Злочестата съдба на Цветелина


Злочестата съдба на Цветелина
Майката Катя в „хигиеничната“ кухня - Снимки Николай Недев
25 Април 2010, Неделя


Едно дете е оставено от майка си през нощта на балкона в дъжда, а социалните чиновници отчитат повишаване на родителския капацитет
Децата са цветята на живота – красиви думи за най-красивите създания на нашата планета. Едно от тези цветя е шестгодишната Цветелина Забунова от Бургас. И тя, като всяко дете, има нужда да бъде отглеждана с нежни грижи, с майчина любов и усмивка. Но няма този късмет...


Автор: Диана Славчева

Родители на приятелчетата й от филиала на детска градина „Зорница“ се обадиха възмутени в редакцията ни, потресени от нейната съдба и бездушното чиновническо отношение на социалните работници към нейния случай.  Те са ставали неведжъж свидетели на грубото отношение към нея от страна на родната й майка, изразяващо се в цветисти ругатни и унизителни обиди. Но това е само върхът на айсберга. Цветелина често пъти идвала на градина насинена, а неотдавна и с разкървавено ухо. През зимата редовно ходела леко облечена, с пролетно-летни дрешки и без връхно облекло. Иначе лъчезарното момиченце с цветно име, редовно споделяло с връстниците си от групата, че в почивните дни майка му Катя го кара да спи непрекъснато, вероятно за да не й се пречка. Но по-страшното е, че през една нощ го оставила да стои до сутринта на балкона – на тъмно и под изливащия се из ведро дъжд.
Да, ние не сме станали свидетели на тези и други подобни издевателства, приятелчетата й и техните родители също. Такива неща трудно се доказват. Но това, което видяхме с очите си, са покъртително мизерните битови условия, в които Цветелина расте, заедно с по-малкото си братче Васко. Рушащата се сграда, която обитават, се намира в центъра на Бургас, на ул. „Лермонтов”. От май миналата година нямат ток. На етажа живеят заедно с приятеля на майката, сестра й с нейния приятел и едномесечното й бебе, а също и „свекървата”, както ни я представи самата Катя. Доколкото подразбрахме, истинската баба по майчина линия на момиченцето (защото то е рожба на друг мъж, с когото майката е имала връзка), както и нейната леля, са освидетелствани в психото. Самата родителка също не ни се стори много адекватна. В разговора си с нас десетократно повтори, че токът е спрян „защото бушонът не е сменян от 1997 г.” Имам да плащам 1800 лв. ток, а аз нямам нищо пералня, нито хладилник, нито духалка, нищо нямам. Къпя децата на газова бутилка. Трябва да проверят бушона, той нещо не е в ред и трябва да ми го сменят. Мисля, че бушонът нещо прави. Спряха ни тока и аз мисля, че е от бушона.  – повтаряше настойчиво тя. И в ни в клин, ни в ръкав подметна: „Важното е, че без ток децата не могат. Имам телевизор, пък нямат какво да гледат – ето затуй се оплакват. Скучно му е на детето, защото в събота и неделя са тук при мен два дена, пък няма с какво да се занимават”. Затова ги изкарвала навън, към „Булеварда“. Само, дето Цветелина е споделяла с другарчетата си, че освен до детската градина, от къщата не е излизала и не са я водили никога никъде.
Катя е безработна. „Не съм регистрирана на борсата, защото ми казаха, че трябва да имам диплома за завършено средно образование, за да се регистрирам, а аз съм завършила 8 клас”! Някой да е чувал за подобно ограничение? Без да я питаме майката изтъкна: „Плащам си редовно градината, нахранена е, бой няма, тормоз няма”. Очевидно говореше за дъщеря си. Подразбрахме, че отношението и грижите й към другото дете – тригодишното момченце, е съвсем друго. Все пак живее в момента с неговия баща. Дори не искаме да повярваме, че посред нощ будела Цветето с ритници, защото братчето й много се смеело на тази „игра” с кака му, както ни разказаха научилите за това майки на другите деца от градината.
Потърсихме компетентно мнение по случая от Агенцията за социално подпомагане в Бургас. Оттам ни отговориха с официално писмо, че „за детето Цветелина е положена мярка за закрила „съдействие, подпомагане и услуги в семейна среда” от 2005 г... Домът на семейството се посещава три пъти седмично, работи се за развиване на умения, необходими за поддържане на позитивни семейни взаимоотношения... Оказва се помощ при планиране на бюджета, справяне със специфични проблеми. Показват се модели на доброто родителстване. От специалистите, работещи с детето, се отчита повишаване на родителския капацитет. С времето майката проявява по-голяма отговорност и ангажираност при отглеждането и възпитаването на двете деца”. Чели ли сте някога по-бездушни слова? И по-голяма идиотщина?
И не е само това. Оказа се, че след подадения от нас сигнал от социалните служби „допълнително е посетен дома на Цветелина и детската градина” И какво, мислите установили чиновниците?! Ами, че „в жилището е констатирана добра хигиена, дрехите и играчките са подредени, има осигурена храна”! И това е станало в същия ден, в който нашата камера запечата шокиращи кадри в същото това жилище, където установихме, че част от прозорците са без стъкла, така наречената кухня е долнопробно подобие на сервизно помещение, а едното помещение мяза на вехтошарски склад. На очите си ли да вярваме, или на този бюрократично издържан абсурден доклад? И като за капак Елена Инджова, началник отдел „Закрила на детето” към Дирекция ”Социално подпомагане”- Бургас, продължи да твърди пред нас, че всъщност „семейството е финансово добре, детето се закриля и няма какво да се притеснява”.
Междувременно група майки на деца от същата група в детската градина, която посещава Цветелина, са внесли на 16 април т. г. сигнал в Районна прокуратура, подписан също от учителките и директорката на учебното заведение. Оттам са се задействали още в същия ден, като са възложили проверка, която да установи дали действително детето е в риск и ако това се докаже, да повдигнат срещу майката обвинение по чл. 182 от Наказателния кодекс за неполагане на грижи от страна на родител. Резултатите от нея трябва да станат ясни до края на тази седмица. Прокурорката Йорданка Дачева, на която е възложен случая, обаче ни обезкуражи като ни уведоми, че всъщност решаващо е становището, което ще получат от социалните работници. Ако те са на мнение, че детето трябва да се изведе от семейството, тогава прокуратурата ще разпореди това. На практика съдбата на малката Цветелина зависи изцяло от тях и подобно на омагьосания кръг, очертаван от прословутия параграф 22, тя отново е натикана в техни ръце. – „грижовните” ръце на чиновниците, които смятат, че е достатъчно „И двете деца да се водят всеки ден на ясла и детска градина и да се взимат навреме оттам”, както е изтъкнато с апломб в отговора на социалните служби в града до нас. Какво тук значи чл. 11 (в) от Допълнителната разпоредба на Закона за закрила на детето, който гласи, че „дете в риск” е това, „за което съществува опасност от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие”. Същият този закон, който прокламира в своя чл. 10, ал. 1, че „Всяко дете има право на закрила за нормалното му физическо, умствено, нравствено и социално развитие и на защита на неговите права и интереси”. Как смятате, защитена ли е Цветелина в случая, опознавайки света само чрез занятията в детската градина, нямаща възможност дори да гледа телевизор, да не говорим за някакви други детски забавления, хранейки се само в градината, проспивайки почивните дни и т. н. Да, трудно е да се докаже дали е малтретирана физически, но не стигат ли другите ограничения, които търпи, за да се потърси щастие за нея. Трябва ли да живее като сомалийче в европейска, уж цивилизована България? Не е ли Законът за защита на детето всъщност закон за защита на безсърдечните бюрократи в нашата страна, вегетиращи върху републиканския и общинските бюджети. Защото наистина трябва да имаш сърце, за да спасиш едно дете от заплашващата го с нерадостно бъдеще орис, както това се опитват да направят няколко други Истински майки, хукнали по всички институции да помагат на чуждото дете. Трябва ли с това невинно създание да се случи нещо трагично, че да се размърдат всички оторизирани за това и трябва ли да има камери, за да отразят пиар действията на социалните служби, за да се задействат те по-категорично, както това се случи неотдавна в долнопробното недоразумение „Биг брадър Фемили”, където социалните служби нахлуха със заплаха да отнемат децата на родителя, позволил си в ефир да изплющи един шамар на отрочето си.
Ние и занапред ще продължим да следим развитието на случая „Цветелина” с надеждата, че това красиво и жизнерадостно дете ще намери приют, където ще бъде подложено на топли грижи и нежна ласка. Защото едно цвете на живота заслужава това.


Красивото цвете Цветелина сред другарчетата си в детската градина „Дрехите са подредени“, казат от социалната служба

В категории: Разследвания

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
02.09.2012 23:12:58
0
0
Какво се е случило след това,предприели ли са някакви мерки социалните грижи или не,какво е станало с детенцето? Много ми е мъчно,когато чета подобни истории,защото не мога да направя нищо,но още повече ми е болно,че хората,които имат възможността да променят нещата,не го правят.Още по-лошо,не ги интересува.Чудно ми е как може човек да остане равнодушен пред страданието на едно дете?Потресена съм от Факта,че всяка година хиляди деца в цял свят умират,буквално биват убивани от собствените си родители!!!!!!!!!Много жестока истина!След като това се случва значи т.нар. агенции за закрила на децата и социалните грижи не си вършат работата и аз си задавам въпроса защо след като на хората там не им се работи,не отстъпят местата си на други хора,които биха могли да спасят много животи и да върнат усмивките на много детски личица??И още нещо ми е много чудно,как тези нехаещи чиновници успяват да гледат очите на толкова много деца,които страдат,и след това да заспиват спокойно вечер?!???!
2
няма
05.09.2010 09:37:31
0
0
Мисля,че социалните грижи в нашата татковина ходят на работа само за заплати.Бездействието им е от оно "социалиалистическо време" прословутото.Още онова време не си гледаха добре работата,бездушни,безхарактерни,коравосърдечни,необективни.Такива хора според мен работят там и сигурно с конкурс ги вземат там.Колкото по безсърдечна толкова по добре за държавата.На държавата не му трябват мислящи и работещи хора.[lol]
1
tr====
29.04.2010 06:11:12
0
0

липсва коментар.......!?!?!?
на онези курви от социалния патронаж ще им стъжня живота .не може ти да получаваш заплата 400лв. а да ми ходиш с прически за по 40-50лева и вечно със скъпи тоалети ,а тези деца да мизерстват.ще ви е...а мамата ЗОПОЧВАТ ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ ДОРИ И ЗА ВАС КУКЛИ
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки