпевшите, инцидентът старателно е покрит от полицията и прокуратурата, и така и не влиза в официалните бюлетини. Екшънът се разиграл още през април т.г. Случаят вече можеше да бъде забравен, ако разследването по него не се бе проточило повече седем месеца-отвъд всички разумни срокове, а шансовете проверката да бъде финализирана до поне края на годината клонят към нула.

Пред очите на сащисаните гости, Гроздев и четирима негови приближени нахлул в хотел „Мираж“ в Карнобат, собственик на общинския съветник Стефан Бянов, а последвалите събития, според очевидци, напомняли повече на сцени от гангстерски филм, отколкото на проява, достойна за образа на благодетел. Въоръжени, Бумбала и хората му безчинствали в в хотела, заплашвали гостите и изкарали акъла на немските бизнесмени – представители на „Фолксваген“, които били настанени там.

В Карнобат даже разказват, че посетителите в хотела, били принудени да легнат по очи а гаврата продължила часове наред. След скандала, макар да имали резервация за доста по-дълъг период от време, чужденците побързали да се изнесат от Карнобат. И въпреки показанията на очевидците, Гроздев не бил задържан от полицията. Дали бизнесменът е получил индулгенция от властите или в случая, институциите са преценили, че въпреки сериозността на провинението, няма основение за арест на предприемача не е ясно.

От полицията побързали да изпратят „горещия картоф“ в прокуратурата в Карнобат. Там обаче разследването започнало да буксува. Шефът на Районната прокуратура в Карнобат затвори телефона само при споменаването на името на Гроздев.

Наблюдаващият прокурор по случая Щиляна Петкова пък е в отпуск. Никой от магистратурата не пожела да съобщи, кога ще приключи ваканцията на Петкова и делото най-после ще бъде финализирано.

„С Минчо Гроздев бях приятел повече от 40 години. Сега отношенията ни са обтегнати. Защото след този скандал, вместо да се извини, той се покри. И нещата вече се задълбочиха. Не вярвам да потулят случая. Все пак в случая става въпрос за доста сериозно провинение. Аз не искам някакви материални обезщетения. Просто искам едно условно наказание да му сложат. За да не прави бели на други“, казва Стефан Бянов.

***

На 30 октомври т.г. 47-годишният зърнен бос Минчо Гроздев от Карнобат беше намушкан с нож пред сградата на "Елкабел" в Бургас, където имал среща с бизнеспартньори. След разговорите, предприемачът се насочил към колата си, паркирана пред сградата, когато към бил нападнат в гръб. Бандитът – младеж на възраст около 20 години, облечен с анорак и с бейзболна шапка на главата, намушкал Гроздев на две места - в бедрото и в седалищните части. Очевидни се притекли на помощ на ранения, той бил откаран в болницата, а по-късно изписан за домашно лечение. Засега мотивите за нападението все още остават неизяснени. Според криминалисти Гроздев имал неуредени финансови отношения и с арендодатели от близки до Карнобат села. Ударът срещу него обаче не бил първия. Няколко месеца по-рано Бумбала бил прострелян с пушка – отново в задните части.



В категории: Разследвания , Репортажи , Парадокси , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки