РЕТРО: Кога е забранено тютюнопушенето в самолетите


РЕТРО: Кога е забранено тютюнопушенето в самолетите
Снимки: Фейсбук/Авиомузей Бургас и интернет
17 Май 2022, Вторник


Пътническия салон се състоял от две секции, в едната от която се е позволявало да се пуши на задните редове, докато в бизнес клас се пушело навсякъде

Автор: Дина Харизанова

Авиомузеят в Бургас припомня на своята фейсбук страница един любопитен факт – че допреди време пушенето в самолета е било позволено.

„Пътническия салон се е състоял от две секции, в едната от която се е позволявало да се пуши на задните редове, докато в бизнес клас се е пушело навсякъде. През 1986 г. СССР започва да въвежда забрана за тютюнопушенето на полети с продължителност до 3 часа., но пълната забрана е въведена от авиокомпания „Аерофлот” едва през 2002 г.“ – разказват още от бургаския авиомузей.



От там изтъкват, че първите, които забраняват напълно пушенето в самолет, са Съединените американски щати и това се случва през 1988 г.



Една от причините за забраната е да се предотврати пожар на борда, макар, в интерес на истината, няма случай пушачи да са подпалили самолет. Все пак авиокомпаниите решили да се презастраховат.

Има и сериозно икономическо основание за една такава мярка. За целта трябва да се обясни откъде идва въздухът в аероплана при херметично затворени врати и прозорци. Рецилкулацията се извършва чрез смесване на въздуха в салона и отвън. След това полученият въздух се охлажда с помощта на турбохладилник и чрез смесител попада при пътниците. 

Заради пушенето в самолетите, въпросната рециркулация се налагало да се прави по-често. Това съответно носело по-високи разходи за авиокомпанията... 


В категории: Нова история , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки