Стоян Иванов предизвиква...


Стоян Иванов предизвиква...
Стоян Иванов
26 Юни 2009, Петък


Само силата на СКАТ не може да постигне целите на неговия труд – честност, откритост, прозрачност и законност на общественото управление.



Автор: Антон Михайлов

Само силата на СКАТ не може да постигне целите на неговия труд – честност, откритост, прозрачност и законност на общественото управление. Той вярва, че живеем в интересно и важно време, което нарича „Битката за България” и смята, че АТАКА е единственият гарант против разграбването на страната - на местно и национално ниво.
Стоян Иванов е опасен. Той е неприятен и неудобен. Предизвиква изпотяване и неловко мълчание у събеседниците. Които е поканил, за да изясни пред цял Бургас поредната далавера. С общинско имущество, със скрита приватизация, лъжа пред обществото или откровена кражба. Десетки уволнени, заради негови публикации и предавания, го мразят искрено. Стотици хиляди зрители го харесват и с нетърпение чакат да дойде часът на неговото предаване.
Стоян Иванов от СКАТ ТВ вади на показ уродливото лице на подмолните сделки в Бургас. Занимава се с кирливите ризи на сивата, синята, червената, жълтата и най-новата икономика по нашите земи...

Стоян Иванов. Водещият на „Предизвикано”.
На първи ноември 1962 година, в семейството на учителка и инженер Иванови от Бургас изплаква момченце. Детството му не се различава по нищо от всяко друго в соца. След възрастта на топката и играчките, Стоян постъпва в Механотехникума. Още тогава идва неговото време на избор. Любознателният ученик е изкушен от словото. Харесва думите, силата, която имат и впечатлението, което предизвикват. Другата половина на гените, обаче, е също толкова силна. Клубове по астрономия, физика...Точните науки са също толкова съблазнителни, колкото и литературата. Тях дължи на бащата – кадърен конструктор във Вагоностроителния завод, признат и до ден днешен от своите колеги с новаторска мисъл и любов към детайлите. Познайте кое взема връх?
Стоян Иванов е приет литература и история във Великотърновския университет. Избира буквите, но любовта към историята си остава завинаги. Ще стигнем и дотам, обаче.
В предпоследния курс любовта води Стоян и Магдалена до гражданското. И екшънът започва...
Приключилият с отличен успех младеж е разпределен в Бургас, където е роден. Привилегия на социалистическата система, оказвана само на показали недвусмислени резултати на изпитите. Булката, обаче, преживява трудна бременност. Решението – в Берковица, близо до майка й. В името на спокойствието. В малкия град наистина търсят способни млади учители. Но е необходима бележка (любима дума на социалистическото скудоумие), че се отказва от разпределението в Бургас. Тук, обаче, е абсурдната шега. В Бургас отказват да издадат документа, понеже искат бележка (нали серазбрахме), че в Берковица наистина имат нужда от него. След няколко нервни совалки „балкан-море-балкан”, на Стоян Иванов му идва до гуша от родния „Параграф 22” и вдига тучен скандал на тогавашния шеф на Инспектората по образованието.
През 1988 година, във вестник „Ком” започва кариерата на журналиста, който днес познавате от екрана. Че шилото няма да стои в торба, е видно още тогава. Героят на този разказ е един от първите репортери, дадени под съд още по тоталитарно време и то от прокурор. Читателка на вестника твърди, че обвинителят е прикрил факти по дело, за да стовари вината върху нея. Въпреки, че Стоян съвестно е взел мнението и на двете страни, гражданинът прокурор решава, че е оклеветен и завежда дело. То приключва безславно, „удобно изгубено” от висшестоящите колеги на магистрата. Защото няма по-силно оръжие от истината.
Ако си роден на морето, цял живот те тегли към него. Тази истина е валидна с пълна сила и за бургазлията кореняк Стоян Иванов. През 1990 година, той е един от четиримата журналисти, постъпили с конкурс в областния всекидневник „Черноморски фар”. В тогавашния „Селскостопански отдел” е изключително интересно, време е на реституция, ликвидация и всякакви безобразия, които се вихрят в мътните води на началото на прехода. За да говори правилно езика на фактите, обаче, Стоян трябва да го владее перфектно. И се започва денонощно, безсънно самообразование и курсове. По макроикономика, микроикономика, банково дело, борси, сливания...до поста „Икономически редактор” в тогавашния „Фар”.
Неговата статия „Кой не разбира от директорски майтап”, от 1991 година, уличава куп безобразия на тогавашната управа на Международния младежки център в Приморско. „Ставаше въпрос за няколко десетки хиляди лева, лично облагодетелстване, пиянски оргии. Сега, като чета всичко това, ми е забавно, то е направо безобидно престъпление, в сравнение с кражбите на властимащите в момента”, смее се Стоян Иванов. И се сеща за още едно свое попадение оттогава.
Временната управа в Айтос, съставена от представители на БСП, СДС и БЗНС плесва с ръце и се прегръща. В името на тридесетина общински апартамента, раздадени под масата на „наши хора”. Той надушва измамата и тръгва по следата. След отпечатването, статията предизвиква няколко митинга в центъра на Айтос. Вместо лозунги „Ууу” и „Долу”, протестиращите носят вестника с публикацията на Стоян.
Следват поредица от статии за финансовите пирамиди, глътнали парите на хората от Бургас и за източването на ”Нефтохим”, където се оказва, че всяко ново правителство, с идването си на власт, назначава свои хора в управата на комбината.
Заедно с успехите, напористият репортер започва да усеща и обратната страна на медала. От шантаж и опит за сплашване чрез близки и познати, до откровен икономически натиск върху управата на „Черноморски фар”. Оттам, обаче, отказват да се подчинят, в името на защита на истината, спомня си с добро Стоян Иванов.
Тогава, по средата на размирните 90 години на миналия век, Иванов за пръв път се сблъсква с името на бизнесмена Манол Велев. Съпругът на шефката на Държавната агенция по младежта и спорта Весела Лечева, трагично нашумял през миналата година с покушението срещу него и последвалата кома. Велев е част от фирмата „Мортимар”, опитала скандално да приватизира „Черноморски солници” срещу апортна вноска от...един счупен багер и пакетираща машина за сол, по документи струващи десетки пъти повече. След гръмването на скандала, депутати размахват статията в парламента. И я използват като доказателство за вулгарния опит за кражба.
Това, обаче, не е звездният час на Стоян Иванов...
Шести декември, 1999 година. Никулден.
След 12 години вестникарстване, Иванов започва работа в СКАТ. Разликите между печатната и електронната медия, обаче, са доста. В началото е не некомфортно, но достатъчно странно. Собственикът Валери Симеонов изпраща него и целия екип на курсове по телевизионна журналистика при най-добрите американски и европейски майстори. В тънкостите на занаята ги въвежда самата Памела Браун, носител на наградата „Пулицър” в раздела „разследване”.
И резултатите не закъсняват. Първият телевизионен удар на Стоян Иванов е „Митничарка взема подкупи”. Той и тогавашният му оператор Веселин Славов получили сигнал от шеф на фирма, занимаваща се с транспорт на горива, че на митническия пункт в „Нефтохим” е постоянно изнудван. За обработването на напълно изрядните документи на всяка от стотиците цистерни, излизащи всеки ден от портала, черната такса е от 20 лева. Кризата в Югославия е, горивата се харчат по-добре от хляба.
Акцията има отлична предварителна подготовка. Иванов уговаря собственика на фирмата да застане пред камерата без страх. След което той и оператора се смесват с работниците пред пункта. Спуснатата ниско долу камера записва целия разговор с митничарката на смяна и двамата нейни колеги с търговеца. Идеално е заснет и момента на подаване и вземане на парите. След което екипът нахлува в стаята, микрофонът на Стоян и камерата на Веско запечатват изумлението на митничарката и нейните колеги. По-късно жената е уволнена и осъдена, а поредният удар е след по-малко от месец.
Инспекторка от РИОКОЗ (тогава ХЕИ) изнудва аптека с обещание срещу 800 лева да скъса пресилен акт за сума от 2 000. Скритата камера и постановката отново свършват работа. Стотици хиляди зрители на СКАТ гледат във вечерните новини разговорът кое колко струва и какво ще бъде извършено срещу подкупа. Винаги когато говори за този удар, Стоян Иванов благодари на целия екип, който го е осъществил.
По-паметливите зрители, които четат тези думи, със сигурност помнят спиращите дъха репортажи за безобразните заменки в Бургас, „Несебърските потайности” за някогашните дела и документи на бившия кмет Николай Трифонов и поредицата „Новата бургаска мафия”, насочена към разплитане на сделките на стария общински съвет, дирижиран от Йоан Костадинов.
Десетки пъти даван под съд, но и също толкова пъти оправдан, устатият водещ става един от любимите екранни образи на СКАТ, а предаването му „Предизвикано” – едно от най-гледаните.
За повечето от силните свои работи, Стоян Иванов е получил престижни награди от телевизионния фестивал в Русе. Горд е, че на този форум са забелязани неговите попадения. Не му пука особено, че не участва на фестивала в курорта Албена, тъй като смята, че той не е независим, понеже там играят парите и се награждава по предварителна уговорка.
Общински съветник от „Атака” и кандидат за народен представител, втори в листата за Бургас, след Волен Сидеров. Това е най-новото амплоа на Стоян Иванов. Не се ли е смесил с политиците, които толкова години е разследвал? Не е ли отстъпил от своя принцип, че добрият журналист е независим и непартиен?
„Не!”, стрелва поглед през очилата. „Стотици зрители са ми казвали „Една сделка спирате, сто минават! За какво тогава, изобщо говорите?”
След дълго колебание дали да влезе в партията, Стоян стига до извода, че само силата на една медия не може да постигне целите на неговия труд – честност, откритост, прозрачност и законност на общественото управление. Той вярва, че живеем в много интересно и важно време, което нарича „Битката за България”. Смята, че „Атака” е единственият гарант против разграбването на страната. На местно и национално ниво.
Всички прогнози сочат, че Стоян Иванов ще влезе в 41- то Народно събрание. Тогава?
„Предаването „Предизвикано” няма да спре, няма нужда да се заклевам в това обещание. Още отсега мисля за промяна на неговия формат, която да ми позволи да изпълнявам евентуалните си задължения на депутат и на телевиионен водещ.”
Депутат не е професия, убеден е Стоян Иванов.



В категории: Отблизо

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки