Да забраним маргарина!


 Да забраним маргарина!
10 Февруари 2010, Сряда


Британските лекари започнаха битка срещу вредната мазнина. В ЕС се колебаят, но терминаторът Арни Шварценегер вече го изхвърли от Калифорния
Около 3300 възпитаници на трите водещи медицински университети във Великобритания призоваха британското правителство незабавно да забрани трансмазнините, подвизаващи се на пазара най-вече под формата на маргарин. Известни още и като хидрогенирани мазнини, те са обвинени, че нанасят непоправими вреди на човешкото здраве.


Автор: Яна Славянска

За съжаление не едно поколение вече е израснало с тънко намазаните филии с маргарин, обявен при създаването си в началото на 20-и век като средство за спасение на човечеството от недохранване. Получаван на базата на естествени растителни масла, които след преминаването през специфичен химически процес на обработка, наречен хидрогениране, се втвърдяват, всенародният кулинарен любимец се отличава с ниска цена, изискан вкус и продължителна трайност. Благодарение на тези изключителни предимства, маргаринът за нула време успява да си осигури трайно място в сърцата и стомасите на хората и да хвърли дебела сянка върху славата на скъпия си, в буквалния смисъл на думата, събрат – кравето масло. Това, което остава скрито за широката публика е, че молекулите на трансмазнините му втвърдяват не само негова милост, но и стените на нашите клетки и кръвоносни съдове. Това от своя страна пречи на нормалното им функциониране и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.
В Евросъюза засега плахо и само под сурдинка се говори за евентуалната забрана за използването на изкуствените хидрогенирани масла, въпреки че в Дания, Швейцария и Австрия те вече са забранени. В това отношение не си поплюва и войнстващият губернатор – терминаторът Арнолд Шварценегер, който забрани използването им за приготвяне на храни в целия щат Калифорния. Световната здравна организация обаче засега си прави оглушки по въпроса, а в бедната ни родина маргаринът и продуктите, съдържащи трансмазнини, се радват на сърцераздирателна всенародна любов. Още повече у нас няма изискване на етикетите да се обозначава точното съдържание на тези опасни мазнотии и най-често те се маскират под общото обозначение, че продуктът съдържа „растителни мазнини” – ама хидрогенирани или естествени, никой не ти обяснява.   
Дали амбицираните британски доктори ще успеят да убедят управляващите на парламентарното кралство да се върнат към употребата единствено на традиционните натурални масла, или ще развеят бялото знаме пред победоносната армия на химизираната хранително-вкусова индустрия е трудно да прогнозираме. Но можем поне да се замислим на коя страна да застанем в тази битка.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки