Димитровденска пита с ябълки


Димитровденска пита с ябълки
24 Октомври 2009, Събота


По стара народна традиция Димитровден се смята за начало на зимния период. Тогава приключват работа наетите работници, пастири, ратаи и рибари и става спазаряването им за следващите шест месеца.


На този ден завършва и поредният цикъл на блажене. На обредната трапеза за деня на св. Димитър се поднасят задължително курбан от овнешко месо, яхния от петел или кокошка, сушени плодове, орехи и пита от ябълки. Директорката на Бургаския регионален музей Цоня Дражева с изтънчен кулинарен усет е усъвършенствала рецептата за обредния плодов сладкиш, който традиционно се приготвя от маслено тесто с наредени върху него резенчета ябълки, натрошени орехи и канела.
Цоня Дражева

Неуморната археоложка, разкрила не един артефакт на територията на Бургаския регион, споделя специално за читателите на „Десант“ тънкостите  при приготвянето на нейния оригинален вариант на димитровденска пита. В тавичка се нареждат на 2 пласта натрошени чаени бисквити, размесени с парчетца сушени кайсии и стафиди, които се заливат с няколко лъжици водка „Флирт“ - зелена ябълка“. Отделно се настъргват около 6-7 ябълки, които се разбъркват със смлени орехови ядки, канела, смян карамфил на вкус и малко водка. Сместта се оставя за около 10-15 мин. да се издеци, като с отделения от нея сок се залива блата от бисквитите. Отгоре му се нареждат настърганите ябълки на пласт с дебелина около 1,5 см. Приготвя се заливка от 3 яйца, 1 ч.ч. брашно, 5-6 с.л. олио или зехтин и ½ водна чаша кисело мляко, с която се изсипва върху сладкиша. Питата се пече в предварително загрята до 220 градуса фурна. Когато е готова се наръсва с пудра захар, премесена с канела. Археоложката твърди, че десертът е толкова великолепен, че ще ви се иска всеки ден да е Димитровден.


В категории: Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки