Кан Тервел е спасител на Европа


Кан Тервел е спасител на Европа
Шефката на регионалния исторически музей Цоня Дражева и председателят на фондация „Бъднини“ Росен Иванов откриха изложбата - Снимка Красимир Томов
22 Август 2009, Събота


Регионалният исторически музей в Бургас представя изложбата „Кан Тервел – спасителят на Европа”. Тя е създадена и финансирана от  частните  фондации „Бъднини” и „Българска памет” с подкрепата на проф. Божидар Димитров.


Автор: Стоян Стефанов

В 20 фототабла са събрани всички известни досега свидетелства за управлението на  българския владетел през 700-718 г.: български, византийски и западноевропейски исторически съчинения, поеми, разкази, църковни жития на светци, живописни изображения , създадени в периода от VІІ до ХVІІІ век. За първи път са обединени  стари и новооткрити източници, внимателно анализирани от най-добрите съвременни  български и чужди изследователи, които представят по нов начин  историческия принос на българите  в развитието на Европа.
Те показват, че почти дванадесет века кан Тервел е един от най-известните  български държавници и почитта и уважението към него е изразена в обявяването му за светец „Свети крал Тривелий”. За успешното спиране на арабското настъпление през 717-18 г. през Босфора и прогонването им от Константинопол, кан Тервел е наречен „Спасител на Европа” от средновековния историк Цезар Барони в монументалния дванадесеттомен труд „История на църквата”.
Историческият принос на кан Тервел е свързан пряко и с развитието на Бургаските земи. През 708 г.  в равнината западно от Анхиало той разгромил напълно византийската армия, водена от вероломния император Юстиниян ІІ. Успешната му военна и дипломатическа дейност довела до разширяване на Българската държава с областта Загора, включваща днешния Бургаски регион заедно със Сливен и Ямбол. В периода между 713-716 г. били положени първите стъпки за изграждане на българо-византийската граница ”Еркесия”, на първите митнически и търговски отношения и държавни пътища, които пресичат на кръст нашия край.


В категории: Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки