Учени свързаха земетресенията с покачването на морското равнище


Учени свързаха земетресенията с покачването на морското равнище
Снимка: globallookpress.com
27 Април 2023, Четвъртък




Автор: Десант

Екип от германски и американски изследователи, докато анализирали сеизмичната активност в Турция, стигнали до извода, че дори незначителните флуктуации в морското равнище могат да доведат до освобождаването на значително количество тектонична енергия, пише The Guardian.

В статият в британското издание се отбелязва, че за основа на своето изследване специалистите са използвали анализ на показателите на сеизмичната активност и колебанията на морското равнище в продължение на половин година в областта на полуостров Армутлу, разположен на брега на Мраморно море. 

Те установили, че сеизмичната активност в този район рязко нараства през зимния период, когато често има промени в морското ниво. 

Учените твърдят, че, като правило, за активирането на тектоничните разломи е нужно по-голямо количество енергия, но понякога е достатъчен и чалък тласък, провокиран от покачването на морската вода, в резултат на което може да стане земетресение от 4,5 степен. 

Както отбелязват сеизмолози, в Мраморно море флуктуациите в нивото на водата не надхвърлят 80 см, но даже това е достатъчно за възникване на осезателни земетресения, което свидетелства за нестабилността на разломите.  


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки