Кои опъват парите от паяка


Кои опъват парите от паяка
Аз само прибирам парите, друго не знам, обяснява младеж, нает от фирмата с паяците - снимки Митко Димитров
07 Юни 2009, Неделя


В Слънчев бряг вдигат всички коли, без значение дали са в нарушение или не. МВр е наясно, АД-то също. Но мълчат. Защо?



Автор: Севдалина Пенева

Три лева за паркинг на час или паяк ти вдига колата. Всъщност, той така или иначе ще ти вземе автомобила, защото всички паркинги през деня са препълнени. Алтернатива  няма. Такава е ситуацията в най-големия курортен комплекс от седмици насам.
Табели с надписи „Паркирането в тревни площи, алеи и по тротоарите е строго забранено!“, придружени с предупредителна картинка на камион със съоръжение тип „стрела“ висят на всеки ъгъл. Дали се спазват законите обаче и как действа частната фирма „Мач-7“ ЕООД, допусната от „Слънчев бряг“АД да върти бизнеса с разчистването на улиците от нарушители, „Десант“ видя на място.
Тази фирма е в комбина с полицията, затова без притеснение прибира неправомерно всичко наред, без значение дали си хванат в издънка или си изряден, казват жертви на наказателните съоръжения, плъзнали в курорта на лов за лесна плячка.
Един от потърпевшите е Георги Христов, собственик на „Опел Зафира“ с номер А3226КВ. На 2 юни, малко преди обяд мъжът оставил колата си в глуха улица срещу хотел „Кондор“, точно на гърба на мястото, където фирма „Мач-7“ държи „арестуваните“ возила. Наоколо няма забранителен знак, а терена, избран от него за престой и с най-голямо въображение не може да мине нито за тревна площ, нито за тротоар.
„Имах работа за не повече от 20-тина минути, бях с детето си и бързах да се върна у дома за обяд. Бях спокоен, защото край мен имаше четири файтона в очакване на клиенти и един „Фолксваген туран“. Върнах се почти на бегом с дъщеричката и стомахът ми се преобърна, когато видях, че само моят автомобил липсва. Файтонджиите с усмивка ми посочиха платения паркинг, на който паякът стоварва вдигнатите коли. За моята си бяха направили труда да я преместят на 20 метра само. Но така и не ми обясниха на кого е пречила и защо само аз съм потърпевш. И къде съм нарушил закона. Казаха – дай 64 лева и си я взимаш. Отказах, а от фирмата ми обясниха, че иначе няма да ми дадат нито констативния протокол, нито копие от акта, съставен от полицай Калина Богданова. Обясниха ми, че първо трябва да платя, а ако се чувствам прав, после да подавам жалби в РПУ-Слънчев бряг и да съдя АД-то. Така, без да имам в себе си никакъв документ, изкарах колата си на своя глава“, разказва Георги.
Докато екип на вестника изясняваше ситуацията на място 24 часа след екшъна, камионът със скобите се опита да вдигне и нашия автомобил. Разминахме се без санкции, защото някак си успяхме да се преборим с униформените. Те пък от своя страна така и не можаха да се аргументират защо наричат пясъчника под краката ни „тревна площ“, а глухата улица - „тротоар“. Не можаха да ни покажат и забранителните знаци, които им дават право да ни наказват.
Отидохме и до будката, в която служебно лице на „Мач-7“ прибира глоби срещу касова бележка и чак тогава освобождава задържаните возила. Оказа се, че констативният протокол, съставен на името на Георги Христов от предния ден там липсва. Нямаме практика да ги пазим, но вие дайте парите, обясни любезно един младеж.
За сметка на това, успяхме да снимаме друг акт, съставен на колегата Съби Събев от TV БГ Инфо за това, че „паркирал неправомерно на алеята до хотел „Глобус“ лек автомобил Пежо партнер“. Това просто не е вярно, бях спрял на Т-образен път без изход, където няма никакви алеи, нито знак за забранено паркиране. Могат да пишат каквото си искат, но никой не ми показва снимка, която да доказва нарушението ми. За съжаление колата ми трябва спешно и си плащам, за да не ми спъват работата, нямам време да се занимавам“, обясни журналистът.
В разгара на миналия сезон, след серия подобни скандали с чужди туристи, началникът на РПУ-Несебър  Стойко Манев задължи всички репатриращи автомобили да имат дигитален фотоапарат и всяко нарушение да се заснема на място. Ние, както и пострадалите Христов и Събев, не видяхме нито фотоапарати, нито снимки.
„Десант“ ще продължи да следи темата с неправомерните действия на „Слънчев бряг“АД, на фирмата, обсебила бизнеса с паяците, както и на полицията в курортния комплекс, която по никакъв начин не съдейства на пострадалите.Затова не е чудно, че те търсят правата по свои начини. От отлично информиран източник научихме, че преди 10-тина дни изнервен гражданин си отмъстил, като нарязал гумите на всички паяци, оставени през нощта в паркинга на „Мач-7“.



Описаното в констативният протокол не отговаря на истината, но нямам време да се занимавам с безсмислени битки. Дадох парите, защото колата ми трябва, казва колегата журналист Съби Събев Засипаното с пясък парче земя не може да мине за тревна площ, нито за тротоар, колкото и да се опитваха да ни убеждават униформените в обратното Те дойдоха да ни вдигнат. Спаси ни само това, че бяхме на метри от колата. Практика в комплекса е да се прибират автомобили, оставени без надзор от собствениците им. Удобно, защото после жертвите не могат да докажат къде са били паркирали в действителност Тук някога е имало път, който сега е запушен от загражденията на паркинга на „Мач-7“. Мястото се намира срещу хотел Кондор и се ползва като „стоянка“ на файтони. Без да им пречи, там паркирал на 2 юни и Георги Христов. На снимката е и 8-годишната му дъщер

В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки