Как „Лукойл” пренаписа спортния календар в Бургас


Как „Лукойл” пренаписа спортния календар в Бургас
04 Септември 2009, Петък


Голяма част от споттовете, които традиционно бяха финансирани от „Нефтохим”, а след това от „Лукойл” вече са в агония. Петролният гигант поддържа известно финансиране само в бастетбола и волейбола в Бургас.

Автор: Росен Петров

И там обаче бюджетите се свиха и отборите трябва да разчитат на все по-малки финанси. От тази година спортната акробатика не може да разчита на парите от „Лукойл”. Този достоен спорт, донесъл стотици успехи в международен и национален мащаб, бе доведен до просешка тояга.
От началото на годината не са преведени никакви средства по банковите сметки на клуба. Главният треньор Радослав Александров устисква с последни усилия и поддържа апостолски огъня. Ако не се намери спешно решение, краят е близо. Това ще бъде не само лошо, но и жалко за „Лукойл”. Годишно трябват по 50 хиляди лева за да функционира нармално клуба.
Спортният директор на Агенцията за спорт”Лукойл” Сашо Везенков обаче свива рамене и не дава никакви обяснения . ”Вече не можем да си позволим да покрием разходите по спортния календар. Няма пари за заплати. Въпреки това продължаваме работа. Крайно време е обаче хората, от които зависи финасирането да се замислят”, коментира Радослав Александров. Той е крайно обиден от пренебрежителното отношение към спортната акробатика. Надеждите за няккави средства са свързани единствено с общината. Вероятността  спортната акробатика да изчезне от  картата на Бургас обаче е голяма.
Друг традиционен спорт за града – академичното гребане, също е със затихващи функции. Както вестник „Десант“ вече писа, братята Иво и Мартин Янакиеви вече напуснаха клуб ”Лукойл-Нефтохимик” обидени от това, че шест месеца не са им плащани заплати. Никой още не им дал обяснение за тази картина. Така бронзовият медалист от Атина 2004 бе оставен без пари от шефовете на „Лукойл”.
До миналата година от петролната компания осигуряваха по 80 хиляди лева на сезон. Сега тези пари ги няма. И отново Сашо Везенков не може да каже защо се получава така. Главният треньор на клуба Димитър Янакиев също е на път да напусне и да си потърси другаде работа. Отново спасението се чака от община Бургас. Само, че тя не може да огрее навсъкъде и да иска.
Традиционни спортове от системата на „Лукойл-Нефтохимик” като шахмата, спортните танци, подводния риболов отдавна не са получавали пари, няма и да получат. Борбата, която също носеше спортна слава на клуба вече не носи името на компанията. Беше време, когато в ОСК”Нефтохимик” цареше ред и организация. В края на 90-те години на миналия век,когато рафинерията все още беше държавна  под ръковството на Милан Ганчев обединения клуб приобщаваше над 200 състезатели и близо 30 треньори. Това обаче е минало. С политиката си спрямо бургаските клубове ръководителите на „Лукойл” показват явно нежелание да спонсорират и да изпълняват своята социална функция.
Защо е така, могат да кажат само те. До сега обаче въпреки опитите ни да се намерим отговор, такъв не ни беше даден. Все още женският баскетбол и мъжкият волейбол получават пари и имат успухи. С всяка година обаче все по-упорито се говори, че те ще бъдат преместени в Правец. Това не е станало факт до сега, да се надяваме, че никога няма да се случи. Факт е обаче, че стройната структура и отлично функциониране на ОСК „Лукойл-Нефтохмик” вече е минало. Факт е и странното поведение на шефовете на „Лукойл” по отношеине на спортовете в града. Така или иначе липсата на интерес и пълното пренебрежение спрямо тях доведе до тяхното унищожение.


В категории: Спортен дух

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки