“Паламара” - новата кадрова явка на властта


“Паламара” - новата кадрова явка на властта
Вход за редови българи забранен! снимки: архив "Десант"
30 Август 2010, Понеделник


Истинският, макар и стоящ в сянка, премиер на страната Валентин Златев, иначе президент на “ЛУКойл – България, започна да провежда сбирките на правителството в ловното стопанство “Паламара” край Шумен. Последното заседание Златев ръководи на 13-ти август, когато на крака там му се изсипаха проформа министър-председателят Бойко Борисов, земеделският министър Мирослав Найденов и още няколко официални лица. Сред тях бе и специален пратеник от Външно министерство, който в началото на август трябваше да посети Атина и Москва, за да координира позициите по въпроса за петролопровода Бургас-Александруполис.



Автор: Пролетина Николова, nikolova@desant.net

Златев и Борисов изслушали докладите и им дали съответните разпореждания – като при заседание на Министерския съвет. С тази разлика, че тук то било ръководено не от избрания от народа премиер, а от натрапения, разкриха пред „Десант” присъствали на сбирката. Причината Златев да избере точно “Паламара” за команден център на държавата е фактът, че ловното стопанство е непристъпна крепост. По това то се отличава от хотела му “Хелиос” в Обзор, където миналата година Златев сбираше правителството, за да му спуска задачи. И където малкото непослушни медии лесно успяваха да хванат в кадър как Борисов излиза след поредния инструктаж. “Паламара” е оградено като засекретено военно поделение. Там редови гражданин не може да влезе, а ако се опита, рискува да бъде отстрелян като дивеч.

По-интересното от правителственото (нелегално) заседание на 13-ти са три точки от дневния ред, едната от които Борисов вече изпълни, а другите две предстои да приведе в действие до края на лятото. Златев е дал указание МВР да проведе акция по залавяне на дребни риби, които крадели бензин и нафта от тръбопроводите на “ЛУКойл”. Това разпореждане бе брилянтно осъществено от министър Цветан Цветанов миналата седмица. Бяха арестувани няколко полицаи, повечето от които впрочем съдът вече освободи. А МВР вдигна такава пушилка, все едно са заловени истински петролни босове. Втората задача Златев възложил на пратеника от Външно. Той донесъл лоши за “ЛУКойл” новини – Москва и Атина са предприели съвместна акция да изнудят България, включително и с финансови лостове, да се преклони и да приеме изграждането на петролопровода. За Москва тръбата вече била не толкова изгодна, колкото въпрос на чест - че не може да бъде унижавана от някаква малка страна като България, докладвал пратеникът. Той казал, че Гърция обаче действително се нуждаела от нея, за да подсили икономиката си. Както е известно, а и “Десант” вече писа, “ЛУКойл” и Златев като техен представител в България не желаят строежа на петролопровода, защото премиерът Владимир Путин първоначално ги беше направил част от компанията по експлоатацията му, а после ги изгони оттам. Оттогава те работят срещу изграждането му. Източниците на “Десант” разкриха, че Златев е дал указание Борисов да съкрати срока за изготвяне на международната експертна оценка за екологичното въздействие на тръбата. Тя трябваше да бъде готова до края на годината и на нея се разчита да подсили позицията на България срещу строежа. Златев е настоял оценката да бъде на бюрото му до началото на ноември.

Същевременно босът на “ЛУКойл България” е наредил на Борисов да намери подходящата формална причина и да изгони от поста му шефа на агенция “Митници” Ваньо Танов. Поводът за това кадрово решение на Златев било изказване на Танов в тесен кръг сред ръководството на агенцията, че трябва да се вземат мерки за пресичане на нелегалния внос на бензин у нас. Танов имал неблагоразумието да спомене сред бензиностанциите, които реализирали големи количества контрабанден бензин, и тези на “ЛУКойл”. За разлика от “Нефтохим”, тръбите му и десетината петролни бази в страната, контролът на които “ЛУКойл” отне от Златев, след като бяха засечени схеми за източване на бензин, и прехвърли на пряко подчинение на швейцарското представителство на компанията (управлявано изцяло от руснаци), бензиностанциите у нас се контролират все още от “ЛУКойл България”. Тоест от Златев. И са последния му извор за трупане на крупни чисти печалби. Така че дори и намек, че този извор на пари може да бъде пресушен от митниците, е причина Златев да действа с твърда ръка.

Информацията, че неформалният премиер на България е поискал главата на Танов, бе потвърдена и от кратко съобщение в една от малкото независими от Златев медии у нас – “Фрогнюз”. Там пише, че Борисов дори вече бил измислил официалната формулировка за изгонването на митническия шеф – „развихрилата се контрабанда на цигари у нас и ниските приходи от митнически мита и сборове в хазната”. Всъщност Танов отдавна е трън в очите на Златев. Още докато през 2006 г. бе директор на ГДБОП, той образува разработката “Шейх”. По името си тя напомня на скорошната акция на Цветанов, но по същността си бе насочена към истинските петролни босове, разбирай Валентин Златев и “ЛУКойл”. В онези години Златев все още се ползваше с цялото доверие на московските босове на компанията и бе пълновластен господар на “Нефтохим”. За малкото време, в което разработката бе активна, антимафиотите успяха да проследят каналите за внос на контрабанден бензин в страната и как той после се реализира по бензиностанциите. ГДБОП успя да разплете и как са били финансирани някои от босовете на организираната престъпност у нас – основно останки от бившата СИК: взривеният в асансьор в София Стоил Славов и последният шеф на СИК по морето Пламен Дишков – Кела. От разработката се разбираше, че фирмите на двамата са били дистрибутори на горива от “Нефтохим”. Притиснат от Златев, тогавашният вътрешен министър Румен Петков обаче смачка разследването. То не е унищожено и бе прехвърлено в архива на ДАНС, където стои и до момента. По някои данни, с копие от него се е снабдил и арестуваният Алексей Петров.

Към днешна дата няма ни най-малка вероятност тази разработка да бъде извадена на светло, защото Борисов никога не би позволил това. Още по-малко пък би допуснал митницата да рови Златев и сие. Но Валентин Златев очевидно е решил да действа превантивно по типично руски маниер – няма човек, няма проблем.

Иначе официалната версия за сбирката на 13-ти в “Паламара” бе, че Бойко и Златев щели да проведат церемония по откриването на ловния сезон. А Мирослав Найденов пък щял да даде старт в близкото землище край село Венец за ловуване на гургулици, пъдпъдъци, горски бекас, гривяк и обикновена бекасина. Не е ясно обаче какво ще да е било това откриване посред нощ – Борисов и Найденов пристигнаха в ловното стопанство около 20.00 часа. Освен за правителствени сбирки, “Паламара” е също тайния сборен пункт за срещи на Бойко със сподвижниците на Ахмед Доган. Заместник на Златев в стопанството е активистът на ДПС Бейзат Яхя – Кардинала. Миналата година Златев стана кум на сватбата на сина му Илтер Бейзат, а Борисов лично се транспортира до ресторант “Пети километър” в Шумен, за да присъства на тържеството. Там той бе в компанията на десетина кметове от ДПС, български и евродепутати от движението, сред които бе и Юнал Лютфи.



Гордостта на Вальо Златев – този трофей е от най-големия елен, убиван на територията на “Паламара”. Животното е тежало около 240 кг Ваньо Танов (вторият от ляво надясно) в годините, когато бе в отлични отношения с Борисов. Тук е с герберски депутати от Русе. Скоро обаче формалният премиер ще го жертва. Така му е наредено Ловната хижа “Паламара” – тук неформалният министър председател привиква правителството на инструктаж Борисов бе скъп гост на сватбата на Мелис Джини  и Илтер Бейзат, на която присъстваха и цял рояк активисти и лидери на ДПС. Кум на младото семейство бе Валентин Златев

В категории: Политика , Разследвания , Репортажи , Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Рачо
17.09.2010 20:02:02
0
0
Диано, ти фнимафай с алкохола, че найш колко бързо ш`са върна.
5
ген. Красимир Петров
17.09.2010 17:40:16
0
0
Ей- на на. Събрахме са ве.
4
Петр Василев
17.09.2010 17:38:23
0
0
А, не тъй. Момченцата са за мен
3
баба ви Диана Дамянова
17.09.2010 16:30:43
0
0
Искре, душата, къде ще ходим да пиянстваме тази вечер, че аз като се нагълтам съм най - зла? Че после съм решила да си поръчам по телефона няколко момченца за нощта.
2
Искра Петрова
17.09.2010 16:23:38
0
0
Аз работя при Златев и още не съм са натряскала като
говедо, затова мога на трезво да кажа, че изнесеното е
вярно.
1
01.09.2010 08:05:49
0
0
déjà-vu
Гласуваш за Бойко Борисов - получаваш Вальо Златев ![devil]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки