Завръщането на бабините ошафи


Завръщането на бабините ошафи
В слънчевите дни сушенето става на открито
07 Декември 2009, Понеделник


Чрез замразяване и сушене най-добре се запазват витамините и полезните съставки на плодовете и зеленчуците
В миналия брой  ви запознахме с правилата за съхранение на плодовете и зеленчуците за зимата в пригодените за целта помещения.


Автор: Дина Харизанова

Днес ще се спрем на други начини, чрез които можем да запазим отгледаната в личната ни градина реколта. Един от най-популярните модерни методи за тази цел е замразяването.

Замразяването е модерно
Плодовете и зеленчуците трябва предварително да се изчистят, измият и бланшират, а на прасковите, кайсиите и сливите – да се извади костилката. Така приготвените продукти се нареждат плътно в метални ниски кутии, с височина не повече от 5-6 см. Като формички за замразяване може да послужат обикновени консервни кутии с напълно отстранен капак. След като напълно замръзнат, извадете кутиите от фризера и ги подръжте за няколко секунди под водна струя, за да може замръзналият „брикет” да се отдели от дъното и стените. Веднага го загърнете в тънко водонепроницаемо фолио или целофан и го приберете отново във фризера или камерата на хладилника. Нежните ягоди и малини може да замразите посипани на лист хартия. Когато се заскрежат, приберете в кутии или книжни торби и плътно ги затворете или завържете. Цветното зеле трябва да накъсате на отделните „розички” и да бланширате във вряла вода с малко сол. Бланшираните съцветия плътно наредете в недълбока картонена кутия (от бисквити например), застлана с целофан или полиетилен, и замразете. След това внимателно отделете кутията и отново приберете във фризера.

Подправките и билките най-често се сушат, като се връзват на китки и се окачат на сухо и сенчесто място


Но сушенето е най-добрият метод за съхраняването на плодове и зеленчуци през зимата. А и с най-дълга традиция – да си спомним за ошафите на баба. И тъй като продаваните на пазара и в магазините сушени плодове са обработвани с много химия и консерванти (на фурмите и сливите например се слага Е203, за да се запазят сочни, а по-светлите плодове, като стафиди и кайсии, се третират със серен диоксид, б.а.), най-добре е да си ги приготвим сами вкъщи.
Морковите се режат на кръгчета с дебелина 2-3 мм., бланшират се за 2-3 мин. във вряла подсолена вода (1 ч.л. сол на 1 л вода), след което се охлаждат със студена вода. Нареждат се върху сито на тънък слой и се сушат при 70-80° С в продължение на 5-6 часа. На пипера предварително се изчиства семето, нарязва се на ивици и се бланшира за 1-2 мин. преди да се сложи върху ситото. Суши се при температура 60-70° С за 3 до 5 часа. За сушене на домати се избират по-малки плодове с диаметър 5-6 см., които се разполовяват и се нареждат в ситото с разреза нагоре, за да не изтича сокът им. Сушат се на 50-60° С, като след 5-6 ч. температурата се повишава до 65-70° С. Цялата процедура отнема 10-11 ч. На слънце доматите са готови за 7-10 дена.

Подобни дехидратори – портативни сушилни за плодове, зеленчуци и подправки, вече се появиха и у нас на цени около 70 лв. и побират до 3 кг. продукти на едно зареждане

Зеленият грах също може да се изсуши, като за целта се събира във восъчна зрелост. Зърната се бланшират за 2-3 мин. във вода с температура 90-95° С. За да се запази цветът им, във водата се прибавя 5 г. хлебна сода на 1 л. течност. След това бързо се охлаждат със студена вода и се изсипват върху ситото. Сушат се около 2 и половина часа при температура 90-95° С, около 2 часа при 45-50° С и още 2 часа при 55-60° С.
За сушене на лук се избират по-люти сортове. Изчистените и измити луковици се нарязват на кръгчета с дебелина 2-4 см. Нареждат се върху ситото и се сушат при 60-65° С в продължение на 5-6 часа. Ако се суши при по-висока температура, лукът потъмнява.
Най-подходящи за сушене са сортовете ябълки с плътно бяло месо. Нарязани на кръгчета, те се разстилат на ситото на един или два пласта и се поставят във фурната, загрята до 75-80° С. В края на сушенето, когато ябълките загубят 2/3 от влагата си, температурата се намалява до 50-60° С. Това продължава 6-10 часа, а на слънце изсъхват за 3-4 дни, но трябва всеки ден да се обръщат. По същия начин се изсушават и крушите, но за по-дълго време – 12-16 ч. Сините сливи се разполовяват и се отделя костилката. За да се ускори сушенето половинките се бланшират в кипяща вода с разтворена в нея сода (100-150 г. сода на 10 л вода). След като се охладят, се нареждат върху сито с разреза нагоре. Сушенето протича първоначално при 45° С, след 3-4 ч.  температурата се вдига до 60° С, а после и до 75-80° С. За да получите по-качествени сушени сливи, се препоръчва да правите почивки от по 4-5 часа, охлаждайки плодовете на въздух.

Чушките може да се замразят и цели, за да се ползват за пълнене

Изсушените плодове и зеленчуци се съхраняват в плътно затворени стъклени буркани или в книжни торби в сухо прохладно помещение. Редовно проверявайте тяхното състояние. Ако в тях се появят молци, трябва да ги изсипете на тънък слой върху поднос и да си затоплите в не много гореща фурна (60-70° С) за половин час.


В категории: Съвети за земеделието

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки