Книга за древно Василико връща курортното градче Царево на историческата картата на отдавна отминали епохи


Книга за древно Василико връща курортното градче Царево на историческата картата на отдавна отминали епохи
Снимки: Авторът
03 Септември 2022, Събота


Авторът д-р Милен Николов доказва, че то е много по-старо, отколкото се е мислило десега

Автор: Диана Славчева

На градския площад в Царево на 2 септември бе представена книгата „Древно Василико“ на историка и археолог д-р Милен Николов. Преди 10 години той извършва първите си разкопки като научен ръководител край църквата „Св. Успение Богородично“ на нос Кастро в царевския квартал Василико. Разкритията, които той прави коренно променят представата за историята на Царево, което се оказва много по-древно, отколкото се е мислило дотогава.



Както изтъкна по време на представянето на изданието видният ни историк проф. Пламен Павлов, който е и автор на предговора към него, на фона на богатата история на повечето наши черноморски градове, допреди разкопките край старинния храм, за Царево досга се е знаело сравнително малко, и то предимно за новата му летопис. 



Изводите, до които достига д-р Милен Николов, са, че Царево възниква не покрай крепост и пристанище, както е при повечето черноморски градове, а с древно тракийско светилище, съществувало в продължение на векове на малкия нос при днешната църква, носеща името на Божията майка. 



Той доказва чрез намерените при археологическите проучвания артефакти, че на това място е кипял активен стопански живот още през Античността и Средновековието. Археологическите свидетелства сочат, че е имало периоди, в които градът остава необитаем - през римската епоха например. Тепърва ще се търсят данни за по-пълноценното осмисляне на миналото на Царево и региона.

Първата крачка в тази посока вече е направена и монографията „Древно Василико“, представяща резултатите от досегашните исторически и археологически проучвания връща морското градче на историческата картата на отдавна отминали епохи.



Книгата е издадена от Община Царево, която я разпространява безплатно. Тя е богато илюстрирана и е на три езика - български, английски и руски. 

По стечение на обстоятелствата, няколко часа по-късно в Ахтопол се състоя премиерата на една друга книга, събрала в 400 страници ахтополските древност и съвременност. Неин автор е историкът д-р Атанас Орачев, който работи върху мащабния си труд в продължение на 12 години.



Полиграфията й е впечатляваща - с твърди горици и множество цветни илюстрации. 



Така в рамките на един ден двата съседни града Царево и Ахтопол се сдобиха с безценни издания, съхранили между страниците си свидетелствата за своето богато и интересно хилядолетно минало.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки