Даряват „Рибния буквар“ на българското училище в Братислава


Даряват „Рибния буквар“ на българското училище в Братислава
Снимки: ИАГ
17 Януари 2022, Понеделник


Кампанията е част от проекта „Земите и горите на орела“, а събраните книги ще бъдат изпратени в Словакия на 24 май

Автор: Десант

Петко Костов от София е първият, който се включи в кампанията „Книги за Братислава“, организирана от Изпълнителна агенция по горите, Североизточно държавно предприятие, БДЗП и Югоизточно държавно предприятие. Заедно със съпругата си той е заделил от личната им библиотека няколко издания на български автори, по които в училище са учили синовете и внуците му.

Сред книгите има особено ценно издание на „Рибния буквар“ на Петър Берон. Петър Костов иска децата в Братислава да се докоснат до книгата, а не само да видят снимка на корицата и в учебника си по история.



За себе си първият ни дарител казва, че е роден на 1 март  1942 г. в село Ябланица. Любовта към книгите идва от учителката му в махленското училище Милка, която два пъти седмично събирала класа си през ваканциите, за да им чете книги от български автори. След Търговската гимназия в София Петко Костов завършва Селскостопанската академия, където известно време е бил асистент. По-късно се занимава с растителна защита и работи в Африка.

Спомня си, че винаги когато е бил на път е носил със себе си книги, чрез които е попадал в нови и непознати светове. В момента препрочита „Опитите“ на Монтен, защото смята, че един прочит не е достатъчен за философ от неговият ранг.

Костов уточнява, че цял живот е събирал книги, а и има много лично творчество, като част от стиховете и разказите са му са публикувани на страниците на „Средношколски вестник“. Обича да чете много и с удоволствие се включва в кампанията в полза на българското училище в Братислава. Обещава да убеди и свои приятели да дарят книги за едно от най-старите български школа зад граница.



Кампанията е част от проекта „Земите и горите на орела“, а събраните книги ще бъдат изпратени в Словакия на 24 май.

Всички, които искат да помогнат за обновяване на библиотеката в Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава могат да изпратят книги или да ги занесат на ръка в ИАГ, СИДП или ЮИДП:

ИАГ – 1040 гр. София, бул. Христо Ботев № 55, 0878560502, Любка Върбева

СИДП – Шумен-9700, улица „Петра“ 1, 0878596860, Татяна Димитрова

ЮИДП – 8800, гр. Сливен, ул. Орешака № 15а, 0889300690, Десислава Стефанова


В категории: Новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки