Български събор в Микулчице за 24 май


Български събор в Микулчице за 24 май
Снимка: Роден глас, Чехия/ Фейсбук
22 Април 2024, Понеделник


Великоморавскот селце е тясно свързано със съдбата на Методий

Автор: Десант

На 25 май от 11 ч. пред Паметника на славянските първоучители св. св. Кирил и Методий в чешкото селце Микулчице ще се проведе традиционният Събор на българите по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Българската общност в Чехия, в частност Асоциацията на българските сдружения в чешката република, организира този акт на поклонение пред паметта на светите братя от началото на 80-те години на ХХ век.

През 2009 г., със съдействието на българската държава, в Микулчице бе издигнат паметник на двамата създатели на българската писменост, който да припомня славното им дело. Монументът е висок 3,65 м. и е дело на българския скулптор Емил Венков, живял и творил в Словакия.

БТА припомня, че още през 80-те години на ХХ век в южноморавското селце се събират българи, за да отбележат заедно празника 24 май. През 1982 г. Българският културно-просветен клуб в Бърно поставя там паметна плоча и така дава начало на поклоненията пред паметта на славянските просветители. 

Микулчице е тясно свързано със съдбата на Методий – още от началото на духовната му мисия (заедно с Кирил) във Великоморавия през 863 г., после през време на служенето му като първи архиепископ на Моравия, до смъртта му (885 г.) по тези земи.

Чешкият археолог проф. Зденек Кланица дори налага хипотезата, че той е погребан именно тук, като неговите заключения са приети от редица авторитетни учени, макар и до днес не е доказано категорично къде е гробът му.

Въпреки това, за българите, живеещи в Чехия, Микулчице отдавна се е превърнало в духовен символ – на самоопределение, на съкровена почит към делото на Славянските просветители.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки