Мегалитното светилище Скумсале – от високите скали на култовото място траките мятали стрели по мълниите


Мегалитното светилище Скумсале – от високите скали на култовото място траките мятали стрели по мълниите
01 Септември 2022, Четвъртък


Мистичният комплекс над Стрелча е един от най-големите в България

Автор: Диана Славчева

Високо в диплите на Същинска Средна гора, пътека, тръгваща вляво от пътя от Стрелча за Копривщица, отвежда до един от най-големите култови градежи на траките – Скумсале. Светилищният комплекс се шири на дължина от около 2 км и на ширина от около 800 м.

Мрежа от пътеки води туристите до различни скални струпвания, пръснати на огромна площ сред малки поляни и гъсти дъбови горички. 



За съжаление, освен няколко общи табели за обекта, няма никакви други указателни знаци накъде да се върви и какво представляват разкриващите се пред очите образувания.

Някои от мегалитите са оформени като тронове, издълбани са по тях жертвеници, а на места, сякаш силна ръка на великан е увенчала струпванията с огромни каменни блокове на върха. Човек се чуди как се крепят без да паднат, но очевидно са много стабилни, след като са оцелели в тази конфигурация с векове, а може би с хилядолетия, тъй като, според изследователите, районът е бил обитаван още през периода IV в. пр. Хр. – II в.



На много места скалите са разцепени от поникнали в тях дървета. Може би най-доброто време за разглеждането на мащабното светилище е след листопада, тъй като през лятото пищно разлистените дървесни корони скриват голяма част от зрелищните мегалити.



Но пък именно летният сезон е предпочитан от туристите да посетят района, за да се насладят на целебните минерални води в курортна Стрелча или да се потопят в автентичната възрожденска атмосфера на близката бунтовна Копривщица.

Въпреки избуялата зеленина, не бива да се пропуска величествената панорама, която се разкрива от височината на Скумсале към сгушената в ниското Стрелча и отсрещните средногорски баири.



Разглеждането на скалното светилище може да отнеме часове. За отмора още в началото му са изградени беседки, където човек може да се отмори.



Тракийският култов комплекс е обвит с множество легенди. Смята се, че тук по време на своите празници на плодородието, известни като вакханалии, траките са извършвали част от обредите си. За да се отпуснат присъстващите и най-вече самите вакханки, се приготвяли омайни отвари от токсични гъби – не толкова отровни, колкото съдържащи опиумни и халюциогенни алкалоиди. 

Някои изследователи изказват предположения, че точно от това светилище траките мятали копия в небето, целейки мълниите, като по този начин изразявали гнева си, а и безрасъдната си смелост. 

Недалеч от Скумсале се намират още няколко местности с интересни мегалити. До тях има обособени екопътеки, провиращи се през живописни планински кътчета. Един край, в който няма да скучаете.




В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки