Ще правят предварително археологическо проучване на новооткрит обект в железопътен участък Оризово-Михайлово


Ще правят предварително археологическо проучване на новооткрит обект в железопътен участък Оризово-Михайлово
02 Декември 2022, Петък


Той се намира в землище на чирпанското село Свобода

Автор: Дина Харизанова

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за извършване на предварително археологическо проучване на новооткрит обект в железопътен участък Оризово-Михайлово, землище на чирпанското село Свобода. 

Там се работи по проекта за втората фаза на рехабилитацията на железопътната линия Пловдив–Бургас, който е включен в Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Железопътната линия Пловдив-Бургас е приоритетна в националната железопътна система. Подобряването на проектните параметри и нейната модернизация ще допринесе за повишаване на качеството на предлаганите услуги и намаляване на транспортните разходи. Реализирането на пресичанията с пътната инфраструктура на две нива ще повиши безопасността. По-високата скорост и по-високото качество на услугите ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на железопътния транспорт в сравнение с другите видове транспорт.



Поради сложността на дейностите, предвидени за изпълнение по проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, Фаза 2“ и голямата дължина на линията - 293 км, изпълнението на проекта е разделено на отделни компоненти, а именно: Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по железопътната линия Пловдив-Бургас; Изграждане на надлези/подлези по железопътната линия Пловдив-Бургас на мястото на съществуващи прелези; Рехабилитация на железопътен участък Скутаре-Оризово; Модернизация на железопътен участък Оризово-Михайлово; Модернизация на железопътен участък Ямбол-Зимница, при гара Завой; Реконструкция на стрелковото развитие на гара Зимница и рехабилитация на контактната мрежа в гарите Зимница и Стралджа; Рехабилитация на железопътната отсечка Стралджа-Церковски.

Изпълнителят, който бъде избран по обществената поръчка, трябва да извърши предварителните археологически проучвания в обхвата на проекта. Прогнозната стойност на дейностите е 131 934 лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на заявки за участие в откритата процедура е 9 януари 2023 г.


В категории: Новини , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Saruna Solun
03.12.2022 04:42:05
0
0
Латинското име Durostorum/Дуросторум би трябвало да стане "Durustor/Дурустор", според езиковедските правила, а не Дырстор/Дристор (Dârstor/Dristor), както всъщност е старото "румънско" име на Силистра, ако беше пряко наследено от латински език,
Тоест: ако латинизираните/"римлянизираните" гети, изконни в Добруджа и близките до нея територии, наистина бяха пра-родителите на румънците и румънците са по-старо население от българите в Добруджа.

Латинската дума, латинското име "Carsium/Карсиум" която понастоящем се казва "Hârșova/Хыршова" на румънски би трябвало да няма славянската наставка "-ова" и да започне с "х-", обаче думата е заимствана от средно-български (Хърсово).
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки