Дионисиеви празници ще огласят „Калето“ в Мездра


Дионисиеви празници ще огласят „Калето“ в Мездра
Снимка: Архив Община Мездра
11 Февруари 2022, Петък


Събитието ще бъде открито с артистична реконструкция с елементи от античен ритуал за отдаване на почит към старогръцкия бог на виното, лозарството и веселието

Автор: Десант

За осма поредна година в навечерието на Трифон Зарезан - на 11 февруари (петък) от 17,30 ч. - в Археологически комплекс „Калето“ в Мездра ще се проведат традиционните Дионисиеви празници.

Организатори на събитието са Община Мездра и Археологически комплекс „Калето“, а основната цел – популяризиране на античната и средновековна крепост „Калето” като туристическа дестинация.

Дионисиеви празници 2022 ще бъдат открити с артистичната реконструкция „Огнесъздаденият Дионис“ с елементи от античен ритуал за отдаване на почит към старогръцкия бог на умиращата и възраждащата се природа, на виното, лозарството и веселието, пресъздаден от Театрална група „ТЕМП“ при Военен клуб – Враца с художествен ръководител и режисьор Георги Врабчев.

За финал на празничната програма танцьорите от Ансамбъл „Мездра“ към Народно читалище „Просвета 1925“ с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов ще изпълнят тематична танцова композиция, посветена на Трифон Зарезан.

По традиция по време на събитието посетителите на комплекса ще имат възможност да се стоплят с греяно вино, осигурено от Винарна „Типченица“.

Организаторите напомнят на зрителите да спазват стриктно противоепидемичните мерки!


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки