Зам.кметът Марков пак в уговорен търг


Зам.кметът Марков пак в уговорен търг
Емил Кръстев е пристигнал в Бургас преди две години, от тогава караваната му върти незаконен бизнес на входа на КАТ - Снимка Николай Недев
23 Март 2010, Вторник


Нелегална каравана на депесарска фирма прибира 2 години такси край КАТ-Бургас, под носа на МВР и община от ГЕРБ 
Търговец от Свиленград втора година заработва прилични пари в Бургас извън закона, под носа на община и полиция. Необезпокояван от никого, Емил Кръстев е паркирал собствената си каравана (оцветена в яркожълто) вдясно от входа на КАТ в ж.к. „Славейков“ и в нея прибира задължителните екотакси от вносителите на автомобили от чужбина. Без регламент, без нужното разрешение от Териториална дирекция „Възраждане“, в пълно нарушение на Закона за устройствените територии, Кръстев си е харесал удобното местенце и никой не е в състояние да го помръдне от там.


Автор: Севдалина Пенева

За сладката работа го открехнали приятели бургазлии в началото на 2008 г., проучили предварително нишата от бизнеса, свързан с еконалозите. По това време Кръстев бил останал без работа в Свиленград, затова веднага се съгласил да замине за крайморския град и да създаде „филиал“ на лицензираната лично от бившия екоминистър Джевдет Чакъров фирма „Екобулкар“. Министър Чакъров бе известен с това, че слагаше подписа си само в полза на дружества, обвързани с ДПС.  
Бургаската връзка на Емил Кръстев му гарантирала също така, че се ползва с добри контакти в управляваната от ГЕРБ община и, че никой няма да им пречи на бизнеса. Че си струват усилията, е ясно от размера на таксите, които редовно влизат в касата на „Екобулкар“. Само за справка, сумите варират между 90 и 156 лева, според годините на колата.
От тях, нито една стотинка не остава в община Бургас обаче. „Аз искам да си плащам наем, но няма на кого. То, няма и как, защото караваната е на колела и на практика мога да си я паркирам където си искам и пак да си събирам такси. Аз даже не влизам в параграф 56 от ЗУП, който е свързан с преместваемите обекти“, обяснява вещо Кръстев пред наш екип.
В края на миналата година няколко лицензирани фирми за събиране на въпросните екотакси също са поискали да сложат и те свои павилиони около входа на КАТ. За разлика от самонастанилите се „Екобулкар“ на общинския парцел, конкуретнтите дружества настоявали за открита процедура под формата на конкурс.
В края на февруари комисия в състав заместник кметовете Костадин Марков - по строителството и Красимир Стойчев - по финансите, заедно с още трима общински чиновници, разгледала ценовите оферти на общо петимата желаещи да ползват под наем площадката, заета в момента от жълтата каравана.
Според предварителните условия, на първо място трябвало да се класира фирмата, предложила най-висок размер средства за „инвестиционно намерение в полза на общината“.
Това е „Проактив мениджмънт“ ЕООД, чиято цена е 16 100 лева. След тях, на второ място е „Екобулкар“, която е предложила три пъти по-ниска сума – само 5 000 лева.
Историята би трябвало да приключи още в деня на отварянето на пликовете. Като се има предвид обаче, че глас в комисията има заместник кметът по строителството Марков, който „работи“ по обществени поръчки само с предварително уговорени фирми на приятели и роднини, и този конкурс завърши със скандал.
„Ден след като стана ясно, че ние сме наематели на терена, минахме да огледаме мястото, за да поставим там павилион. Смайването ни беше огромно, когато там видяхме шефката на кмество „Възраждане“ Пенка Паспалева с ролетка в ръка. На въпрос, какво ще мери, тя каза, че заради големия интерес към конкурса, в последния момент комисията решила да даде петно до нашето и на втория класирал се“, казват от „Проактив мениджмънт“.
Вторият в случая е същият Емил Кръстев, който и без друго си стои там незаконно.
„Стана гаф, наистина, нямахме време да уведомим участниците, че на практика те не играят за една позиция, а за две. Интересът наистина беше голям, затова така се получи“, обяснява г-жа Паспалева.
Преметнатата фирма, спечелила само на книга първото място, е подала жалба срещу общината в Комисията за защита на конкуренцията. Което пък от своя стана дало основание на Марков и колегата му Красимир Стойчев да анулират нацяло конкурса и да възложат на подчинените си подготвянето на нова процедура.
Разговорът ни с Пенка Паспалева бе на 17 март. На тази дата тя празнуваше рождения си ден, затова напълно я разбираме, ако е проявила разсеяност. Пред нас Паспалева показа протокол № 64 от заседание на определена със заповед от кмета Димитър Николов комисия в състав: секретарят на община Бургас Божидар Кънчев, главният архитект Веселина Илиева, шефът на дирекция „Образование“ Веселина Таралова (сестра на депутата от ГЕРБ Димитър Бойчев, който е и областен лидер на Бойкоборисовата партия ) и общинските съветници Вълчо Чолаков (СДС), Костантин Луков (ГЕРБ), Руслан Карагьозов (ГЕРБ), Георги Минков (БСДП) и Иво Лазаров (Атака).
Тяхното становище е, че конкурса следва да бъде отменен, а позициите за преместваемите обекти – обявени за свободни. Решението, подкререно с подписите им е взето на 4 март т.г. До редакционното приключване на тази статия обаче, никой от общината не бе сметнал за нужно да уведоми официално „Проактив мениджмънт“, че фирмата им е спечелила едно голямо нищо. А жълтата каравана продължава да посреща клиенти и да им прибира незаконно парите.


Текстове под снимките:
Снимка 1: Как така става, че името на Костадин Марков редовно е забъркано в нещо нередно около някой търг
Снимка 2: Знам за „Екобулкар“, пратих два пъти там общинска полиция да състави акт Какво повече да направя, пита директорът на ТД „Възраждане“ Пенка Паспалева


Снимка 1 Снимка 2

В категории: Разследвания

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
ca4f5
12.08.2017 10:42:41
0
0
https://goo.gl/GHtjjS Клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг!!! https://goo.gl/GHtjjS
Клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг!!! https://goo.gl/GHtjjS https://goo.gl/GHtjjS
8
Валя
29.08.2010 19:59:10
0
0
Човека си плаща на някой то е повече от ясно.Има сериозен гръб за да си позволява това, после се чудят защо ги дават по ТВ и пишат.
7
Бургазлия
24.04.2010 04:08:33
0
0
Г-н Емил Кръстев си решава проблема с незаконният си бизнес пред КАТ /собственик на ярко оцветената жълта каравана/ като я премести 4 метра от мястото и продължава да прибира и събира незаконно въпросните такси.Явно никой, дори и областната управа не могат да намерят решение на проблема или Емил Кръстев има достатъчно влиятелни приятели в общината, които му помагат.
6
мюрето
31.03.2010 22:56:57
0
0
Корумпираните катаджии са срам и позор за МВР.Офицер БАЙЧО ЖЕЛЯЗОВ и автоконтрольор АНГЕЛ ГОШЕВ ИВАНОВ от КАТ-БУРГАС нямат място в системата.На такива в колата им винаги трябва да има камера за видеозаснемане.Министър Цветанов и Инспектората на МВР отдавна трябваше да се позанимаят с тях,но с проверка от София,а не на местна почва,където се замитат следите
5
Бургазлия яяя
25.03.2010 19:23:58
0
0
Много льжи в това разследване,нека валерко провери каде сьбира екотакси фирма Проактив мениджмьнт и как се крият по колите,да видят какьв човек работи за тях,че смени 3 фирми утре може и вас да зареже......
4
Бургас
24.03.2010 14:52:36
0
0
Не напротив имаме повече капацитет от вас защото помним че общинския съветник Георги Иванов предлагаше по висока цена от тая на валерко но тъй като тогава валерко се мазнеше на гербаджии те го защитиха и се направиха на ощипани.Тъй че много добре помним ама на вас не ви отърва да помните[lol]
3
наистина независим
24.03.2010 11:37:12
0
0
Да и сигурно затова плати на Общината двойно повече отколкото струваше земята под сградата на телевизията. Аман от глупости. Не разбрахте ли, че тази лъжа как Валери Симеонов забогатял докато бил Председател на ОбС се изтърка. Поне да бяхте измислили нещо друго, ама явно нямате такъв интелектуален капацитет.
2
asasasasassaas
23.03.2010 08:07:55
0
0
Абе не знам за какви кабели става въпрос , обаче Валери Симеонов за една година докато беше председател на Обшински Съвет на Бургас стана милионер !!! Декларирал е доходи от други дейности ???? за 960 000 лв. в данъчната си декларация за 2008г. А за 2007 г. само 15 000 лв. Май доста се е налапал Валерко - Милионерко [devil]
1
Бургазлия
23.03.2010 07:54:27
0
0
Даа Коцето Марков е виновен и за първата световна,втората световна война,чернобил и каквото още се сетите:)Абе поне измислете си нещо друго за разнообразие.А всички знаем че коцето е неудобен откакато разкри че кабелите на Валери са положени незаконно.Типично мутренски стил-ако не си с мен си против мен.Вашата малка озлобена пасмина вече става за смях,вземете се в ръце:)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки