Гергана - лицето на новините


Гергана - лицето на новините
Гергана - тя е лицето
17 Юли 2009, Петък


Тя влиза във вашия дом по три пъти на ден. Мекият й тембър поднася от години новините на СКАТ. Яркото й присъствие излъчва съвсем точно това, което иска да съобщи на зрителите. Не просто новините на вашата телевизия. Новините с човешко лице. Защото тя съпреживява всяка история отново и отново. Въпреки, че го прави от много време, за нея не е занаят, а любима работа. Гергана Цонева, водещата на новините.

Автор: Антон Михайлов

Гери се е появила на бял свят през топлия септември, в неделен ден. Веднага след раждането, нейната майка я орисала тайно, щом се е родила в неделя, цял живот така да й върви – на почивки. Което още веднъж показва, че човек сам кове съдбата си – Гергана работи по график, много често и в неделя, напук на желанието на орисницата.
Детските й години преминават като красива приказка. Не помни никакви бели, обелени колена или наказания. Още оттогава суетното момиченце решава, че един ден ще се показва пред много хора. Но, дали на екран или на сцена, още не знае никой. Всъщност, първото „водене” на малкото момиченце с красивата рокличка, ококорените очи и големите панделки е през една лятна ваканция, в село Веселие. Децата се събирали до голямата върба в двора, която служела за завеса. Пеели, танцували...Понеже Гергана не владеела нищо от тези сценични изкуства, се изхитрила артистично да представя изпълнителите. Момент, който помни и до днес.
Порасналата девойка влиза в гимназия „Раковски”, която завършва без особени драми, трагедии, присъщи на пубертета или особени изпълнения в и извън клас, а вярна на себе си – съсредоточено и спокойно. Там интересът й към литературата, музиката и театъра се задълбочава, къде по задължение, но по-скоро от желание, учи цели стихосбирки наизуст, любим й е Смирненски.
След абитуриентския бал, Гери заминава за Хасково, където учи в тамошния Институт по културата. Завършва в специалност „Театър” и държи всички да знаят, че никога не е заемала ничие чуждо място, а винаги е работила това, за което е учила.
Така, след института попада в бургаското читалище „Пробуда”. Този период от живота си, Гергана помни с ярките личности, с които се е срещала. По това време, все още, криворазбраната демокрация не е дошла, та читалищата са истински културни средища. И артисти, писатели, художници, хора на духа, гостуват почти всяка седмица. Тогава бъдещата водеща на новините се запознава с актьора Владимир Смирнов, бургаският поет Христо Фотев, а бащата на „Мера според мера” Георги Дюлгеров, води на среща в затвора, точно по времето, когато той е на върха на кариерата си, а филмите му жънат успехи по европейските и световни кинофестивали.
След началото на 90- те години Гери решава да смени попрището. Дошло е време да осъществи своите фантазии. Постъпва в радио МАЙА, където първо преминава вълго и сериозно обучение за работа пред микрофон, дикция, дишане и всичко нежно за радиоводещ от веригата VOA Europe. След него започва да води новинарската емисия те емисии, но артистичната й същност не е доволна. Започва и авторско предаване „Уикенд”.
Ако помните, детската мечта на Гергана Цонева е телевизията. Ред за нея идва преди 15 години, когато вижда във вестника обява „Телевизия СКАТ търси водещи и репортери”. Уверена в себе си, тя напуска радиото и се явява на конкурса, който печели от раз. И така, вече толкова години. В началото не й било шокиращо, за разлика от останалите новодошли. Школата и подготовката в радиото си казали думата. В началото на телевизионната си кариера, тя репортерства няколко пъти, но бързо научава, че й е интересно не да тича подир събитията, а вечер да ги представя от екрана.
„По три пъти на ден съм на изпит пред зрителите”, откровено твърди водещата (емисиите на СКАТ са в 12, 17 и 19 часа) и се кълне, че до ден днешен не е „обръгнала” на емоцията в наглед суха материя, като новините. За нея, зад всяка история се крият човешки съдби, драми, които на пръв поглед не се усещат от зрителя. Въпреки, че огромният й опит помага много, често усеща как е на ръба да се разплаче от някоя покъртителна история.
Макар да не си личи, емоциите често напират у Гери. Тя помни случка, в която била на ръба да се разсмее на висок глас, направо в емисията. Върви сериозна новина за безобразно строителство, връзката е директна. Докато тя чете текста, на екрана се появява репортерката на СКАТ, която говори остри, верни неща и показва незаконния обект зад гърба си. Освен напредналата постройка, обаче, зад нея влиза в кадър симпатично, ухилено момченце, стиснало в ръце две обилно намазани с лютеница филии. Когато усеща, че влиза в кадър, новоизпеченият артист се опулва в камерата и почва да показва стъпката от клипа на Дженезис „I Can`t Dance”. С огромно усилие на волята, Гергана Цонева успява да направи само подобие на лека усмивка, докато й се ще да стане, отиде зад кадър и хубаво да се насмее с глас.
Не иска да говори надълго и нашироко за личния си живот, уверява, че в него няма никакви особени пикантерии, нито пък, разтърсващи драми или обрати. Родителите си нарича „перфектните мама и татко”, има сестра.
От 20 години е женена за юриста Веселин Цонев, двамата обичат да разпускат по екскурзии, водещата харесва пътуванията в чужбина, но за не повече от 10 дни, хваща я „телевизионната болест” и екрана започва да й липсва.
Суетното момиченце с годините се е превърнало в дама със същия характер, но коя жена, радваща се на голямо обществено внимание,  може да се похвали, че е лишена от суета. Шопингманията на Гергана е особена, тя просто харесва красотата в дрехите. Без да робува на марки или цени.
Обича животните, най-вече котките, но в момента няма. Всяко куче, вързано на синджир, представлява за нея потресаваща гледка.
В последно време Гери се е запалила по йога. Практиката й доставя огромна радост, а нейният гуру се казва....Радост. Смее се, че изобщо не е търсила съпоставка между състоянието на упражнения и името на своята инструкторка.
Това, май, са ключовите думи, за да разберете Гергана Цонева, водещата на новинарските емисии в СКАТ. Красота, спокойствие и радост.


Тя е любим фотомодел и комплимент за всеки ценител на красотата, портретът като брюнетка е от 1983г, малко след като завършва института по култура в Хасково Първият учебен ден в първи клас Като водеща на литературна вечер в читалище „Пробуда“, неин гост е поетичният гений Христо Фотев, 1984 г. Пред Лувъра, тя обича да пътува и всеки свободен ден без телевизия, предпочита непознати дестинации Юбилеят на баща й Иван, който наскоро окръгли 70 г., с най-близките му хора – Гергана, съпругът й Веселин, сестра й Катя и майка й Ивана

В категории: Отблизо

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Дани
02.04.2019 16:59:19
0
0
А дали е щастлива с веселин цонев,който е всичко друго но не и съпруг,голям егоист, а защо нямат деца, защото не става без любов,той го знае най добре
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки