Българските патриоти протестираха пред ЦИК


Българските патриоти протестираха пред ЦИК
22 Юни 2021, Вторник


Събитието, което започна в 12,00 ч. днес, е свързано с решение на ЦИК да има 121 избирателни секции в Турция на предсрочния парламентарен вот на 11 юли

Автор: Десант

Коалиция „Българските патриоти - ВМРО, Воля и НФСБ“ вдигна протест срещу Централната избирателна комисия (ЦИК). Събитието, което започна в 12,00 ч. днес, е свързано с решение на ЦИК да има 121 избирателни секции в Турция на предсрочния парламентарен вот на 11 юли, съобщава сайтът Флагман БГ.

Данчо Хаджиев от НФСБ обяви пред митинга опасение, че ДПС може да получи 10-15 депутати повече в следващия парламент.

От БП съобщиха, че са сезирали Върховния административен съд (ВАС). Според тях решението на ЦИК е национално предателство.

В Турция гласуването трябвало да се забрани като недемократична държава, както било решено за държави като Иран, Сирия и Палестина.

„В оспорваното Решение № 253-НС от 18 юни 2021 г. ЦИК определя, че са налице съображения за нецелесъобразност за образуване на избирателни секции в няколко държави, измежду които Ирак, Сирия, Палестина и други. В своите мотиви ЦИК изтъква, че това е обосновано от обстановката на политическа криза и несигурност, породени от различни военни действия. Република Турция е втората държава с най-много секции извън страната. Както е известно, Република Турция все още е в режим на извънредно положение след доказано недемократичния режим на държавно управление, което се наложи там", съобщиха „Българските патриоти“.

Ако секциите не бъдат намалени, в Турция да се гласува задължително машинно, настояват от коалицията.

От коалицията разкритикуваха и 45-ото Народно събрание, което премахна ограничението от 35 секции за държави, извън Европейския съюз.

Искрен Веселинов от ВМРО-БНД критикува т. нар. партии на протеста – от „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“, които имат вина за това. Той обясни, че те се готвят да си сътрудничат с ДПС в следващия парламент.

„Българските патриоти“ поискаха ЦИК да преразглежда виждането си за секциите в Турция. В противен случай изборният орган трябвало да си подаде оставката.

Активистите на ВМРО, НФСБ и „Воля“ бяха издигнали плакати: „ЦИК – слуги на Ердоган“, „ОСТАВКА!!!“, „Машинно гласуване в Турция“, „НЕ на секциите в Турция“.

Искрен Веселинов и Данчо Хаджиев внесоха искане в ЦИК. Юлиан Ангелов обясни за какво се настоява в него.

Едното е Турция да се приравни към недемократичните държави и да се забрани гласуването там.

"Също така настояваме, ако все пак се стигне... защото ние се съмняваме, че тези национални предатели от ЦИК ще променят своето решение, да бъде въведено машинно задължително гласуване в секциите в Турция; да има поне по двама представители на българската държава във всяка една секция и всички декларации за гласуване на друго място, както се гласува в чужбина или в други секции за български граждани, да бъдат попълвани собственоръчно от всеки един гласуващ. Защото в противен случай се нарушава българското законодателство и се дава възможност на турските служби, на турската държава да организират десетки хиляди в подкрепа на една антибългарска партия", посочи Ангелов.

Според БП определените 121 секции в Турция не са съобразени дори с действащите правила и те следва да са много по-малко.

Юлиан Ангелов обяви, че вече били събрани и 10 000 подписа за забрана на партия ДПС.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки