„Сова” или „чучулига” – менюто е различно


„Сова” или „чучулига” – менюто е различно
28 Август 2010, Събота


Деленето на хората на два типа – „сови” и „чучулиги” не е някаква небоснована приумица, а се базира на научни факти. Следването на собствените биологични ритми е един от решаващите фактори за постигане на отлично душевно и физическо здраве. Това се отнася и за съобразяването на начините и времето на хранене с вътрешния биологичен часовник, който тиктака у всеки от нас.



Автор: Гълъбина Филипова

Сутрешните гастрономически пристрастия също намират своето научно обяснение. Стомахът на „совите” например се „събужда” цели два часа след ставането от леглото, докато енергичните „чучулиги” още от най-ранни зори са способни на всякакви чревоугоднически подвизи.

Какво ядат „совите”?

На сънливите „сови” се препоръчва след събуждането си да изпият една чаша минерална или трапезна вода, за да събудят храносмилането си и да се прочистят от натрупаната през нощта шлака. Добре е също да изпият чаша сок от ябълка или грейпфрут, а може да похапнат и плодова салата. Добре ще им дойде и едно кафе, сварено в джезве или кафеварка, но в никакъв случай разтворимо.

Закуската им не трябва да съдържа никакви белтъчини. Най-добрият избор е киселото мляко, в което може да се добавят и малко мюсли. След два-три часа закуската може да се повтори под формата на пресни плодове, шоколад, мед и кафе. За сметка на това обядът трябва да изобилства на белтъчини, като най-добре е да е съставен от месни продукти. От 17 до 19 ч. „совите” може да си зобят необезпокоявано сухи плодове и да си сръбват зелен чай. За вечерното им меню е най-подходяща рибата или сирене с плодове. По време на нощните си бдения те може да се подкрепят с въглехидратна храна, например сладолед или шоколад.

Принципно сутрин „совите” се нуждаят от допълнителен прием на витамин А, а за да ободрят тялото си – витамин С. Витамините от В-групата пък засилват метаболизма им и повишават тяхната работоспособност.

Какво ядат „чучулигите”?

Ако още рано сутринта изпият кафето си, те бързо ще се превъзбудят, ще се уморят и ще загубят работоспособността си. Затова е по-добре да сръбнат един зелен чай, който тонизира, без да превъзбужда организма.

На закуска е подходящо да си сервират сирене, извара или омлет. Втората им закуска може да съдържа повече въглехидрати, като най-подходящи са всякакви каши. Най-подходящото време за обяд е между 13 и 14 часа, когато „чучулигите” може да похапнат месо или риба със зеленчуци или някаква супа. Сега вече по-спокойно може да изсърбат и едно кафе. За вечеря са подходящи варивата, а за десерт – шоколад или мед. Причината за такава въглехидратна вечеря е, че белтъчините се преработват по-дълго, а въглехидратите спомагат за изработването на серотонин, който влияе благоприятно върху съня. След обед е добре да вземат женшен, а витамините от група В да оставят за след вечеря.

Разликите в спортуването

Не се препоръчва на „совите” да въртят педалите още от сутринта. Едва следобед може малко да потичат. Разходките и плуването е добре да оставят за вечерта. Оптималното време, в което те може да се занимават със спорт е от 19 до 23 ч. Само тогава може да постигнат желаните резултати по корекцията на своята фигура и тегло.

Докато „чучулигите” е по-добре да тренират сутрин. Те по принцип са първите посетители на различните спортни клубове.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки