Дамгите – сладката тайна на Созопол


Дамгите – сладката тайна на Созопол
Така изглеждат сладките дамги – запазената марка на Созопол - Снимки Митко Димитров
25 Юни 2009, Четвъртък


Викат му гръцки сладкиш, но нито една гъркиня не умее да го приготва, казват с гордост българките в крайморския град. „Десант“ успя да „открадне“ за читателите на вестника уникалната рецепта

Автор: Севдалина Пенева

Какво е дамга ли? Според българския тълковен речник означава следа, белег, петно, леке, отпечатък, позорен печат, стигма. Не този смисъл обаче влагат в думата седем българки от Созопол. Дамгите, казват те, са сладката тайна на Созопол, а уникалната рецепта се предава само от майка на дъщеря и от свекърва на снаха. В крайморския град му казват още гръцки сладкиш, но нито една гъркиня не може да го приготвя, казва с гордост Катя Кофчезлиева. Всъщност, тя е една от тарторките на бойната група пенсионерки-пазителки на начина, по който се оформя сладкото чудо, един от символите на Созопол. С нейно и на приятелките й позволение „Десант“ записа за своите читатели рецептата на дамгите.
Първо, две ръце не стигат, затова се включваме в месенето на тестото и в пърженето повече баби, пояснява с усмивка Златка. Сварваме ги, заедно с Гергана, Пенка, Евтемия, Соня, Сашка и шефката на отдел „Култура“ в общината Мариана Паскалева в двора на една от старите созополски къщи, тъкмо да допиват следобедното си кафе. На масата са подредени домашно приготвени курабийки и кифлички, ароматен кекс, истинско сладко от зелени смокини и разбира се, прочутите дамги.
Докато ги предразполагаме, в хода на разговора научаваме любопитни неща. Приятелки от 30 и повече години, седемте дами започват неизменно деня си заедно, точно в 9,05 часа сутринта. Докато пият ритуално първото си кафе, бистрят коя какво ще готви, после малко женски клюки, накрая обсъждат сериалите. Спорят за любимите герои шумно, ядосват се от личните им драми, съпреживяват оплетените им съдби. Веднъж месечно, като вземат пенсиите, ходят заедно да се почерпят. Даже като редовни посетителки, наскоро си издействали карти с намаление в кафе „Червило“, имат ВИП-карти и за ресторанта на хотел „Селена“.
Неусетно симпатичните дами ни въвеждат в темата, заради която им гостуваме ден след откриването на туристическия сезон в Созопол. Една – две от тях леко са прегракнали от пеене по време на концерта на Тони Димитрова предната вечер на естрадата на Амфитеатъра.
След дълги години проби установихме, че идеалната пропорция е 12 яйца, около половин килограм брашно и пакетче нишесте, обяснява леля Златка. Яйцата се разбиват на пухкав сняг и към тях се прибавят 12 пълни черупки хладка вода, една черупка ракия, след което постепенно и равномерно се добавят брашното и нишестето, като се редуват. Накрая към тестото се слага щипка сол и една ванилия за аромат.
То е рядко, като за палачинки. За да станат дамгите, сместта трябва точно да се улучи, иначе всичко пропада. „Миналага година една приятелка от Габрово ме кани на гости, посрещна ме с нашия сладкиш. Беше много щастлива, че сама се е справила. Не й казах, че дамгите и бяха като туткал. На нейно място щях да сложа още малко брашно и щях да ги изпържа на палачинки или бухти, да не стават зян продуктите“, разказва през смях Пенка.  
Нямате ли специална форма обаче, мероприятието не си струва изобщо да се започва, категорична е жената. Приятелките имат само две, произведени преди повече от 50 години от грамофонни плочи. Поне от 20 години няма майстори, които да се занимават с тях, затова останалите за общо ползване се пазят като истинска ценност. Не се измиват, след употреба се забърсват с мека салфетка и се прибират.  
Формичката се топи в яйчено – брашнената смес и веднага се прехвърля в тенджерка с един литър врящо олио. Сладкишът се изпържва за секунди, слага се в чиния и обилно се наръсва с пудра захар, докато е още горещ. Екипът на вестника също пробва от сладкото чудо. Уверяваме ви, усилията си струват.


Без това съоръжение, което вече никой не произвежда, приготовлението на тестото е излишно, казват симпатичните дами Те ни разрешиха да запишем рецептата на „гръцкия сладкиш“, предавана до скоро само между майка и дъщеря, свекърва и снаха Топиш в сместта, веднага прехвърляш дамгата в горещото олио, тръскаш два-три пъти формичката и готово, обяснява нагледно Катя Кофчезлиева

В категории: Традиции

7
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
7
Лили
29.11.2014 10:59:08
1
0
Истина е! За 19 години в Гърция, нито веднъж не съм видяла подобна красота! Но то е световна "тайна", че ако не са били гърците и Земята нямало да я има![rolling][slimey]
6
Едва ли ...
22.05.2014 12:24:09
0
0
... госпожо Псаропула сте на ясно от къде произлизат дамгите. Истинското им име е "Коледен сладкиш", който е известен и се прави за Коледа (вижда се от името му) в скандинавските страни. Никога не е бил гръцки и е неизвестн на гърците в самата Гърция. Дори и не са чували за него. Съ сигурност обаче произходът му е свързан с викингите, които са го пренесли много отдавна и в Северна Америка. Там е разпространен и сега ... и не само за Коледа.
5
псаропула
14.05.2014 14:24:19
0
0
Съжалявам,че едва сега случайно попаднах на този материал, но понеже може и други като мен късно да го видят, съм длъжна да кажа: 1. Всички тези жени, показани на снимката са от стария град - гъркини от гръцкото дружество, а Катя пък е от учредителите и. 2. Преписали сте текста от друга публикация, затова и рецептата ви е различна и невярна.3.Изобщо не и е било необходимо на Златка години за проба, за да установи точната пропорция, защото тя е известна много преди тях. Лично нейната майка - Змарагда беше една от тези, които правиха дамги.
Изобщо, защо трябва от тракийците да търсите рецепта за Созополски дамги, кой ви излъга,че те са знаещите? Сега ви препоръчвам да вземете рецепта и за гръцките бели курабии, преди някой друг да си припише заслугите за този сладкиш.
4
Valq
17.03.2012 15:35:52
0
0
Mnogo uvajavam jenite ot Trakiyskoto drujestvo no mnogo smelo zaqvqvat che edva li ne te sa dali nachaloto na tozi taka unikalen sladkish v Sozopol.Neka ne si pripisvat takiva golemi zasdlugi.Tova znaqt vsichki v Sozopol,a i imeto mu podskazva tova, a na redaktorite ne im pravi chest da poblikuvat nevqrna informaciq
3
slanchice
12.03.2011 09:42:05
0
0
Majka mi,leka i prast,beghe golqm majstor na damgite.
Stavaha prahki i se topqha v ustata.
Imam formata.
Recheptata,koqto mi kaza e malko po-razlichma ot opisanata.
Jivot i zdrave tozi velik den ghte se opitam da prigotvq.
Iska se majstorlak,zaghtoto mnogo e vajno dvijenieto na
rakata pri parjeneto.[eyes]
2
Google
15.06.2010 09:37:47
0
0
[url=http://www.google.com]Google[/url]
1
кореняк созополчанка (от гръцк
31.03.2010 13:14:21
0
0
"Викат му гръцки сладкиш, но нито една гъркиня не умее да го приготвя" - да бе да, чиста лъжа. Първо, това изобщо не е рецептата за "Созополските дамги". От вода и брашно дамги не се приготвят. Второ, дамгата е над 100 годишна. Аз съм над 85г. и помня как баба ми правеше дамги. Трето, дамгата, която е показана на снимката горе, се доближава малко до истинската гръцка дамга, но повече прилича на изпържено тесто.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки