Потопиха лодката на патриота Христо Янчев


Потопиха лодката на патриота Христо Янчев
Вероятно същите нагли бракониери, за които ви разказахме в бр.26 се навъртаха около пострадалия си колега и злорадстваха - Снимки НИКОЛАЙ НЕДЕВ
07 Ноември 2009, Събота


Бившият водолаз и настоящ инвалид беше наш информатор за умиращото море и мутрите с траловете, наказаха го 


Автор: Лъчезар Лисицов

Ако си мислите, че Бяла е просто първото населено място след Обзор по пътя Бургас-Варна, то жестоко сте се излъгали.
Кметът на 4-хилядното село, което всъщност е град, се казва Анастас Трендафилов и е продукт на новата политическа вълна ГЕРБ. И ако вярваме на думите му, той се е съсредоточил в решаване на настоящите проблеми на хората, които си изкарват хляба с туризъм, търговия, строителство, лозарство и най-вече с рибарство.
Кметът на Бяла Анастас Трендафилов стои на топло в кабинета си и ни уверява, че нищо не е чувал

Този кмет обаче се оказа тотално неосведомен за една човешка трагедия, която би трябвало пръв да разследва.  
Историята си има предистория. В брой 26/16.10.2009 г. в ДЕСАНТ бе публикуван материал със заглавие „Черно море – туморът на земята“, в който се прави анализ на причините за замърсяването на нашето крайбрежие и за унищожаването на фауната му. Цитирано беше мнението и на бившия леководолаз Христо Янчев, пенсионер и инвалид, който засяга част от проблема - унищожаването на мидените полета (естествен филтър на морската вода). Янчев, беше единственият ни информатор, който застана с името си, макар да предчувстваше, че смелостта му няма да остане ненаказана. В статията се споменаваха и морските бракониери, които използват опасните забранени дънни тралове, използвани най-често в района на Бяла.
В нощта на миналата събота срещу неделя (две седмици след статията в ДЕСАНТ) беше потопена лодката на Янчев, завързана на кея в Бяла, между лодките на всички останали рибари. За отмъщение!

Бившият водолаз и настоящ инвалид беше наш информатор за умиращото море и мутрите с траловете, наказаха го. Тук, под водата е лодката му

За гаврата ни алармира самият Христо Янчев в неделя по обед. Разбрал за случилото се от шефа на тамошния порт Костадин Димитров, който държал своята лодка до неговата. В събота привечер Димитров наминал да види плавателните съдове на кея, всичко си било наред. На другата сутрин обаче там, където била швартована лодката на Янчев плувало нефтено петно, а веслата и били отнесени навътре.
„11 хиляди лева са погълнати от морето, двигателят повече няма да заработи, трябва да търся кран, да викам близки и приятели от Обзор, за да ми помогнат, тук нямам на кого да разчитам“, каза през сълзи Янчев. И призна, че преди да го накажат е получавал предупредителни бележки върху автомобила си с текстове „Не си бъркай гагата, където не ти е работата“, „Внимавай, да не съжаляваш“ и т. н.
 Този човек излезе от бараката на охраната на пристана, където 4-ма получават заплата за денонощно пазене на лодките. Той също нищо не знаеше


За отмъщението се знае в цяла Бяла, но всички си траят – кметът, полицаите, портовите, граничните. Иначе пристанът се охранява денонощно от пазач на заплата, назначен от същия този кмет. Постоянно има и граничен полицай, който обаче проверявал само документите на пристигащите лодкари. А инспекторите от агенцията по рибарство и аквакултури можели да санкционират само бракониери, не и престъпниците от кея. Макар че в случая говорим за едно и също. Репортерският ни екип установи, че местното РПУ и граничните спорели няколко часа в понеделник кой да разследва аферата с потъналата лодка, след което се разотишли по службите си без да се разберат.  


Само шефът на порта Костадин Димитров видял петното от нафта и разпилените весла

Единият от местните бабаити-рибари, които заварихме на групичка край кея, започна да ни уверява, че „излишни репортажи правите, мога да ви кажа. Само навреждате на хората. То, ако се оправяше тъй работата...”. След което ни насочва към нещо „по-важно” -  бил пристигнал представител на раздържавената през 1998 г. фирма „Домостроене инженеринг“. Събрал ги да им иска по 18 лева месечен наем за „клетките” на брега, в които те държат риболовните си принадлежности. Рибарите обаче са категорични – пари няма да дават.  Защото сделките на фирмата били съмнителни и затова щели да звънят „горе на Бойко – да идва тука и да оправя работите”. Още повече, че според тях „Доган купил дерето над бреговете на Бяла, а оттатък дерето купил и другата земя”.

Граничният полицай Ангел Петров можел да проверява само документите на пристигащите на пристана в Бяла. Друга власт нямал. 

Тръгнахме си към късния следобед в понеделник. Някогашният шампион по подводен риболав и настоящ пенсиониран инвалид Христо Янчев продължаваше да обикаля брега и да се чуди на кого би могъл да разчита, за да извадят лодката му от дъното. Както и кой би могъл да му стане поръчител, за да тегли пари от банка, нужни за изкарването и ремонта на лодката, която е смисълът на живота му.  
 


Вместо послеслов


 Тъй като публикацията на „Десант“ стана причина за престъплението срещу беззащитния родолюбец и еколог Христо Янчев, ние призоваваме кмета на Бяла Анастас Трендафилов, поредният новоназначен шеф на ИАРА-Варна Продан Проданов, прокуратурата и МВР, оглавявано от вицепремиера Цветан Цветанов да си свършат работата, която за такова малко градче би трябвало да е съвсем елементарна предвид факта, че тамошните мутри най-малкото се хвалят в кръчмата колко са непобедими и колко дребен човек е „наказаният“.

Позиция
Обвиняваме и няма да забравим

Катя Касабова



Публикация на „Десант“ стана причина за гавра с беззащитния родолюбец и еколог Христо Янчев – бивш републикански шампион по подводен риболов и настоящ пенсиониран инвалид. Мутрите, които тралят морското дъно под благосклонния поглед на Гранична полиция и инспекторите от агенцията по аквакултури потриват тези дни доволно ръце и го наблюдават как страда край нефтеното петно на кея в Бяла, останало от потопената му лодка. Ние обвиняваме и призоваваме кмета на Бяла Анастас Трендафилов, избран с гръмките фрази на ГЕРБ да решава проблемите на хората, също поредният новоназначен шеф на ИАРА-Варна Продан Проданов, прокуратурата и МВР, оглавявано от вицепремиера Цветан Цветанов да си свършат работата! Която за такова малко градче като Бяла би трябвало да е съвсем елементарна предвид факта, че тамошните бракониери най-малкото се хвалят в кръчмата всяка вечер колко непоклатими са и колко дребен човек е „наказаният“ приятел „Десант“.
Няма да забравим за този трагичен случай и ще Ви питаме всеки ден, господа, които получавате заплати от нашите данъци, кога ще изловите престъпниците.


В категории: Разследвания

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Булти
04.02.2010 11:15:02
0
0
Какво е спечелил за себе си лично Христо Янчев с тая си позиция като враг на траловете ? Той не е писъл само тук и не за първи път . Господа траладжии , осъзнайте се - унищожавате морето и ако продължавате така и самите вие ще останете без прехрана
5
модерен/актуално
10.11.2009 18:21:19
0
0
Собственикът на СКАТ напусна ”Атака”
10 ноември 2009 / News.dir.bg
Нова независима група се създаде в Бургаския общински съвет.
Групата на "Атака", оглавявана от собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов, се трансформира в нов политически субект - групата на независимите, предаде БГНЕС.
Председател на новосформираната общинска група е Валентин Касабов. Верни на Атака остават Димчо Грудев и Деян Стойков.
Валери Симеонов пръв даде телевизионна трибуна на сегашния лидер на Атака Волен Сидеров. В телевизия СКАТ Сидеров водеше всеки ден собствено публицистично предаване.
Подкрепата за управлението на страната е всъщност подкрепа за ДПС, смята вече бившият водач на общинските съветници от "Атака" в Бургас Валери Симеонов, цитиран от БТА. Това е и един от мотивите за излизането на 10 души от 13-членната група на "Атака" в Общинския съвет. Вече не припознаваме партия „Атака” като политическия субект, в името на който сме влезли в Общинския съвет - Бургас. Действията на „Атака” София в последните четири месеца са меко казано необясними. Те не отговарят на принципите на партията и на програмата и са изцяло в услуга на управляващата партия, допълни Симеонов. До момента правителството не е потърсило отговорност за нарушенията, извършени от ДПС и от нейния лидер, заяви Симеонов. Най-голямата тежест на битката срещу БСП и ДПС я изнесе СКАТ – точно една телевизия я изнесе. Чак след това – „Атака”. Но всички негативи ги понесе СКАТ” – каза Валери Симеонов, цитиран от "Фокус".
Групата на "Атака" в Общинския съвет в Бургас е поискала отчет за дейността на бургаските общински съветници. Симеонов обаче каза, че не дължи такъв и няма да се яви, тъй като нито той, нито неговите колеги били избрани от ръководството на партията или пък от лидера й Волен Сидеров. Отчет съветниците дължали само на избирателите.
Валери Симеонов каза, че групата в Общинския съвет е отворена за всеки, който отстоява принципите на националистите и работи за интересите на града. Той обаче обясни, че разширяването на групата не е цел на напусналите „Атака”. Няма да работим за разцеплението на „Атака”, отговори Симеонов на въпрос дали има информация за подобни настроения по други места в региона и страната.
Достойното поведение изисква, когато си влязъл с бюлетината на „Атака” и напускаш общинската група на партията, да напуснеш и общинския съвет, а не да ставаш независим. Решението на група общински съветници в Бургас да напуснат групата на партия „Атака” е типичен пример за липса на достойнство. Това коментира лидерът на партията Волен Сидеров.Ръководството на "Атака" настоява общинските съветници от партията в Бургаския общински съвет да се явят на отчет за дейността си през последните две години в централата на партията на ул. "Врабча"1 в София на 18 ноември.
4
10.11.2009 05:17:37
0
0
Тоя възрастен човек дето го съжалявате толкова,неговата лодка като работеше толкова години без документи се криеше от риболовни и гранични,а сега изведнъж стана много честен.......За мен тоя човек не заслужава никаква подкрепа[hot][chewinggum][hot]
3
biv6 rapandjiq
08.11.2009 16:52:28
0
0
jal mi e za bate Ico,no toy e silen myj i dosta e prejivql.siguren sym,4e 6te prejivee i tova.o6te po mi e jal za tezi maloumnici,za6toto te vinagi 6te si ostanat takiva.jalko,4e vse o6te v dyrjavata ni e vyzmojno da se slu4vat tezi ne6ta.6te e jalko,ako upravata na grada ne vzeme nqkakvi merki,za6toto Nasko Trendafilov go izbraha s golqma nadejda ne6tata da trygnat na kym po dobre.az sym siguren,4e toy ima jelanieto i vyzmojnostite za tova.v Bqla v policiqta rabotqt mnogo ka4estveni mom4eta s opit i syznanie.6te e ko6unstvo,ako tova ne6to zamre prosto ei taka
2
08.11.2009 09:11:42
0
0
Trqbva da ima pravosadie,no za sajalenie v na6ata darjava nqma red,osobeno na pristana v Bqla!

1
наивник
07.11.2009 11:12:06
0
0
Много неприятна история с този възрастен човек с гражданска позиция. Морето и лодката са неговия живот.
Полицията трябва да си свърши работата по случая, още повече, че са подчинени на ГЕРБ, а от там, ако не друго, то от полицейски разработки разбират- вижте само колко ченгета са там.
Но си мисля ,че след като човекът е пострадал, за да даде информация на вестника, то собственикът му, който е доста богат човек би могъл да му купи една лодка.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки