Договор с бивш зам.-министър праща кмет на прокурор


Договор с бивш зам.-министър праща кмет на прокурор
Кметът Киров (вляво) и неговия най-яростен опонент Овчаров преглъщат личната си неприязън по време на общи светски събития
09 Септември 2010, Четвъртък


Прокуратурата ще проверява кмета на Елхово, заради договор с фирма на екс зам.-министър. Излезлият от средите на НДСВ Димитър Пейчев, известен като чичо Митко, е един от петнайсетте политици бизнесмени, с чието разобличаване екипът около Бойко Борисов уж започна изпълнението на програмата си за борба с корупцията.

Въпреки предупрежденията на премиера към кметовете



Автор: Дияна Бончева

да внимават с кого сключват обществени поръчки, елховският градоначалник Петър Киров е пренебрегнал заръките на партийния си вожд и е възложил на бившия вице аграрен министър изготвянето на работен инвестиционен проект и изграждане на дренажна система на клетка в сметището край село Добрич.

Договорът с „Тракия-РМ” е подписан на 19 юни 2008 г., без в регистъра за обществени поръчки да е публикувана обява за търга, а стойността му е 110 хил.лв. без ДДС.

Пловдивската фирма „Тракия-РМ” работи в Елхово от 2006 г. Тогава печели поръчката за изграждането на първия етап на сметището на стойност 3 051 996.67 лв. Връзката с Димитър Пейчев, обаче, по това време могат да открият само членовете на тръжната комисия и тези, които познават съпругата му Халина Малицка – Пейчева. На преден план излизат тя и Нейко Ангелов. Пейчев по това време е заместник министър в правителството на Станишев. Собственик на „Тракия-РМ” се води друго дружество „Колло”, в което Пейчев е съдружник с жена си.

През 2007 г. бившият кмет на общината Димитър Димитров подписва още един договор с „Тракия-РМ” без предварително обявена поръчка за изготвяне на задание за проектиране, работен проект и изграждане на външно ел. Захранване на обект “Регионално депо за твърди /неопасни/ битови отпадъци на общините Елхово и Болярово”- І-ви етап. Сумата, която общината плаща, на фирмата е 90 800 лв. без ДДС.

В случая обаче основният проект за депото е извършен от друго пловдивско дружество – „Водоканалконсулт”, на който са платени 40 хил.лв. „Тракия-РМ” има неправомерно подписани договори с община Елхово за над 200 хил.лв. за проектиране, за половината от които отговаря настоящият кмет от ГЕРБ Петър Киров. Фактически изплатеният проектантски хонорар по договора за дренажната клетка е 8366 лв. с ДДС, става ясно от официален доклад на Сметната палата за резултатите от извършен одит на възлагането и изпълнението на обществени поръчки в Община Елхово за периода от 01.01.2008 г. до 31.12.2009 г.

На 23 август Общинският съвет взе решение да изпрати сигнал до правораздавателните органи за всички нарушения, констатирани от одиторите на Сметната палата. „Изчакваме срока за административен контрол от страна на областния управител и пускаме сигнала”, каза за „Десант” председателят на Общински съвет – Елхово Стоян Овчаров.

Кметът на Елхово е нарушил закона и с подписване на договор с частна фирма за събиране на боклука, установяват още проверяващите от Сметната палата.

Поръчката е разделена на две – за доставка на съдове и за сметоизвозване. За контейнерите е подписан договор с врачанската фирма „ВРЗ ВОЛА ЕКО” ЕАД на стойност 90 090 лв., която е специализирана в производство на съдове за смет. За сметосъбирането е избрана бургаската фирма „Форум Транс”, чиято оферта е 23 245 лв. Класираните на следващи позиции БКС – Тополовград и БКС – Елхово предлагат с 2 000 лв. по-малко. При това и двете дружества удостоверяват с договори, че са се занимавали със сметосъбиране. Докато „Форум Транс” е превозвал сурова захар и други товари до пристанището в Бургас.

Решението на кмета е отменено от Комисията за защита на конкуренцията след жалба на елховското „БКС”. През ноември 2009 г. със свое решение Върховният административен съд потвърждава, че кметът Петър Киров е допуснал нарушение, като е подписал договора с „Форум Транс”. Проблемът идва основно от неправилно подготвена методика по Закона за обществените поръчки, категорични са и сега от Сметната палата.

Подобни са нарушенията и в обществената поръчка за доставка на газьол за бюджетните учреждения, която е възложена на „Бултранс ойл” за 294 хил.лв.

На няколко позиции е разделена и обществената поръчка за доставка на строителни материали за общинските служби. Кметът Петър Киров е подписал договор за доставка на бои и оборудване за водопроводни инсталации с фирма "Сто и пет - Фамилия", без да са представени документи, че дружеството не е обявено в несъстоятелност или в процедура по ликвидация. При това сега се оказва, че общинските чиновници неправилно са си направили разпределението. При обявяването на обществената поръчка за всички позиции са обявили прогнозна стойност от 180 000 лв. без ДДС. Подписаните договори са за 160 419 лв. Вместо 13 798 лв. „Сто и пет – Фамилия” получава само 7 132,60 лв., тъй като реално общината не е имала нужда от повече материали. По същата причина „АВС инженеринг-Н” получава само 56723.32 лв., вместо договорираните 109230 лв. за доставка на цимент, бетонови и метални изделия. Единствено „Техностройинженеринг” си взема на 99 % договорираната сума за доставката на строителни материали за пътища.

Преди месец се проведе конкурсът за избор на нови изпълнители за обществена поръчка със същия предмет на дейност. Общинските служители са намалили прогнозната стойност на 125 хил.лв. Условията обаче към кандидатите не са променени.

Общинските съветници поискаха пълен достъп до документите по всички обществени поръчки до момента. Шестима от тях пратиха още преди месец сигнал до министър-председателя, министъра на вътрешните работи и прокуратурата срещу кмета Петър Киров, заради нарушения на търга за изпълнител на обществената поръчка за възстановяване на мост на река Араплийска край село Чернозем. Ремонтът е поверен на варненското дружество „Глория Груп” ЕООД. Според сигнала кметът предварително е подсказал на членовете на комисията, че трябва да изберат тази фирма, макар, че документацията й не е била изрядна – липсвало удостоверение за вписване в Централния строителен регистър. Стойността на обекта е над 300 хил.лв., като по-голямата част от парите са платени в брой с устната заповед на кмета. Петър Киров е отказал да предостави цялата документация по поръчката на създадената временна комисия от общински съветници, макар че за това има разпореждане и от Административен съд – Ямбол. Година и половина след извършването на ремонта съоръжението все още няма издаден акт 16 и представлява опасност за преминаващите граждани и превозни средства. През тази година е извършен втори ремонт от друга фирма, разказа председателят на Общински съвет – Елхово Стоян Овчаров, който също е подписал сигнала.

Проверка срещу кмета Петър Киров тече и заради преведи пари на футболен клуб, чийто председател е самият той. Общинският съвет има решение за финансирането на този клуб. По закон кметът трябва да изпълни решението на общинските съветници, той е и разпоредител с бюджета, защитава се Киров.



В категории: Общини , Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки