Българин ли е д-р Флекс от ГЕРБ


Българин ли е д-р Флекс от ГЕРБ
Доктор Флекс-Антон Берданков е общински съветник от ГЕРБ. Той е против отбелязването на турския геноцид над българския народ
02 Март 2010, Вторник


Общинският съвет в Бургас реши на 17 май да се отбелязва турския геноцид над българите, но не отпусна пари за това
През пролетта на миналата година Бургаският общински съвет взе единодушно решение 17 май да се отбелязва като Ден на турския геноцид над българския народ. Според решението кметът  Димитър Николов беше задължен да включи този ден в Календара на отбелязваните бележити дати и да организира поднасянето на венци и цветя в град Българово, отслужването на панихида в памет на жертвите на геноцида, факелно шествие в град Бургас, както и „други прояви на почит“. 


Автор: Тихомир Смоленов

Предложението бе внесено от тогавашния общински съветник от „Атака“ и днешен депутат Стоян Иванов. Разбира се, тогава още представителите на ГЕРБ в ОбС излязоха с безумната идея за изграждане на скулптурна композиция в Българово (в чиято църква се е състояло второ Баташко клане при освобожаването на региона от турско робство) с надпис „Братство с всекиго без да гледаме вяра и народност“. Цитатът е взет от Васил Левски, но Апостола едва ли се е замислял преди повече от столетие, че свободната му родина ще попадне под второ иго на продажната партия ДПС и нейният стожер – южната ни съседка. Та, за целта е взето и решение  да се отпуснат 5000 лева от параграф „Резерви“ на бюджета.
Интересно е какво е свършила кметската администрация по този повод с днешна дата. Оказа се, че денят 17 май не е включен в културната програма на Община Бургас за 2010 г. и събитието не е предвидено за финансиране от общинския бюджет.
Това, разбира се, можеше да се поправи, ако в ОбС-Бургас има достатъчно бдителни и патриотично настроени съветници. И такива се намериха. Делян Иванов от Независимите забеляза пропуска и резонно стана да предложи 2500 лева за отбелязване на Деня на геноцида. Още повече, че няма друга община в България, която може да се похвали, че има решение за отдаване почит на българите, посечени от турския ятаган.
По отношение предложението на Делян Иванов на последната сесия, обаче, решението на общинските съветници бе повече от смущаващо. От 38 гласували едва 15 бяха „за“ него. Това бяха групата на Независимите – Валери Симеонов, Валентин Касабов, Делян Иванов, Мария петрова, Гинка Дянкова, Здравко Сталев и Ивайло Стаматов, тримата съветници от Средна европейска класа Георги Манев, Жечка Сланинкова и Вартерес Чулуян, както  и още няколко съветници от по-малките групи. Цели 22-ма народни израници се въздържаха, сред които ГЕРБ и техните пудели - „патриотите“ от Атака – Димчо Грудев, Деян Стойков, Иво Лазаров, Петър Таракчиев и Петко Петков, както и естествено БСП. Един от съветниците на ГЕРБ дори гласува „против“. Това беше рапърът Антон Берданков, известен с прозвището си Доктор Флекс.
И така, на практика 17 май ще бъде „отбелязван“, без в бюджета да има предвидени средства за това. Община Бургас няма да участва в честването, заради шизофреничните решения на управляващото мнозинство – хем да има Ден за почит, хем да не се отпуснат пари за него.
Иначе, в бюджета са предвидени 2500 лева за отбелязване на геноцида над арменците - на 24 април. И това, разбира се, е нещо хубаво, но може ли в същото време да не се почетат нашите, български деди. Няма логика, тук все пак е България.
Проверка на ДЕСАНТ установи, че приетото предложение на ГЕРБ от миналата година за изграждане на паметна плоча в Българово също не е изпълнено. А когато една партия обещае нещо, но не го изпълни, на това му се казва популизъм.
Кметът на Българово Йордан Йорданов, пак от ГЕРБ, пък се оказа, че изобщо не знае, че на 17 май геноцидът над българите ще бъде отбелязан в подопечния му град. „За мен тази дата не значи нищо, ние отбелязваме гибелта на посечените българи между 4 и 6 февруари“, заяви той.
Едновременно с това стана ясно, че в година на тежка икономическа криза и сериозно орязан бюджет парите за някои празници са значително завишени и то без сериозно основание. Валери Симеонов от групата на Независимите изрази недоволство, че за Великден са предвидени двойно повече средства спрямо м.г. и определи това като „демонстрация на разкош“ по време на криза. Той предложи сумата от 25 хиляди лева за Великден да бъде намалена на 13 хиляди, но предложението му бе отхвърлено от мнозинството.
Не по-малко озадачаващо е, че за Коледа и Нова година има два параграфа – единият е „Коледни и новогодишни празници“, за който се отпускат 65 хиляди лева, а вторият е „Коледна украса на Община Бургас“ - със 70 хиляди!
Оказа се, че и тук има сериозно завишение на сумите, но предложенията за тяхното редуциране отново бяха отхвърлени от ГЕРБ и прилежащото й мнозинство. Някои от съветниците се чудеха - всяка година ли се купува нова украса и какво става със старата. Зам.-кметицата по образованието Йорданка Ананиева се оправда, че било нужно украсата да се обновява, затова била и въпросната сума от 70 хиляди. Скъпичко ни излиза това обновяване, спор да няма. Чак ни идва съмнително.
Валери Симеонов бе озадачен и от чисто редакционните грешки в предложения от общината проектобюджет. Оказа се, че от администрацията са вкарали в графата „Местни празници“  почитанията на гибелта на Левски и Ботев, които нито са местни, нито са празници. Йордановден, Бабинден, Световен ден на Земята, „възпоменателен ден на арменците“, ден на християнското семейство и ред други национални и световни събития също са в тази графа.
Изобщо, културният сектор в Община Бургас нещо не е във форма, а управляващото мнозинство в Общинският съвет съвсем го е подкарало „през просото“. Което е нормално с такива културтрегери като Доктор Флекс и компания. Готови сме да публикуваме обяснение на рапъра за отрицателния му вот. Естествено, ако той самият изпитва нужда от това. 


Картина от Батак  Делян Иванов не може да повярва, че  мнозинството от ГЕРБ, „Атака“ и БСП ще си затвори очите за изпълнението на взетото решение

В категории: Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки