Потурчиха Баба Марта


Потурчиха Баба Марта
Мехмет и Инджи в гротескна прегръдка с Пижо и Пенда по сергиите в Свиленград
01 Март 2010, Понеделник


Мехмед и Инджи свършват бързо, но нашата издържливост на поругаване няма край
С наближаването на 1 март тротоарите и площадите в  градовете и селата на нашата родина се изпъстрят неизменно в червено и бяло. Символите на възраждащата се пролет – мартениците, превземат сергиите. Помня, че “най-горещите“ предложения за сезон 2006 година бяха пластмасови макети на героите от хитовите киноленти „Хари Потър“ и „Властелинът на пръстените“. Покрай тях мало и голямо се кичеше и със значки-мартенички с кретенските ликове на участниците в „Биг Брадър“!





Трайно място в мартенската мода заеха комиксовите герои Супермен и Спайдърмен –  те са здраво омотани в паяжината от червено-бели нишки и не слизат от сергиите за нищо на света.
След небивалия фурор, който турските сериали направиха в душевността на българските зрители    , помитайки като цунами всички битуващи досега представи за южното ни съседка и въздигайки в култ ориенталския блясък и сърцераздиратения драматизъм на сапунисаните им сюжети, съвсем резонно един от най-уникалните ни  национални символи като мартеницата нямаше как да остане недокосната от тази всенародна еуфория. Хитът тази година са Пижо и Пендовци с ликовете на Мехмед и Инджи! Факт е, че това са най-бързо оборотните мартеници. Те свършват светкавично, още щом се курдисат на сергиите. Вярно, че щастието да станат горди собственици на такива артикули имат жителите само на някои от българските градове, сред които Пловдив, Свиленград, великотърновския край и пр., но днес ги има там, не се знае догодина дали няма да залеят и цялата страна. За сметка на това мартеници с ислямския амулет – „Окото на Фатима” („nazar boncugu”), колкото щеш. Подобна симбиоза между типично българската традиционна символика на мартеницата и мюсюлманския талисман – стъкленото синьо око на щерката на Мохамед е толкова противоестествена и уродлива, колкото са и генномодифицираните организми. След като потурчихме и Баба Марта, не мога да си представя колко по-ниско от това можем да паднем.
Покрай турцизацията на мартениците се забелязва и трайна тенденция към американизирането им.
Всички сергии тази година са наводнени и от мартенички-значки с физиономията на главната героиня на тийнейджърския американски комедиен сериал „Хана Монтана“, излъчван миналата година по това време от Националната ни телевизия. Героинята на Дисни е изтипосана в различни ракурси и колорит и се усмихва в червено-бялата прегръдка на Пижо и Пенда.
Легендата за мартеницата датира още от времето на хан Кубрат. Самите имена Пижо и Пенда са чисто български. Въпреки че по цял свят хората празнуват идването на пролетта като ново начало и надежда, само у нас посрещаме този празник с толкова древни традиции, които уви, тоталното глобализиране е напът да затрие напълно. Макар че като си помисля, в контекста на същата тази глобализация е редно червено-бели мартеници да се появят вързани на вдигнатата ръка на Статуята на свободата например, а защо не и на тюрбаните на арабските шейхове?! Да сте видяли нещо такова?! Няма и да видите, защото националната идентификация е нещото, което по принцип загива последно, няма ли го – няма и нация. Като не пазим чисти и неопетнени националните си символи, сами се обричаме на гибел.

Контрапункт
Пижо и Пенда в Одеса
Докато у нас предаваме националните си символи и насочваме генезиса им към съдбата на овцата Доли, създавайки недопустими мутации на мартеници, българския младежки клуб „Актив” от Одеса организира на 3 март „Българска вечеринка”, под наслов „"Баба Марта PARTY" с уговорката, че цяла вечер ще свири само българска музика! В рамките на вечерта ще се вихри «Пижо & Пенда Шоу», а дрескодът изисква всички посетители да бъдат облечени в бяло и червено! Сънародниците ни, живеещи в Украйна, за пореден път доказват, че май тачат повече всичко българско и родно от нас, които по щастливо стечение на съдбата сме родени и живеем в родината си!
От последния час до нас достигна новината и за инициативата на училище „Иван Вазов” в Лос Анджелис, САЩ за изработване на традиционните мартенички. Целта на международния проект „Мартеница 2010” е духовното обединение на българските деца по света. А идеята на организаторите му е чрез него „да се напомни на майката родина, че вековните й традиции продължават да се тачат и от нейните чеда в чужбина”!


Героинята на Дисни Хана Моргана се харчи като топъл хляб От зли духове ще ни пази ислямското «Око на Фатима» А срещу кризата ще се борим с баба Яга

В категории: Парадокси , Културен Десант

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Иван Иванов
05.03.2010 10:19:22
0
0
Къв е проблема не мога да разбера,Хана Монтана може да има мартенички а Инджи не.........да ви се чуди човек.Правилното заглавие ще да Баба марта е Американски празник.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки