Очаква ни неустойчиво време


Очаква ни неустойчиво време
Преваляванията ще забавят своевременното приключване на жътвата в Източна България
05 Август 2010, Четвъртък


През август агрометеорологичните условия ще се определят от прогнозираните наднормени валежи и температури – около и под нормата за месеца. Необичайно за началото на август, развитието на земеделските култури в по-голямата част от полските райони ще протича при наличие на много добри за сезона почвени влагозапаси в 50 и 100см слой, резултат от падналите значителни юлски валежи, надвишили на много места в Източна България (Силистра, Добрич и др.), по Черноморието (Шабла, Калиакра, Бургас и др.)



Автор: Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ-БАН

и част от Южна България (Ямбол, Кърджали, Хасково) до 2-3 пъти месечната норма.

През по-голямата част от първото десетдневие агрометеорологичните условия ще бъдат неустойчиви с превалявания, които допълнително ще забавят приключването на жътвата на пшеницата в Източна България, което крие сериозна опасност от допълнително влошаване качеството на зърното. Очакваните относително по-ниски температури през десетдневието ще удължат последните етапи от развитието на по-ранните и хибриди царевица, при които ще протича млечна и преход от млечна към восъчна зрелост.

Очакваните относително по-ниски температури през десетдневието ще удължат последните етапи от развитието на по-ранните и хибриди царевица, при които ще протича млечна и преход от млечна към восъчна зрелост.

В началото на второто десетдневие се очаква чувствително повишение на температурите и подобрение на условията за узряване на слънчогледа и средноранните хибриди царевица. До края на второто десетдневие в равнинните райони на страната посевите с маслодаен слънчоглед ще встъпят масово в техническа зрелост.

През втората половина от месеца характерът на агрометеорологичните условия ще бъде неустойчив. Прогнозираните чести превалявания ще поддържат съдържанието на продуктивна влага в горните и по-дълбоки почвени слоеве в оптимални граници за развитието на късните пролетни култури и особено за късните хибриди царевица, при които ще протича наливане и формиране на зърното, етап през който водопотребление на растенията рязко нараства. От много добрите почвени влагозапаси ще се възползват и по-късните сортове овошки и лозите, при които през август ще продължи интензивното нарастване на плодовете. Успоредно с това очакваното влажното за сезона време ще бъде предпоставка за развитието на редица гъбни болести като кафяво гниене по плодовете на овошките, мана и сиво гниене по гроздето и др, които ще влошат качеството на плодовата и гроздова реколта.

 


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки