Кметска кончина и пистолети за умъртвяване на добитък


23 Ноември 2009, Понеделник


Преди 50 години
В годините на социалистическото изграждане на родината ни, въпреки напредналата есен, по това време на годината целта е била „По-скоро да оберем памука”:




„Вчера 350 души – служители на предприятията и учрежденията в Бургас, излязоха на полето, за да помогнат на кооператорите в прибирането на реколтата от памука.Има служители от „Енергопласмент”, съда, БНБ, пристанищното управление, от заводите „Васил Коларов”, „Спартак”, „Червено знаме”, „Георги Димитров”, от ДИК „Толбухин” и др. 150 души заминаха за с. Караново и 200 души – за с. Българово. Бригадирите ще работят 3 дни...”
На 20 ноември 1959 г. в. „Черноморски фронт” съобщава също, че „Планът за изкупуване на яйца изпълнен над 245 на сто”!

Преди 70 години
Двадесет години по-рано водещата новина в местната преса е кончината на бургаския градски кмет инж. Ат. Сиреков. В. „Вечерна бургаска поща” в броя си от 20 ноември отбелязва, че „на гр. Бургас въобще не върви. Със смъртта на инж Сиреков, Бургас губи един от най-големите съвременни строители”. От траурните писания научаваме, че „последните си минути кметът прекарал всред двама помощник кметове и общински съветници”, въпреки продължилото 13-дневно боледуване от двойна бронхопневмония. Става ясно, че само за няколко минути, след като вестта се е разпространила, „целият град бе вече потънал в траурни знамена”.
На другия ден изданието подробно отразява погребението на инж. Сиреков:
„Вчера Бургас отдаде последна почит към своя многозаслужил кмет... В траурните слова от името на кооперация „Светлина” г. Коста Начев изтъква, че кметът преди около 20 дни, макар и заболял, когато се е касаело за интересите на Бургас, е трябвало да замине за София и няколко дни да тича болен по министерства и дирекции за облагането на електрификационния търг”.
От църквата, където се е състояло опелото, се е образувало „голямо траурно шествие, начело с църковни хоругви, военните и граждански ордени на кмета, венците, които бяха на брой 73... Стари хора, гледайки това, изказваха възхищение, че действително Сиреков е бил обичан от народа, твърдейки, че от 40 години не помнят такова погребение”.
Въпреки покрусата от тежката загуба, вестникарите намират сили да отделят място и на други новини, една от които ни дава представа, че въпреки тогавашната липса на Европейски съюз, който да спуска директиви за хуманно умъртвяване на животните, държавата достатъчно е полагала грижи за това:
„Министерството на вътрешните работи е напомнило на общините, че трябва да се изостави досегашния начин на клане на добитъка като нехуманен и противоречащ на хигиенните норми. Кланиците трябва да се снабдят с пистолети, одобрени от върховния ветеринарен съвет”.
И след като въоръжават касапите, вниманието се фокусира върху производството на насъщния. В броя си от 25 ноември 1939 г. вестникът информира, че:
„Със специално окръжно на хлебопекарите е забранено да употребяват талаш, дървени стърготини и боядисани дърва за опалване на фурните”.
Какъв зор хлебарите са имали, че да си кладат огъня с вапцана дървесина не става ясно, но прави впечатление на какви дребни на пръв поглед проблеми едно време са обръщали внимание!

Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” –  Бургас


В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки