Митрополит Киприан отново застава на диригентския пулт


Митрополит Киприан отново застава на диригентския пулт
Снимка: Архив
23 Април 2024, Вторник


Здраво и плодотворно сътрудничество свързва владиката и състава на Държавна опера – Стара Загора

Автор: Десант

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отново ще застане на диригентския пулт, за да дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини на 25 април в 19 часа в Операта в Града на липите. Преди началото на спектакъла във фоайето й ще има Великденски базар на Дневен център „Св. св. Козма и Дамян”.

Здраво и плодотворно сътрудничество свързва владиката и състава на Държавна опера – Стара Загора. Предвеликденският концерт на Старозагорската опера през 2017 г. бе дирижиран именно от него. Тогава прозвуча „Реквием“ на Моцарт, като малко по-късно бе изпълнен и в Казанлък.

На 30 юли 2017 г., на Античния форум „Августа Траяна“, владиката дирижира и Тържествения концерт на Държавна опера – Стара Загора, посветен на 140 години от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война.

През 2018 г. митрополит Киприан размаха диригентската палка за „Моление за Стара Загора“ – спектакъл, посветен на 141 години от епичните боеве за града по време на Руско-турската война и 140 години от Освобождението на България, състоял се нa Meмopиaлния ĸoмплeĸc „Бpaнитeлитe нa Cтapa Зaгopa”.

На големия християнски празник Успение Богородично – 28 август 2020 г., на Античния форум „Августа Траяна“ владиката дирижира ораторията „Страсти по Матея“ от митрополит Иларион, за която през 2021 г. Хорът на Старозагорската опера бе отличен с „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци в категория „Хорово изкуство“.

На 3 септември 2022 г. бе последният концерт на Старозагорската опера от програмата на Празниците на тракийските царе. Мястото отново бе на брега на язовир „Копринка“, край древната столица на траките – Севтополис, където Старозагорският митрополит Киприан дирижира ораторията „Моление“ и тържествена увертюра 1812 от Пьотр Илич Чайковски.

На Велика сряда – 12 март 2023 г., Негово Високопреосвещенство дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини в Държавна опера-Стара Загора.

Той бе диригент и на музикалната поема „Рилският пустинник“, показана на 10 и 23 май 2023 г. на сцената на Софийската опера и балет, като с нея бяха отбелязани 70 години от възстановяването на Българската патриаршия. 

Източник: Пресцентър на Община Стара Загора


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки