Мафиотски кръг около зам.кмет в Бургас - изгони с рекет 200 млн.лв. от туризма


Мафиотски кръг около зам.кмет в Бургас - изгони с рекет 200 млн.лв. от туризма
С луксозната яхта „Самора“ на Дешков и Стоев е кръстосвал морето и лидерът на ДПС Ахмед Доган - Снимки Николай Недев
26 Март 2010, Петък


Заплашвали испански инвеститор с Доган и Нихат Кабил, натрапили за строителния надзор фирмата на Костадин Марков
В края на февруари т.г. ДЕСАНТ изнесе данни за манипулиран конкурс в община Бургас за ремонта на 5 училища на обща стойност 3,6 милиона лева. Разказахме за скандалния подход на общинската комисия да елиминира фирми, заради претенции, които даже липсват в предварителните условия. Като например, кандидатите за обществената поръчка да държат на щат инженери със специалност, каквато няма в нито един български ВУЗ. Разкрихме и кои са дружествата, заради които подчинените на зам.кмета по строителството Костадин Марков решиха да заобиколят закона. И да си навлекат неминуеми неприятности от Комисията за защита на конкуренцията.   


Автор: Севдалина Пенева

Фирмите, в чиято полза се разигра циркът, са „Булпласт БГ“ ЕООД (специализирана в производство на дограма), която ще прибере 1,2 млн. лв. и „Приста корект“ ООД, която  взе поръчка за 2,4 млн. лева. Интересът ни привлече втората, управлявана от двама мъже от Велико Търново, но пуснали корени в Бургас – Пламен Дешков и Стойчо Стоев. Оказа се, че през 2004 и 2006 г. двамата са били разследвани за контрабанден внос на турски цимент, който отгоре на всичко бил и канцерогенен. Вносът осъществявали чрез първата си обща фирма „Спектър“, за която българските медии писаха, че се ползва със специалните протекции на лидера на ДПС Ахмед Доган. Причината пък сега основният двигател на СДС в Бургас Костадин Марков да им прави подаръци за милиони левове е следната – Марков обслужвал Дешков и Стоев чрез „Ман консулт“ (регистрирана на негово име, но прехвърлена на жена му Кремена Маркова след местните избори през 2007 г.).
След статията „Пак мафиотски търг в община Бургас“ (бр. 41 на ДЕСАНТ), в редакцията постъпи сигнал от българо испанското дружество „Групо Г-56“ ООД за некоректната дейност на двама строителни предприемачи, кръстили иначе общото си дружество с името „корект“. Публикуваме тяхната версия, като запазваме правото на „Приста корект“ да отговори, ако има какво да каже.

Как изнудвали испанците
 15 на сто от капитала на „Г-56“ държат баща и син Илия и Кирил Георгиеви от Сливен, а останалите проценти са собственост на двама испански архитекти Хуан Гарганте и Фернандо Мур. В края на 2006 година те купили огромен терен в курорта Слънчев бряг, под култовото панорамно заведение„Ханска шатра“. На това място по проект трябваше вече да има ваканционно селище с 5 звезди и с разгъната застроена площ от 72 800 кв.м. Целият размер на инвестицията бил от порядъка на 200 милиона лева, като по предварителни разчети 60 млн. лв. щял да струва само грубият строеж на хотелската база.
„С фирмата на Дешков и Стоев ни свърза общ познат Георги Кръстев Кристенсен. Представи ни „Приста корект“ като една от най-добре работещите в Бургаска област, каза ни че се ползва с връзки в община Бургас. Така започнахме да работим заедно. По договор за първоначалните строителни дейности трябваше да  преведем близо 8 милиона лева. В последствие обаче се оказа, че двамата ни лъжат с цените на материалите и се стигна до плащане към тях в размер на над 13 млн. лв. Тогава дойде и първият ни разрив. Опитахме да се отдръпнем от тях, но това се оказа трудно и даже опасно за нас. След заплахи и парадиране на връзки с ДПС и лично с Ахмед Доган, след извиване на ръце и серия от срещи, испанците най-накрая се съгласиха да подпишат договор с фирмата на Дешков и Стоев за втория етап. И това беше най-голямата ни грешка“, разказва официалният представител на испанските инвеститори Илия Георгиев.
Изпълнението този път било под всякаква критика, Дешков и Стоев водели на обекта безработни хора от Руенския балкан за по два-три дни, ниско квалифицирани, неопитни, които шпакловали  вътрешните стени на хотелската част през най-студените дни на миналата зима. Което пък дало огромни дефекти. Покрай милионите на испанците великотърновските строители захлебили достатъчно, за да си купят луксозна яхта „Самора“ (така се казва компанията на Пламен Дешков и Стойчо Стоев, която участва със собственост в повечето им общи фирма като „Приста корект“ и „Радине транс“. На втората Костадин Марков е предоставил и депото за строителни отпадъци по пътя за бургаския кв. „Меден рудник“), която в момента стои на яхтения кей „Марина Диневи“ в Свети Влас.
„Непрекъснато ни натякваха, че са возили биг боса Доган на „Самора“, а бившият министър на земеделието по времето на тройната коалиция Нихат Кабил често отсядаше и нощуваше в къщата на Стоев във вилната зона на Минералните бани край Бургас“, твърди Георгиев.  
В края на 2008 година, заради изкуствено надутите цени от „Приста корект“, той и синът му тръгнали по фирмите, на чието име имало представени фактури за закупени материали. Оказало се, че има драстични несъответствия и надписване с над 50 процента. Това силно подразнило испанците, които решили да проведат конкурс за независима и избрана от тях фирма за инвеститорски контрол и строителен надзор.
Когато започвали строителството, Стоев горещо им препоръчал фирмата на Костадин Марков „Ман консулт“. До договор с него не се стигнало, защото от „Г-56“ предпочели да се доверят на друг. Една сутрин обаче служебната кола на конкурентните на Марков надзорници се оказала с нарязани гуми. Дали е имало и други заплахи към тях не е ясно, но те така или иначе повече не се явили на обекта.
След този случай испанците взеха крайно решение – решиха да замразят строителството тук, докато решат дали изобщо да продължат на инвестират в България, казва Георги Илиев.
Когато парите към Стойчо Стоев и Пламен Дешков секнали, двамата се изнервили и пратили предупреждение чрез трети човек до Илиев, че „го били поръчали и платили той да бъде ликвидиран физически“. Заради заплахата за живота си, строителят от Сливен подал жалба в Районна прокуратура в Бургас.
На 15 септември м.г. прокуратурата излязла с отказ за образуване на досъдебно производство. Причините - Стоев „категорично отрича да е отправял заплахи и закани към Георгиев“, а Дешков „не знае за такива, отправени от съдружника му Стоев“. И на двамата строители, толерирани от СДС, ДПС, а оказва се – от една година и от ГЕРБ, за пореден път им се разминало.

Текстове под снимките:
Снимка 1 - Синият Костодин Марков координира бизнеса на Пламен Дешков и Стойчо Стоев
Снимка 2 -
Скъп гост в дома на Стойчо Стоев в Банево бил бившият министър на земеделието Нихат Кабил /на малката снимка/
Снимка 4 и Снимка 3 -
Така трябваше да изглежда испанското ваканционно селище.
 Дешков и Стоев днес са с ГЕРБ в Бургас чрез стария си приятел Костадин Марков. Общинските поръчки тук ще ги вадят от кризата, но това няма да върне испанците, които да довършат мегаобекта си под "Ханска шатра" 
Снимка 5 -
Дешков явно е закъсал с парите във В. Търново, затова разчита на Марков в Бургас да му помага. А това е прословутият недовършен „Бизнес център“, който Стоев и Дешков са изоставили в старопрестолния град преди 2 години


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4 Снимка 5

В категории: Разследвания

23
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
23
Бургазлия
02.04.2010 06:28:00
0
0
Мили Вальо и Катя,толкова се смях на последния пост че чак ми стана жал за вас колко сте елементарни и прозрачни:)Напълно ви разбирам,трудно е да защитаваш нещо в което ти самия не вярвяш,нали:)
22
М. Димитров
01.04.2010 21:35:17
0
0
Разкарай се бе, боклук, да не мислиш, че не знам каква ти е играта. Коцето щял да става кмет! Ха!
Това са евтини заплахи да не го разкарам. Щото иначе почва война срещу мен да ме измества.Тъпо. Толкова тъпо, че се чудя дали Коцето сам не си ги пише тези коментари, че му се дигал рейтинга.
21
Бургазлия
01.04.2010 09:11:16
0
0
А колкото до десант да продължават с лъжливите "разкрития"-стават все по жалки на хората които все повече почват да разбират че те просто си правят отсега предизборната кампания за догодина с манипулации и лъжи.Ама ако я карат така с тоя безплатен PR на коце марков догодина става кмет и тогава десант барабар със стареца трябва да си ходят при племето в африка където им е и мястото де:)
20
Бургазлия
01.04.2010 09:07:04
0
0
Старец ходи си при племето в Африка и спри да повтаряш като латерна заклинанията на Валери.Заслужи си хонорара,спи спокоино-Валери бди над теб.хАХАХхахахаха[puke]
19
мюрето
31.03.2010 22:54:51
0
0
Корумпираните катаджии са срам и позор за МВР.Офицер БАЙЧО ЖЕЛЯЗОВ и автоконтрольор АНГЕЛ ГОШЕВ ИВАНОВ от КАТ-БУРГАС нямат място в системата.На такива в колата им винаги трябва да има камера за видеозаснемане.Министър Цветанов и Инспектората на МВР отдавна трябваше да се позанимаят с тях,но с проверка от София,а не на местна почва,където се замитат следите
18
Старец
31.03.2010 09:12:50
0
0
Ако ти си безработен, аз съм африкански крал. Смешник! Не се опитвай да изместваш темата с тъпи изказвания.
Коцето - да си ходи!
А кметът да вкара малко ред в обществените поръчки. Поне да поприкриват от кумова срама личните си интереси.
Надявам се, Десант няма да се уплаши и поддаде на натиска и ще продължи с разследванията си. Чест им прави, че имат смелостта да ровят там, където другите медии не смеят.
17
Бургазлия
31.03.2010 06:18:46
0
0
Ако имах далаверка щях да си я гледам а не да се занимавам с малоумници като вас дето две приказки на кръст не могат да вържат:)Проблема ви е че съм честен гражданин безработен с много свободно време на които му е писнало провалени хора като вас да се правят на морални стожери на обществото:)Разбра ли?А трябва да ми отговорите на въпросите защото ао не можете това гузно мълчание значи че всичко което казвам е истина!!!Което май си е така защото само псуваете и лаета като малки палета пред валерко ама нищо не ми отговаряте!!!!
16
Старец
30.03.2010 16:33:09
0
0
А ти кой си, че да ти отговарят на въпросите?
Или имаш далаверка с Коце Маца и сие?
Гледай си тогава далаверката и не се пени толкоз.
15
Бургазлия
30.03.2010 15:40:50
0
0
Аз може дам съм неграмотен:) но вие сте жалка банда хорица който от страх Говорят и пишат неща в които дори те самите не вярват.От страх да не останете без работа безропотно очерняте хора и плюете по всеки и всичко само защото Валери ви заповядва.Ето и затова няма какво да ми отговорите на въпросите които задавам и няма да се уморя да задавам-защото вие знаете че съм прав но не смеете да си го признаете.
14
Старец
30.03.2010 12:23:23
0
0
Е ти сам се подписваш така, idiot ot Skat. Недей да ревеш после, че и другите така те наричат.
Не знам дали ти се изразяваш нечленоразделно, но със сигурност си неграмотен.
13
Бургазлия
30.03.2010 09:20:05
0
0
Ето това е най-жалкото в цялото ви гетапо-толкова сте малоумни че дори е можете да дадете смислен отговор на въпросите на хората.Който не е с вас е против вас-веднага става идиот крадец боклук итн.взмете си поне някой които може да говори членоразделно:)
12
29.03.2010 21:18:12
0
0
вярно си идот [magician]
11
idiot ot Skat
29.03.2010 19:32:50
0
0
A za6to vestnika ne razsledva kak Valeri Simeonov e spe4elil 1 milion leva v godinata kogato e bil predsedatel na ob6tinskiq savet?[lol]
10
Бургазлия
29.03.2010 06:47:52
0
0
А на мен някой може ли да ми отговори,защо Валерко уж е милионер ного морален а защо си е пуснал незаконно трасета до банево.чЕ НЕ ЕДНО АМИ 5-използва едно а другите да може да ги дава под наем на бтк и други.Защо като го разкриха че е незаконен тоя кабел не си плати таксата от 20000 лв ами се прави на луд и взе да обяснява че други били крадците:)Защо като е много морален се направи на луд и си купи земята в зорница въпреки че георги иванов даваше по висока цена.Защо като е много морален изнесе цялата почивна станция в китен на металургичния завод в дебелт-промет в началото на 90-те барабар с вилиците и лъжиците:)

Защо 95 година пудела на валери-вальо касабов венцеславеше Йоан по Рент тв където и смучеше парите на бандита Емо Райков та сега си кара джипчето и хвърля по 2000-3000лв за празненства по рождения си ден?

Защо бореца за антимафия дражев не направи поне едно предаване за един от най-големите мафиоти в града-собствения си брат?
А де-Защо?[devil]
9
Клаудия
28.03.2010 15:15:47
0
0
Може ли някой да ми отговори защо Камберов вече не е в СДС? И там кои са освен Тошко, Вълчо и Коцето? Сериозно питам? Както и за Ивайло Николов? Защо тези хора вече не са в централата?
8
Ковачева
28.03.2010 15:12:33
0
0
Кметът не си дава замного работи сметка.Взе да се мислиза много велик и да подценява хората.
7
Гражданка
28.03.2010 15:10:40
0
0
ААА, ами той го смуче, ама защото кметът се дава. Плътно е с него.
Коцето сам тия работи няма да има кураж да ги прави.
6
27.03.2010 19:45:21
0
0
Не е бандит, а бивша гладна въшка, която се е ояла и е излязла на челото... на Димитър Николов. И смуче ли смуче от рейтинга кметски.
5
кълчо до мълчо
27.03.2010 16:07:02
0
0
май нито едното, нито другото. десант цитира точно :"... Марков би могъл да бъде нашият ......."
4
Съра
27.03.2010 16:04:30
0
0
Ми на пресконференция го казали, пък после като станало горещо обяснили че били го казали заради Десант...
3
Мълчо
27.03.2010 16:00:39
0
0
А вярно ли е че СДС ще го издига за кандидат кмет или това изявление е било лапсус на Вълчо Чолаков?
2
Стоящ
27.03.2010 15:58:31
0
0
Бе тоз Марков наистина ли е такъв бандит, какво мислите?
1
следящ
26.03.2010 14:46:18
0
0
крайно време е полицията и прокуратурата да се занимават със Стоев , Дешков и техните приятели, какво се чака не се знае.......
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки