Граничар Цонков невинен!


Граничар Цонков невинен!
Междувременно граничарят стана баща на малкия Михаил, независимо, че близо две години преживя тежките изпитания по обвинението му в убийство - Снимки Николай Недев
27 Ноември 2009, Петък


Българинът, обвинен от собствената си държава за това, че я  защити от турски бракониери, е окончателно оневинен


Автор: Севдалина Пенева

Българският граничар Михаил Цонков, обвинен от държавата за това, че е изпълнил служебния си дълг, е окончателно обвинен след близо две години унизителни битки и опити за вмешателство в съдебната ни система от страна на Анкара. За да угоди на Турция, бившето правителство на тройната коалиция БСП- НДСВ- ДПС реши да пожертва граничния полицай, който на 17 април миналата година влезе в сблъсък с бракониери на калкан от южната ни съседка. По време на яростния отпор от страна на нарушителите от оръжието на Цонков бе произведен изстрел, който рани смъртоносно единия от рибарите и малко пъ-късно той почина на път за болницата. Екшънът се разигра в териториалните води на България, близо до Резово.
Въпреки безспорните доказателства, че бракониерите са засечени по време на промишлен улов без разрешение в наши води и проведените два следствени експеримента, които изясниха как точно се е стигнало до фаталния изстрел, щастливата за Цонков развръзка нямаше да се случи без силния обществен натиск. А най-последователна кампания в негова защита проведе родолюбивата телевизия СКАТ. С подкрепата на Инициативен комитет от журналисти и няколко неправителствени организации в цялата страна започнаха подписки, протестни демонстрации, митинги с едно и също искане - „Да защитим граничар Михаил Цонков!“. С днешния завършек на делото страната ни доказа, че има гражданско общество, което може да бъде по-силно и от държавните институции, често подлагани на политически или международен натиск.

Следственият експеримент край Цариво беше провеждан два пъти и все беше в полза на екипа, превзел лодката на абордаж /Цонков е с картечен пистолет/


Окончателното определение на Военно-апелативен съд е от 13 ноември 2009 г. В закрито съдебно заседание в състав председател полк. Владимир Димитров и членове Димитър Фикиин и Петьо Петков е отменено определението на Сливенски военен съд от 12 октомври т.г. С него сливенските магистрати поискаха делото срещу Цонков да влезе в съда (уважавайки жалбата на турците Енгин и Заим Ерджан, братя на починалия бракониер Елчън) и отхвърлиха постановлението на прокуратурата за прекратяване на наказателното производство, обявено още в края на миналата година.
„Прокурор Байчо Кулев от Окръжна военна прокуратура е посочил ясно на базата на какви доказателства е приел описаната фактическа обстановка. Тези доказателства са непротиворечиви на други такива свидетелски показания и най-вече на заключението на петорната експертиза от 20. 05. 2009 г.“ се казва в определението на висшите магистрати.

Мотивите на съда:
„След отказа на рибарите да се подчинят на законното искане на граничните полицаи да спрат лодката си, която незаконно е навлязла в териториалните води на Република България и законосъобразно произведените предупредителни изстрели, се е наложило граничарите да се качат на рибарската лодка. Непосредствено преди това рибарите са се опитали да наранят граничните полицаи и да ги отблъснат с дълги дървени пръти и метални предмети. Независимо от законните предпоставки – оказване на съпротива в граничната зона, обвиняемият не е произвел изстрели срещу нарушителите, а е започнал борба да постави помощни средства – белезници на пострадалия. При оказаната съпротива и борба между тях пистолетът е изпаднал и в определен момент даже е попаднал в ръцете на пострадалия, а впоследствие му е отнет обратно от обвиняемия. В хода борбата пистолетът е бил държан и от двамата, оставал е в определен момент висящ, закачен на ремък на жилетката на обвиняемия. При тази обстановка и при липсата на категорични доказателства обвиняемият да е произвел безпричинно изстрели е невъзможно да се ангажира отговорността му, че не е държал пистолета си в кобура, тъй като от една страна опасността за здравето и живота му не е преминала, а от друга той не може да носи отговорност, че при сблъсъка с пострадалия пистолетът е изпаднал и останал да виси само на ремъка. Основна вина за възникване на опасната ситуация има пострадалият, който освен, че е нарушил държавната граница, което може да се дължи на грешка или заблуда къде се намира лодката му, при всички случаи е имал задължение да се подчини на разпорежданията на граничните полицаи, които несъмнено е възприел като такива видно от лодката и униформите им. Да се гради обвинение при тази фактическа обстановка срещу полицай Ц. би означавало да му се вмени обективна отговорност, което е недопустимо в нашето наказателно право.“

 Бащата Пенчо Цонков:
Не успяха да жертват момчето ми!
Вие сте в течение на цялата борба и всички перипетии, през които минахме, как ни връщаха делото на два пъти, какви следствени експерименти бяха правени. В крайна сметка протестът на прокурор Байчо Кулев изигра своята роля. А Военен апелативен съд потвърди неговото постановление за прекратяване на наказателното производство. Самото определение на ВАС пък е окончателно и не подлежи на жалби и протест. Така синът ми Михаил е  оневинен. Никога не съм се съмнявал в правотата му, но до последно не бях сигурен как ще отсъди българският съд по това дело. Знаете за натиска от Турция Мишо да бъде превърнат в жертва. Сега съм щастлив и най-сетне мога да си отдъхна.

Валери Симеонов: Да запомним 26 ноември 2009 г.
Датата 26 ноември 2009 г. трябва да се запише в календара като паметна за България, за Бургас, за гражданското общество! В четвъртък Военно-апелативният съд публикува на стоята електронна страница   решение с мотиви да оправдае окончателно граничар Михаил Цонков (виж стр.1). И аз, и баща му Пенчо Цонков знаехме, че има такова определение още от 13 ноември, но тъй като в България по това знаково дело имаше на няколко пъти обрат под натиска на "доброжелателната" ни южна съседка, предпочетохме да замълчим, докато не бъде обнародвано.
 Това е победа за телевизия СКАТ, чиито репортери и оператори не спряха да работят в защита на граничар Цонков, инициираха събирането на подписка в негова подкрепа от цялата страна..  Изказвам благодарността си и към всички структури на ПП"Атака" от тогавашното време, които помагаха за организирането на повсеместния протест.
С оневиняването на почетния гражданин на Бургас Михаил Цонков поздравявам всички българи! Дай Боже да имаме повече такива победи, за да си върнем България.
Валери Симеонов е собственик на СКАТ ТВ, общински съветник в Бургас


В категории: Разследвания

22
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
22
бай Калкан
04.12.2009 00:14:23
0
0
Бай Шаран, я си бегай в блатото, дет ти е мястото! Кво се правиш и ти на риба?
21
БАЙ ШАРАН
03.12.2009 14:22:23
0
0
КРИВОРАЗБРАНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ .КЪДЕ В МОРЕТО ГРАНИЦА БЕ .ТАМ ВСИЧКО ЖИВО ПЛУВА СВОБОДНО.
20
БАЙ ШАРАН
03.12.2009 14:20:51
0
0
КРИВОРАЗБРАНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ .КЪДЕ В МОРЕТО ГРАНИЦА БЕ .ТАМ ВСИЧКО ЖИВО ПЛУВА СВОБОДНО.
19
02.12.2009 20:09:57
0
0
Май бая турци са се изказали в този форум. Човекът е защитавал българската граница. Едно време граничарите, ако пуснеха нарушител, ги чакаше съд! Защо сега да е различно? Човекът не е пуснал нарушителят, значи всичко е ясно! Съд има, когато не изпълни дълга си, а не когато го изпълни! Браво, български юнак!
18
:)
30.11.2009 21:44:04
0
0
Валери България няма нужда от теб - твоите идей,икономическо изгодни маневри,нито пък от твойте лоши чувства спрямо ТУРЦИТЕ.Нека си признаем, не може България да е под ''робство'' 5 века и тези две народности да не са се смесили в някаква степен - ти сигурен ли си за своята принадлежност ?
17
дида
30.11.2009 10:42:31
0
0
Няма закони в тази държава и не би трябвало да има граници.
16
29.11.2009 15:46:46
0
0
Амин!
Айде, каза си молитвата, къш вече!
15
ДДС
29.11.2009 11:59:25
0
0

ТОЗИ САЙТ Е САМО ЗА ТЕЗИ, КОИТО СПОДЕЛЯТ ИДЕИТЕ НА В.СИМЕОНОВ.

Пишете само хвалебствия в противен случай веднага ставате алкохолици, продажници и крастави жаби.
Покайте се неверници! Велик е Валери и неговия пророк Валентин!
14
:(
29.11.2009 11:29:47
0
0
Не му обръщайте мнимание на тоя смешник, той е един изпаднал алкохолик, който напоследък не излиза от делириум. Толкова е жалък този драскач срещу Цонков, че даже не върви да го стъпчеш - пипнеш ли го, пръска зловоние и лайна.Гнусна работа.
13
:)
29.11.2009 11:23:30
0
0
Абе ,тоя си е чист убиец - защитавал българските граници, нека си го кажем УБИЙСТВО БЕЗ СВИДЕТЕЛИ .Направиха го герой и предтекст за политически митинг на продажни патриоти.Няма значение турчин или не човешкия живот си е човешки живот .Нека не изкривяваме нещтата граничаря не е герой , а нещастник
12
29.11.2009 11:05:18
0
0
Убит е НАРУШИТЕЛ НА ДЪРЖАВНАТА НИ ГРАНИЦА, който не се е подчинил на заповедите на пазителите на тази граница. И е оказал ЯРОСТЕН ОТПОР при задържането му.
Този "невинен" баща, госпожо, е също така задържан многократно в български води, два пъти е съден и осъждан за бракониерство у нас.
През онзи фатален ден на лодката му е можело да има всичко - наркотици, оръжие. Той е трябвало да се подчини и да спре, за да си извършат граничарите проверката.
А граници има, бъдете уверена, включително и на Европейския съюз. Затова сме двойно по-отговорни, защото пазим не само нашата, но и на ЕС границата.
Браво на Българския съд и честито на нашето момче!
11
ЖОРЖИНА
29.11.2009 09:55:47
0
0
КАЛКАНИТЕ В ЧЕРНО МОРЕ НЯМАТ ГРАНИЦИ .УБИТ Е БАЩА НА НЕВИННИ ДЕЧИЦА ЗА ДВА КАЛКАНА.ЦОНКО СЪЩО Е СТАНАЛ БАЩА .ГОСПОД Е ВИДЯЛ ДАЛИ Е НЕВОЛЕН ИЗТРЕЛ ИЛИ НАРОЧЕН И ТОЙ СИ ЗНАЕ.
10
29.11.2009 09:23:14
0
0
Този фирум е за истински българи. Като Михаил Цонков.
Затова не цапай тук, Наивник - Продажник.
9
наивник
29.11.2009 09:02:28
0
0

Защо не предупреждавате предварително, че този форум е само за хора, които ви правят свирки, а всички останали- са турски продажници.
8
до наивника
28.11.2009 14:30:33
0
0
Аз не разбрах какво искаш да кажеш с това, "все пак е убийство". И къде ги бъркаш сега полицаите. Тях не ги съдят, заради натиск точно от същата Турция, към която съветваш някого да си насочи усилията. Всъщност за какви усилия става въпрос? Да им се слагаме на турците още повече?
Май не си наивник ти, ами турски продажник.
Това, че на теб ти е мъчно, че са оправдали граничаря, който е защитавал държавната ни граница, не означава че българите не трябва да ликуват!
7
наивник
28.11.2009 11:26:06
0
0

Все пак е убийство, вярно е че е убит турчин, но все пак е убийство.
Добре е че са го оправдали, но цялата тази екзалтация ми идва в повече.
И българските полицаи пребиват и убиват престъпници, ама никой не им прави концерти.
Може би трябва да насочат усилията си към Турция, пък да видим какви "Ликувай Българио!" ще има.
Подменя се ценностната система и дори да е украсена с национални флагове, все пак е подмяна.
6
посетител
27.11.2009 22:40:22
0
0
Такъв процес въобще не трябваше да има. Момчето е изпълнило военния и гражданския си дълг. Другаде биха го наградили, а тук - съд. Срам за България!
5
!!!
27.11.2009 19:26:52
0
0
Да видим сега дали турците ще нарушават нашата територия.Винаги са нарушавали и не са получавали никакво наказание.Истината победи!Така се защитава територия,за нея са дали живота си хиляди българи и вече няма да отстъпим нито метър.
4
Искрен
27.11.2009 18:05:31
0
0
Поздравления за СКАТ, Десант и всички останали допринесли за оневиняването на Михаил Цонков!
3
хопси
27.11.2009 16:50:32
0
0
Овациите
2
хопси
27.11.2009 16:48:52
0
0
Браво!Честито!Сега Сидерлоуглу мойе да мине през Бургас да обере ожациите
1
ГНевен
27.11.2009 16:33:57
0
0
БРАВО ! Това е истинското правосъдие ! И нека пак чалмите да заповядат в българските териториални води ![bouncing]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки