Алергията е сериозен проблем


Алергията е сериозен проблем
доц. Васил Димитров
03 Юли 2009, Петък


В последните години има увеличаване на алергичните заболявания у нас. Честотата на астмата например за 10-20 години се е удвоила и утроила.
Сърбеж и парене в носа, кихане, зачервени очи, обриви, отоци... Всички тези симптоми ни навеждат първо на мисълта за алергия, наричана напоследък „заболяване на модерното общество". Възможните алергени са хиляди, обикновено напълно безобидни неща – различни храни, домашни любимци, парфюми, домашен прах, полени, плесен, метални предмети, препарати от битовата химия, козметика, жилещи насекоми, лекарства и дори слънчевата светлина.


Автор: Интервю на Диана Славчева

По инициатива на Световната организация за борба с алергиите (WAO) и с решение на Световния конгрес за борба с алергиите, взето през 2005 г. в Мюнхен, 8 юли е обявен за Световен ден за борба с алергиите. Честването му се прави с цел популяризиране на информацията за алергичните заболявания и тяхната превенция. В тази връзка потърсихме мнението на доц. Васил Димитров, председател на Българското дружество по алергология и Национален консултант по Клинична алергология.

- Д-р Димитров, какво е разпространението на алергичните заболявания у нас?
- Разпространението на алергичните заболявания у нас не са различава от това в другите европейски страни – всеки трети човек от здравото население има някаква алергия. Алергичния ринит е най-често срещаното алергично страдание – от него страдат 18-20% от населението, следвано от бронхиална астма – 7-9%, както и атопията – около 20%. Или това прави около 1,5 милиона хора с алергия на дихателните пътища – алергичен ринит и астма.
- Може ли да се каже, че алергиите представляват сериозен проблем?
- Да, алергичните болести са сериозен проблем. Бронхиалната астма е социално значимо заболяване, а алергичният ринит е предшественик на астмата. За съжаление, до смърт може да се достигне не само от тежка остра астма, но и от медикаментозна алергия, анафилактичен шок, ужилване от пчели или оси и ангионевротичен оток.
- Има ли увеличаване на случаите на алергия сред нашето население в последните години?
- Да, в последните години има увеличаване на алергичните заболявания у нас. Честотата на астмата например за последните 10-20 години се е удвоила и утроила. Увеличава се и честотата на алергичния ринит, медикаментозната алергия и т.н.   Каква е причината за това е въпрос, на който отговорът е труден. Все пак ще изтъкна няколко причини. На първо място това е увеличаването на замърсяването на околната среда. Второ, колкото по-съвършени ставаме в борбата с инфекциите и хелминтите (чревни паразити – глисти), т.е. прилагането на модерни антибиотици и ваксини, толкова зачестяват алергичните заболявания. Една сериозна причина за провокирането на алергични реакции е и безконтролната употреба на медикаменти.
- Какво се прави у нас за превенцията на това заболяване?
- Превенцията е сложен въпрос и включва: диспансеризация и професионална ориентация на атопичните деца и младежи; активно лечение на алергичния ринит, за да не стане астма; ранно провеждане на ваксинация с алергени; избягване на активното и пасивно тютюнопушене; контрол на замърсяването на въздуха с токсични газове и микрочастици от изгарянето на дизеловите горива; ограничаване на купуването на лекарства без лекарско назначение; избягване на употребата на силно алергизиращи медикаманти – напр. пеницилин и т.н.
- Какво е нивото нашите специалисти-алерголози?
- Нашите специалисти са около 100 и са адекватни на нуждите на страната. Организирани са в Научно дружество по алергология, имат най-малко 2 специалности и членуват в авторитетни международни организации – Европейската академия по алергология  и клинична имунология (EAACI) и Световната алергологична организация (WAO), което е гаранция за високата им и съвременна подготовка.


Най-често срещаните алергични прояви Алергичния ринит е най-често срещаното алергично страдание	Полените са едни от най-агресивните алергени Анилиновите бои в червилото може да помрачат красотата ни

В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки