Зрее граждански бунт срещу сините зони в Търново


Зрее граждански бунт срещу сините зони в Търново
Общинска фирма си направи незаконен наказателен паркинг с 15 места в центъра на Велико Търново, снимка: Авторката
22 Септември 2010, Сряда


Остро гражданско недоволство назрява във Велико Търново за приумицата на кмета Румен Рашев, половината град от крепостта Царевец, та почти до новите квартали на града да стане синя зона за паркиране. Градоначалникът, оказа се, няма идея, нито пък решение, какво ще стане с колите на постоянните жители в засегнатите райони на града.



Автор: Здравка Христова

Имаш кола, плащаш, за да паркираш пред дома си, недоволстват великотърновци. При това, по лев на час за пиковото време от 9 до 17,00 ч. В обсега на сините зони попадат всички държавни и общински институции, градската поликлиника, повечето детски градини и училища.

Негодуванието на болярите срещна отклик в опозиционните политически сили в местния парламент на старата столица. Сини, червени и дори някои от общинските съветници на управляващите от ГЕРБ не подкрепят специалния режим за паркиране във Велико Търново, който предстои тези дни да бъде гласуван от местния парламент. Граждани и някои от общинските съветници са категорични, че тези зони няма да решат проблемите на града с паркирането, нито колите ще слязат от тротоарите, а ще създадат още по-голям хаос.

Ако бъдат въведени сините зони, негативите ще бъдат повече от позитивите, коментира заместник-председателят на ОбС Георги Стефанов. Не можем да гласуваме решение, което налага предимно репресии на шофьорите, но не води до крайно овладяване на проблемите с паркирането по търновските улици, категоричен е той.

Общинският съвет на СДС тази седмица взе решение сините съветници също да не подкрепят решението на администрацията за специалния режим на паркиране. Цялостните настроения в града са срещу въвеждането на новите мерки за паркиране, коментира председателят на СДС във В. Търново Камен Алексиев. Той допълни, че в местната партийна централа е постъпила подписка от живеещи в обсега сините зони, като според хората въвеждането им ще наруши правата на живущите там.
Докато политическите формации в местния парламент на Търново умуват как да гласуват, общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи” без разрешението на ОбС си оформи наказателен паркинг на пъпа на центъра в старата столица. В Старото военно училище от общинската фирма те си заградиха един от тенис кортовете и паякът вози там колите на нарушителите, от които събира по 36 лева плюс по 1,20 лева за всеки час престой.



В категории: Новини , Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки