Френски архиви разказват за Бургаското пристанище


Френски архиви разказват за Бургаското пристанище
Пристанището през 1911 г.
24 Юни 2010, Четвъртък


Интересът на французите към Бургас и големия Бургаски залив датират още от първата половина на ХVІІІ век



Автор: Проф. д.и.н. Иван Карайотов

Географът Жан Белен е един от първите, който забелязва преимуществата на разположението на Бургас още през 1737 г. През втората половина на века подробно за пристанищния град пише френският консул в Смирна – роденият в Марсилия Шарл дьо Пейсонел (1727-1790) и след него името „Бургас” влиза в десетки географски справочници, издавани на световния по онова време френски език. Преимуществата и недостатъците при приставане на кораби на мястото на старото пристанище най-подробно са фиксирани върху картата на Жак-Виктор Едуард Тетбу де Марини (1793-1852) и в неговия подробен „Пилот на Черно и Азовско море”, издаден през 1830 г. в Константинопол.

Следват подробните сведения на Ксавие Омер дьо Хел (1812-1848), който подчертава, че през 1842 г. в Бургас дошъл французинът Жозеф Бонал, който забогатял тук, създал прочутата Боналова градина, станал италиански консул и оглавил Отоманската фарова служба, отговаряйки за корабоплавателните ориентири от Босфора до Констанца. С френска артистичност Омер дьо Хел предсказва голямо бъдеще на Бургас.

След Освобождението французите не само използват Бургас като пристанище, но и пряко се намесват в проектирането и построяването на по-модерно пристанище в града. С официалното им откриване на 18 май 1903 г. от княз Фердинанд не само Бургас, но и нова България осезаемо започва да усеща преимуществата и недостатъците на развихрилата се в Европа и Америка индустриална революция.

Френската изследователка Ранг-Ри Парк-Баржо публикува обстойна студия върху проектирането и строителството на Бургаското пристанище, която ни въвежда в изключително важни подробности, в самата специфика на проектантските и строителните действия. От прецизно цитираните документи ние разбираме техните огромните размери, които засягат не само града, но и целия Бургаски регион.

В първата част от студията си Парк-Баржо резюмира основни моменти от историята на френското строително предприятие „Батиньол”, което е готово да продължи строителството на Бургаското пристанище. То е започнало 4 години преди това и по договор фирмата „Кас и Ликенс” трябвало да го завърши да пет години. Тя обаче нямала строителен капацитет и не била в състояние да изпълни договореното.

Българското правителство имало финансови затруднения през последното десетилетие на ХІХ век и с готовност приело предложението на мощното френско „Строително дружество Батиньол” да преработи и изпълни проекта. То имало възможност да разсрочва плащанията и дори внесло гаранция от 100 000 франка, за да получи поръчката. С основно преработване на проекта бил натоварен авторитетният инж. Адолф Герар, главен инженер на мостовете и шосетата на Франция и инженер-съветник на Българското правителство.

Като използвахме за отправна точка книгата и студиите на Парк-Баржо, както и тези на Доминик Баржо, успяхме да установим, че проектантът на Бургаското пристанище и главната фигура при строителството инж. Адолф Герар (1847-1921) е роден на 3 юли 1847 г. в град Раон-л’Етап, център на кантон в Лотарингия (Североизточна Франция). След завършване на политехническо образование инж. Герар става един от най-авторитетните проектанти и експерти в строителството на пристанищата. Освен с пристанищата на Бургас и Варна, неговото име се свързва и с построяването на пристанищата в Констанца (Румъния), Монтевидео (Уругвай), а също и с разширението на пристанището в Буенос Айрес.

Той е използван като съветник при съоръжаването на портовете във Вахия Бианка (Аржентина), Хераклея (Ерегли) и Яфа в тогавашната Османска империя. В книгата си за Дружество Батиньол Парк-Баржо отбелязва, че Адолф Герар бил съветник на българското правителство по други транспортни съоръжения и че е бил награден с медал от княз Фердинанд при откриване на Бургаското пристанище. Сред наградените бил и инж. Стоян Бояджиев от Сливен, който по това време бил началник на строителния отдел при Министерството на пътищата и съобщенията и оглавявал техническата контролната комисия при строителството на Бургаското пристанище.

Специалистите от Дружество Батиньол, ръководени от инж. Марио Тона и помощник-инженера Йожен Паро, изцяло ревизирали направеното от техните предходници, съставили нов план и през юни 1898 г. продължили строителството. Голямата драга доплувала през септември същата година и това ускорило удълбаването. Имало редица трудности. Дъното на пристанищната акватория било скалисто и тинесто. Утайките лесно се разтваряли във водата и било необходимо продължително изчакване, за да се утаят отново и дъното да бъде изчистено от тях и почистения скален грунд да бъде перфориран и взривяван.

Първите строители не били разположили складовата база рационално. Всички материали и съоръжения били струпани на едно място и работниците на Батиньол трябвало да ги преподреждат, за да улеснят експлоатацията им. „Кас и Ликенс” не били подбрали каменни кариери с подходящи за пристанището скали. „Батиньол” се ориентирал към добиването на блокове и ломен камък от кариерите при Карабаир (Черни връх) и Свети Никола (Черноморец). Парк-Баржо не споменава с какво е бил превозван добитият в тях строителен материал, но можем да предположим, че от Черни връх превозът е ставал с волски и биволски коли и това е създавало работа за селяни от околностите и крайните квартали на Бургас. Каменният материал от Черноморец сигурно е бил товарен на плавателни съдове и това трябва да е било изпълнявано от местни корабособственици, моряци и товарачи.

Прави впечатление обаче, че в таблицата на работния персонал през 1900, 1901 и 1902 г. на Черноморската кариера са работили само двама каменари, докато на кариера „Карабаир” те са били съответно 127 през 1900 г., 69 през 1901 г. и през последната 1902 г. там е останал само един работник. Производители на „изкуствени блокове” (тогавашен бетон) са били 24 през 1900 г. и останали 14 през следващата 1901 г. Обобщен работническия персонал през 1900 г. бил 544 души и се смалил на 172 през 1902 г. Френските служители на обекта били 29 души, а работниците били по националност българи, италианци, гърци и турци. Ежедневно всички били под лекарското наблюдение на д-р Зарокоста, назначен с месечна заплата 350 златни франка.

Строителните работи, извършени от Дружество Батинйол, продължили пет години – от 1 юни 1898 г. до 1 юни 1903 г. Между строителите и българските инвеститори от състава на ръководената от инж. Стоян Бояджиев техническа комисия често имало противоречия, но след кратки паузи на строителството, винаги се е постигало споразумение. В тази назначена от Българското правителство комисия влизал и правителственият съветник инж. Адолф Герар. Вероятно той е играел решителна роля при преодоляване на противоречията.

Така се стигнало до тържеството на 18 май 1903 г., когато княз Фердинанд лично възнаградил строителите и открил за корабоплаване Бургаското пристанище. Ранг-Ри Паркет-Баржо казва за българския владетел, че е осъществил амбициозна и комплексна дипломатическа дейност от идването си на престола през 1887 г. до 1912 г. Според нея неговата политика имала за цел да освободи страната от чужди влияния и да я модернизира колкото е възможно повече.

И наистина след 1903 г. новото Бургаско пристанище разширило чувствително морските контакти на България с Европа. На първо място експортът вече не бил към Турция, а към Белгия. Износ за милиони златни франка се осъществявал и към Англия, Испания и Франция и за стотици хиляди франка към Германия, Австро-Унгария, Египет и Италия.

Само износът към черноморските пристанища на Русия през 1904 г. спада на едва 4575 златни франка. Един завиден старт при влизането на България в орбитата на световната икономика още през първото десетилетие на ХХ век. Основен принос за това приобщаване към света има новото Бургаско пристанище. Неговата значимост през ХХ век и днес кънти като камбана в стиховете на Христо Фотев:

„Единствено в Бургаското пристанище
живота ме изпълва с възхищение”.



Ксавие Омер дьо Хел Част от вълнолома на пристанището Пристанището по време на строителсттвото Бургаското пристанище през първата половина на XIX век. Литография от Й. Сисери и Ф. Бенуа Раон-л`Етап, родният град на Адолф Герар Картата на бургаския залив от Тетбу дьо Марини

В категории: Бургас , История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки