Най-важното срещу грипа


Най-важното срещу грипа
Смехът също укрепва нашия имунитет. Той настройва целият ни организъм на позитивна вълна
23 Септември 2009, Сряда


Как да засилим имунитета към  респираторни инфекции и простуди

Автор: Димитър Спасов

Със захлаждането на времето и настъпването на есенно-зимния сезон вирусите се активизират и се повишава опасността от развитие на различни инфекции и простуди. За да посрещнем подготвени този неблагоприятен период, трябва да засилим имунната си система. От историята ни са известни хиляди примери за хора, които по времето и на най-страшните епидемии от чума и холера, въпреки че денонощно са лекували болни без да използват каквито и да било предпазни средства, са оставали напълно здрави. Очевидно те са оцелели незаразени единствено благодарение на силната си имунна система. Днес ежедневно се пръкват нови и нови грипни вируси, заплашва ни и вездесъщият свински грип. Но трябва да знаем, че е опасен не самият вирус, а състоянието на организма ни и това дали е готов да се изправи на битка срещу болестите.
Късното заспиване, работата през нощта, нередовното хранене, небалансираните диети, стреса и умората силно разстройват имунната ни система. Специалистите по аюрведа ни съветват да отдаваме предпочитание на пресните органични продукти като натурално мляко, плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни. Трябва да направим всичко възможно да избягваме промишлено обработените, консервираните и замразени хранителни продукти, колкото и да е трудно това днес. „Вчерашната манджа”, растенията, отгледани с помощта на химията, както и храните с консерванти натоварват храносмилателната ни система и подлагат на риск имунната ни система. Наблегнете на ябълките, които са известни като най-добрия „доктор” на всички времена, както и на салатите, особено на тези от зеле, броколи, карфиол, червено цвекло, моркови и пр. Планирайте и по един „рибен ден” седмично, тъй като морските продукти съдържат много ненаситени мастни киселини, способни да заредят с достатъчно енергия имунната ви система.

За да калите организма си, често се обливайте с хладка вода

Някои подправки, като куркума, джинджифил, копър, кориандър и резене например, имат свойството да подсилват имунитета. Прибавяйте ги щедро към чая и храната си. За засилване на съпротивителните ни сили помага и масажът, който стимулира тялото и помага за извеждането от него на токсините и шлаките. По принцип изчистването на организма само по себе си е добра профилактика на вирусните инфекции.
„Първа цигулка” при укрепването на имунитета са витамините-антиоксиданти.  
*Взимайте допълнително витамини А, С и Е.
 * Трябва повече да се разхождаме на чист въздух – на чист въздух е практически невъзможно човек да се зарази с грип.
  *Ежедневно се обливайте с хладна вода или си взимайте контрастен душ. И не се навличайте вкъщи с прекалено топли дрехи. Прекарвайте поне един час по-разсъблечени.
Излишно е да казваме, че всички изброени методи действат, само в случай на системното и продължителното им  прилагане. Те трябва да се превърнат в начин на живот, също както доброто настроение трябва да се превърне в начин на мислене. Обикновено ние възприемаме болестта като нещо външно, което напада организма ни и нарушава благополучието ни. Но често истинската причина, поради която ни събаря  болестта е преди всичко отношението ни към света и към самите себе си. Факт е, че настроението ни се отразява на физиологичните процеси. Така че няма по-добра профилактика от култа към доброто настроение.
Отново ще цитираме индийската оздравителна система аюрведа, според която освен физическия имунитет, човек трябва да притежава също и психологически, и духовен такъв. Единствено обединената сила на тези три вида имунитет ще ни осигури устойчивост към всякаква външна намеса, в това число и на вирусите.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки