Община Дряново обяви обществена поръчка за инвестиционен проект за ремонта на моста на Колю Фичето


Община Дряново обяви обществена поръчка за инвестиционен проект за ремонта на моста на Колю Фичето
29 Юли 2022, Петък


Предстои да се извърши подробно архитектурно и конструктивно заснемане на съоръжението с цел неговата реставрация и консервация

Автор: Диана Славчева

Община Дряново обяви обществена поръчка за изготвяне на инвестиционен проект във фаза  „Технически“ и последващо осъществяване на авторски надзор при извършването на текущ ремонт и консервационно-реставрационни работи на моста на Колю Фичето над река Дряновска.

Предстои да се извърши подробно архитектурно заснемане на съоръжението. Въз основа на него и на анализа на съществуващото положение ще се разработи проект за реставрация и консервация, в който да се обхванат всички видове довършителни работи, детайли и др. намеси. 

Съоръжението ще бъде обследвано и констуктивно, след което ще се предложи техническо решение за укрепване и възстановяване на носимоспособността на конструктивните елементи – основи, сводове, парапети и др.



Мостът е построен от Колю Фичето в средата на ХІХ век. Съоръжението е от ранните хидротехнически постройки на майстора, в което развива своите идеи за традиционен възрожденски тип „гърбат“ (римски) мост. Неговата дължина е 38,50 метра, а широчината на платното и тротоарчетата е 5 метра.

Мостът има четири свода с различни по големина отвори, стъпили върху три масивни каменни колони. Най-висок е вторият свод, над който мостовото платно е леко изгърбено. Мостовите колони са с водорези и аркирани отвори за пропускане на високите води.

Настилката на моста е едър калдъръм, а на тротоарите – плочи, които излизат пред блоковете на сводовете и парапета, за да образуват корниз и подчертаят извивката на платното. Формата на всички арки на сводове и водоотточни отвори е подчертана с корниз.


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки