Показват за първи път у нас, събрана в каталог, колекцията от артефакти, открити в Русенско от Карел Шкорпил


Показват за първи път у нас, събрана в каталог, колекцията от артефакти, открити в Русенско от Карел Шкорпил
Снимки: РИМ-Русе
20 Декември 2022, Вторник


Находките са от фондовете на Националния археологически институт с музей при БАН

Автор: Десант

Излезе от печат представителен каталог с археологически находки, открити при теренната работа на чешкия учен Карел Шкорпил в региона на Русе в началото на ХХ век. Колекцията се състои от артефакти от фондовете на Националния археологически институт с музей при БАН. В този си вид тя се показва пред обществеността у нас за първи път.

Археологическото наследство, оставено от Карел Шкорпил, е от съществено значение и с висока стойност за изграждане на цялостен разказ за развитието на Русе и долината на Русенски Лом през вековете. Темата обвързва различните аспекти от изграждането на културния пейзаж на региона през отделни периоди, с неговия съвременен облик, като се създава обвързаност с общото европейско наследство.



Каталогът с предмети от дейността на Шкорпил в Русе представя първите теренни находки от региона и тяхната значимост за последващите научни търсения в полето на археологията.

Създаването на изданието е поредната активност, която извежда на преден план знанието за дейността на Карел Шкорпил, един от основателите на Русенския музей, благодарение на когото в началото на ХХ век – след издаването на книгата „Опис на старините по река Русенски Лом“, нашият край става най-добре проучен в страната.

Каталогът е отпечатан, благодарение на проекта „Намерено от Шкорпил“, който се реализира с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Русе, както и със съдействието на Национален археологически институт с музей – БАН.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки