6 истории за часовникови кули в България


6 истории за часовникови кули в България
Дупница (1782)
30 Май 2018, Сряда


Те са задължителен архитектурен елемент в будните селища под Балкана през Възраждането. Ще ги видите в Габрово, Дряново, Велико Търново, Шумен...



Автор: Светлана Николова, снимки Николай Недев

„Греят златните звезди.

Морно сън заспа града,

кулата с часовник бди.

С бели каменни стени

тя на стража там стои

и от час на час звъни

точно времето брои.

Тежкият камбанен чук,

удря в нощна тъмнина,

и след трепетния звук,

пак настъпва тишина."

             Иван Карановски
 

Часовниковите кули – каменните стражи на десетки български градове. Които някога са отмервали времето безпогрешно. Те са задължителен архитектурен елемент в будните селища под Балкана през Възраждането. Ще ги видите в Габрово, Дряново, Велико Търново, Шумен... Заради тяхната уникалност, ДЕСАНТ ще направи кратка разходка до някои от тях.

Запазени са данни за около 40-тина, пръснати в цялата страна, но само 20 се оцелели до наши дни. Изграждането им започва някъде през 16 век, но едва в началото на 19 в. започва истински бум в строителството им.


Сред най-известните са кулите в Трявна, Ботевград и Разград. Една

от най-старите е тази в Етрополе,

обявена е за архитектурен паметник на културата. Ако имате път нататък, задължително се отбийте в центъра на града, на булевард „Руски“. Няма как да я пропуснете. От обяснителните надписи, по-любознателните могат да научат, че е изградена през 1710 г. от майстор Тодор.

Първоначално е строена като наблюдателна и отбранителна кула, за което може да се съди от начина на строеж и оставените отвори на трите й страни.

Иззидана е от речен камък и бигор, с обща височина около 20 метра, като тялото и е разпределено на три части. Долното е от камък и е разделено на четиринадесет хоризонтални пояса с дъбови греди, т.нар. сантрачи, характерни за тогавашните строежи. Вътрешно има изградена дървена стълба с две площадки.

През 1821 г. кулата е преустроена в часовникова от майстор Дидо. Той изработил часовниковия механизъм, а камбаната е взета от разрушената от турците църква на манастира "Св. Атанас" наблизо. Кулата е реставрирана, отброява минутите точно и до днес.

В центъра на града се издига и

часовниковата кула в Габрово.

Построена е през 1835 г. по времето, когато е открито Първото българско светско училище там. Издигната е с труда на местните хора и с със средствата на градския еснаф само за шест месеца. Състои се от три части, като долната е с формата на квадрат, средната част е осмоъгълна призма, а горната и последна част представлява осемстенно тяло, което завършва с купол.

Издига се на 27,70 м., което я нарежда сред най-високите часовникови кули от това време. Майсторите, които са съградили това уникално творение, не са известни, но легендата за това как е получено разрешението за строежа на такава висока сграда по време на османското робство се помни и днес.

Според нея главният майстор на кулата отишъл при турския владетел и му казал, че часовниковата кула ще бъде изградена за възхвала на Аллах и на върха й ще грее османският полумесец, който ще се вижда отдалеч. Така българите получили разрешение и наистина на върха на кулата сложили

полумесец, но прободен с пика,

която станала символ на свободата. За съжаление пиката е ударена от гръм през 1920 г. и не е запазена до днес.

Уникална по вида си е и Севлиевската кула. За нея има данни, че е построена през 1777 г., което съответства на годината, изписана с арабски цифри, издълбани на сводовия камък на входната врата.

Върху камбаната са излети други цифри, които показват, че тя е изработена две години по – рано. Основата на камбанарията е по - висока от останалите.

Иззидана е от камък с дебелина на зидовете около 70 см. Във вътрешността й се движат въжетата с тежестите на часовниковия механизъм. По някои от външните камъни има изсечени изображения на строителни инструменти, розети и военни предмети, които напомнят за първоначалното предназначение на кулите.

Отворите по стените приличат на амбразури и през тях влиза светлина, колкото да осветява виещото се стълбище. Паметната плоча върху стената на кулата е поставена в чест на събитията от 1877 г., когато в града навлизат разузнавателни руски части и сядат да си починат до часовниковата кула.

Кога е строен „Сахата“ в Пещера,

с точност не е установено. Предполагта се, изграждането и е свързано с времето на общото икономическо издигане на града. Регулирането на работния ден в занаятчийските работилници и търговските дюкяни и избягването на нелоялната конкуренция в Пещера е изисквало едновременно “вдигане и спускане на кепенците” в цялата чаршия под ударите на “Сахата”.

Разположена в старинната част на Карнобат, часовниковата кула там доминира над възрожденския архитектурен ансамбъл на „чаршията“. Изградена е по нареждане на местния богаташ Ахпааза бей. Но строителството и е възложено на български майстори от град Трявна.

В архитектурно отношение часовниковата кула в Карнобат има чисто балкански вид. Висока е 23,45 метра, иззидана от камък и хоросан. Часовниковият механизъм е бил дело на габровски майстор, а камбаната била закупена от Румъния.

В самия център на Дупница пък, в сегашната градска градина, се намира часовникова кула, построена през 1782 г. Основната и цел била да обслужва пътници и товарни кервани.

Малко данни са запазени и за тази на възрожденския площад в старопланинското градче Дряново. За съжаление, през годините тя е била унищожена. За нея се знае, че била строена някъде през 1778 г. През 1984 година на мястото на руините местната власт е издигнала нова, точно копие на старата.



Карнобат - (1874) Севлиево (1777) Етрополе (1710) Копието в Дряново (1778) Габрово (1835)

В категории: Новини , Фоторазказ , Пътеводител , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки