Дете поръча мутри на съученик в елитна гимназия


Дете поръча мутри на съученик в елитна гимназия
Бащата Димитър Куюмджиев (вляво) със сина си Стефан, който не иска да се снима в лице, защото го е страх да не му пратят нови мутри - снимки авторката и Николай Недев
17 Март 2010, Сряда


Жестокият побой трябвало да реши кой етнос е по-велик в България – циганите или турците
Екшън-сериалите и риалити-форматите, в които агресията и насилието са добре дошли за телевизионния рейтинг, оставят обаче ярки следи основно в паметта на най-младата тв-аудитория. Това за пореден път се потвърди тия дни, след като 14-годишно дете реши да се саморазправи със свой съученик като му прати мутри. Сцената се е разиграла посред бял ден в центъра на Бургас и на една крачка от ОД на МВР в града.


Автор: Пролетина Николова

Но странно – тя бе потулена с негласното взаимодействие на всички, от които зависи подобни зловещи зрелища да не се случват в системата на образованието. Нито полицията, нито прокуратурата, нито Регионалния инспекторат към Министерството на образованието или съответният зам.кмет в община – Бургас не само че не съобщиха за нея, ами и дни след това се правят, че случаят е маловажен и не заслужава височайшото им внимание. Всъщност, такава реакция на държавната и общинска власт изглежда необяснима само на пръв поглед. Когато човек разбере какви хора са замесени в цялата история, всичко става съвсем обяснимо и в пълен унисон с развитието на обществения и политически живот у нас през годините на демокрация.
Главният герой, който е следвал типичния холивудски сценарий за разчистване на сметки, е 12-класникът от гимназия “Иван Вазов” Метин Али. Той живее на квартира в Бургас, но иначе е от село Руен, където баща му се слави като местна клечка в ДПС – бил е шофьор на един от селските големци в Движението. От другата страна са Стефан Куюмджиев (12 г.) и неговия братовчед Неджо. Първият е в 8 клас, другото дете – в девети. Те пък живеят в бургаския квартал “Подеба”, известен с това, че е населяван основно от роми, голяма част от които твърдят, че са турци. Най-интересният момент е, че в основата на техния конфликт е не някаква детска неразбория или пък момиче, а етническа непоносимост! Онези политолози и правозащитници, чийто денонощни брътвежи по медиите, че българите проявявали дискриминация към различните етноси, ни проглушават ушите, нека добре да се задълбочат в тази история.
От дълго време Метин, Стефан и Неджо разчиствали в междучасията и след часовете сметки чий етнос е по-велик. Техни съученици разказват, че Метин, който иначе е хърбав, но пък притежава огромно самочувствие, не пропускал повод да съобщи на двамата какво мисли за циганите в България. “Вие сте пропаднал народ, ще си стоите там в Комлука (жаргонното наименование на квартал “Победа”) и за вас няма никаква перспектива”, е точният цитат, който Метин редовно изсъсквал. Не че Стефан и братовчед му, които от своя страна са доста набити за възрастта си и добре могат да се бият, стояли мирни и кротки – те пък всекидневно го атакували, че е турчин и е по-добре да си ходи в Турция. Ей-така от злобно подхвърлените думи и закани на етническа основа, под носа на уж нищо неподозиращото училищно ръководство, се е зародил един сериозен етнически конфликт между деца.
На сакралната дата 2 февруари т.г. между тримата отново проблеснали искри. Недалеч от училището, пред погледите и на други техни съученици, те започнали да се псуват, отново на етническа основа. След което се сбили и Неджо отпрал два юмрука в лицето на Метин. Набитият, добре подготвен от стотиците изгледани екшън-филми, извадил мобилния си телефон и направил няколко снимки в анфас на своите врагове. Естествено, не за да си ги пази за спомен, а за да може с тях да им поръча биячи, които да отмъстят за него. Той директно им го и казал: Сега ще видите какво ще ви се случи! Само два дни по-късно, на 4-ти февруари, в едно от междучасията, когато Стефан се отправил да си купува закуска, до “Иван Вазов” паркирало БМВ, чийто регистрационен номер започва с 69. За броени секунди от колата се изсипали петима яки юначаги на не повече от 20-тина години, които очевидно действали по предварително разработен план. Единият се насочил директно към пазача на училището и го обезвредил, преди той да осъзнае какво се случва. Вторият сграбчил Стефан, а докато го държал, останалите трима започнали да го бият, ама яката – без да си мерят силата. Накрая го съборили на земята и го ритали известно време, докато детето изпаднало в несвяст. Както се изсипали от БМВ-то, така биячите и офейкали – за броени секунди. Жестокият побой обаче се разиграл пред погледите на много съученици на Стефан, повечето от които изпаднали в ужас от гледката. Три деца съобразили да извикат полиция по мобилните си телефони, а едно се обадило на бърза помощ.
Въпреки, че сградата на дирекцията на МВР се намира на 200 метра от дясната страна на “Иван Вазов”, на полицейската кола й трябвали цели 13 минути, за да довтаса в гимназията. Естествено, когато униформените дошли, от мутрите нямало и следа. За разлика от тях, на директора на училището Петко Иванов му трябвали няколко часа, за да разбере какво се е случило в повереното му школо и още четири дни, за да вземе някакви мерки. На 8-ми февруари той отстранява временно от занятия и тримата. Дали изобщо е осъзнал що за конфликт е тлеел в тази иначе елитна гимназия, обаче не е ясно и до момента. Директорът Иванов описва случая като прост детски спор с малко повече насилие от обикновено. “Неизвестни лица са дошли на 4-ти февруари и са били Стефан, но то е станало извън територията на училището. Нито знам кои са, нито кой ги е пратил. Аз извиках родителите му, както и тези на Метин и ги накарах да обещаят, че повече няма да правят така”, разказа Иванов. Тази среща обаче се е състояла не на следващия ден след побоя - 5-ти февруари, петък, не и в началото на другата седмица, а едва в края й. На ръководството на “Иван Вазов” са му трябвали 8 дни, за да се размърда. Пред директора си Метин заявява най-нагло, че не знае кои са биячите.
След жестоката саморазправа Стефан е настанен в неврохирургия на МБАЛ – Бургас, където лежи няколко дни. Лекари обясниха, че детето има контузии, довели до проблем с фронталната част на мозъка. През това време бащата на Метин се скъсва да звъни по телефона на родителите му и да ги моли да им плати, за да не водят дела и да забравят за побоя. Това говори за някаква гузна съвест и то съвсем не случайно. Полицейското разследване на случая е установило, че петимата бабаити Метин намерил по семейна линия – те били познати на вуйна му. Дали семейство Али е помогнало на сина си да сбере мутри за саморазправа или хлапето само се е договорило с биячите тепърва ще се установява. В крайна сметка директорът на “Иван Вазов” решава случая по следния “справедлив” начин: Стефан и Неджо са изгонени от гимназията, а поръчителят на мутри Метин е награден за деянието си със странен, но специален училищен режим. На него му е позволено да идва на занятия само в понеделник и петък, а в останалите дни да си се готви самостоятелно при мама и татко в Руен. “Бях решил да изключим и тримата ученика и го предложих на родителите им, но те отказаха. Аз имам в 11-ти клас едни каратисти, които бяха много навити да бият Стефан. Щяха да го смелят от бой, ама са интелигентни момчета и ги възпрях. Обаче един друг ученик - Петър от 8-ми клас, който е влюбен в Ралица, от 6-ти, си уредил бой след часовете с Огнян от 7-ми клас, който също се закачал с тази Ралица. Този бой бил насрочен за 18.30 на 17-ти февруари, а 40-50 ученика отишли на място да гледат кой кого ще победи. Петър набил Огнян. Ама Стефан също отишъл да гледа боя, а ученици ми казаха, че даже се и намесил и затова на 18-ти свиках педагогическия съвет и изключихме всички: Стефан, Неджо, Петър и Огнян. Да, Огнян е набитият, ама го изключихме и него, защото той доброволно е отишъл да го набият. Кой го е карал да ходи”. Ей-така разказва за ежедневието в училището си неговият директор. Излиза, че това бой, каратисти, саморазправи са като “добър ден” в “Иван Вазов”. Ако не друг, поне премиерът Борисов трябва да е доволен – след него крачи ново младо попълнение екшън-герои.
А Регионалният инспекторат на МОН в Бургас пък ни лук е ял, ни лук е мирисал. Оттам обясниха, че научили за побоищата и изключените ученици едва на 5-ти март!? “Ние получихме жалбата миналата седмица. По закон имаме един месец, за да излезем със становище”, обясни директорката на инспектората Таня Борисова. Нейната подчинена София Ламбова, която е организационен експерт, отговарящ за “Иван Вазов”, пък заяви, че все още не е намерила свободно време в наситената си програма, за да посети училището и да разучи конфликтите там. Това така трудоемко посещение била планирала едва за този четвъртък.

Текстове под снимките:
Снимка 1: В тази сграда на бул. " Ив. Вазов", пред нея вилнеят мутрите, 200 метра по-нагоре се вижда дирекцията на МВР
Снимка 2: Директорън Петко Иванов отчита случая като прост детски спор с малко повече насилие обикновено


Снимка 1 Снимка 2

В категории: Разследвания

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Kazanova_e
25.03.2010 13:09:31
0
0
toz dartak mu e wremeto da izliza na pensia [eyes] toi e edin pdal[devil][devil][devil]
5
хопси
19.03.2010 10:51:31
0
0
Алооооооооо БУРГАЗЛИЯТА, всички разбрахме ,че си от село а там само селски диплянки имате.Хайде ако обичаш да те няма.
4
Бургазлия
18.03.2010 12:25:21
0
0
"Отпрал два юмрука"
Боже каква интелигентна журналитика,какви изрази-"отпрал".Жижда се какво е нивото на жълтото парцалче:)
3
иии
17.03.2010 21:00:18
0
0
Какво стана с г-жа Борисова,да не излезе много шум за нищо!Време е вече метлата да започне да действа.Мого слабохарактерни са ГЕРБ,досега трябваше да я изритат!
2
жабче
17.03.2010 18:16:05
0
0
Божке пак старата песен на нов глас.
1
пурко
17.03.2010 09:00:53
0
0
не е ли време регионалния инспекторат на МОН и гимназия"Иван Вазов"да имат нови ръководители,а не такива чиновници.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки