Село поникна в чашката на язовир


Село поникна в чашката на язовир
Частният хотел на Недялко Дянков край брега на язовир „Александър Стамболийски“
26 Ноември 2010, Петък


Районът е много беден, няма никакъв живот и развитие на инвестиционна инициатива, заяви инж. Гинка Савчева, заместник-директор на РИОСВ - Велико Търново и председател на проверяващата комисия.
По заповед да министъра на околната среда и водите Нона Караджова и на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев еколози,



Автор: Здравка Христова

представители на строителния контрол, басейновата дирекция, горските и от земеделските служби тръгнаха да проверяват големите язовири за незаконно строителство и замърсяване.
При проверката на този язовир се откриха само издънени бунгала и ръждясали фургони, които не се водят строежи, а временни съоръжения. Обследването на ДЕСАНТ показа обаче, че в чашката на язовира, на ръба на закона, е поникнало цяло село. Вилната зона „Мъгъра“ се води земеделска земя по параграф 4 от Закона за собствеността на земеделските земи. Това означава, че е разрешено строителство, но на не повече от 35 кв. м. Само че ние заварихме тук няколко масивни тухлени къщи и дори хотел.
Собственикът на една от къщите, която официално е узаконена с Акт 16 – Иван Зюмбюлски от Троян, ни разказа, че преди пет години се е явил на търг в Община Сухиндол и си купил земята, като не отрича, че когато язовирът тръгне да се пълни пролетно време, водите стигат до праговете на построените наоколо сгради.

На няколко метра от неговия имот се строи внушителна двуетажна постройка, пред която е изградена бетонова подпорна стена. Тя е собственост на местния бизнесмен Недялко Дянков, за когото местните хора твърдят, че е в близки отношения с шефката на поземлената комисия в Сухиндол. Според проверяващата комисия в градежа му няма нищо нередно, имал разрешение за строеж, бил си сменил предназначението на земята. Тепърва обаче трябва да се провери дали реално построеното отговаря по квадратура на одобреното.
Не щеш ли, няколко дена след проверката, Недялко обяви строежа си за продажба. И разкри, че парцелът е 3 декара, а сградата е със застроена площ от 1400 кв. м. Че тя разполага с 18 стаи и три апартамента, ресторант с огромна тераса и склад за 8 лодки. И че той дори обещава съдействие за закупуване на още земя, която да увеличи потенциала на имота му. За недовършения си строеж и земята бизнесменът иска 285 000 евро.
Почти в чашката на язовира бунгала са си сложили и десетки хора, а също и няколко институции и ведомства – военните, железниците и Павликенското туристическо дружество „Росица“. За целта е използвана вратичката в закона, признаваща бунгалата за временни съоръжения, а не за строежи, за които е нужно разрешение по силата на Закона за устройство на територията. До края на годната трябва да стане ясно дали и какво ще се събаря по брега на язовир „Александър Стамболийски".



В категории: Разследвания , Парадокси , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки