С етнокултурен фестивал „Единство чрез разнообразие" в Тараклия отбелязаха Деня на бесарабските българи


С етнокултурен фестивал „Единство чрез разнообразие" в Тараклия отбелязаха Деня на бесарабските българи
Снимки: Фейсбук
02 Ноември 2021, Вторник


По повод празника бе проведена и Международнае научна конференция и бе открит първия в Молдова паметник на Иван Инзов

Автор: Десант

ХХ юбилеен Етнокултурен фестивал „Единство чрез разнообразие" се проведе в Тараклия, в рамките на отбелязването на Деня на бесарабските българи и 200-годишнината от издаването на „Инструкция за задълженията на селските кметства" на Иван Инзов, съобщава glaspress.rs.

Мотото на тържествата бе „Заедно можем всичко". 



Гостите на района и града видяха на градския площад изложби на национални дворове и на занаятчии, на сцената свиреха и пееха фолклорни групи.



В Малката зала на Окръжния дом на културата пък бе открита изложба на Националния исторически музей, която включваше експонати, намерени в района.



Във фоайето пък бяха изложени рисунки на възпитаници на Детската школа по изкуствата и сувенири, изработени от ученици на Къщата за детско творчество.



Проведена бе и Международна научна конференция под надслов „Българската етническа общност в Република Молдова: история и съвременно състояние".

Учени от шест държави - Молдова, България, Украйна, Румъния, Беларус, Русия изнесоха доклади за заслугите на генерал Иван Инзов, главен попечител на бесарабските преселници през периода на 1818 -1845 г., за приноса му за развитието на културата, образованието, икономиката на бесарабските българи - преселници от онова далечно историческо време.

В приветствието си ректорът на висшето училище в Тараклия отбеляза, че форумът е важна научна проява, защото обединява бесарабската българска общност в съхраняването на историческата памет, в познаването на своите корени, на важните исторически събития и личности и във възпитанието на младото поколение в дух на родолюбие.

На конференцията бяха представени 27 научни доклада, разделени в три тематични секции - „Генерал Иван Инзов и преселването на българите в Бесарабия", „История на българската общност в Бесарабия" и „Култура, език и литература на българите в Бесарабия".

Церемонията на откриването на форума завърши с малък концерт с участието на студенти от Тараклийския университет и професионалния ансамбъл за българския фолклор „Родолюбие".

Кулминацията на празника на бесарабските българи в Тараклия бе откриването на първия в Молдова паметник на Иван Инзов. Мемориалът е дарение на Асоциацията на българите по света.




В категории: Добри Вести , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки