В Пловдив започва реставрацията на „Синята къща“


В Пловдив започва реставрацията на „Синята къща“
11 Януари 2021, Понеделник


Възрожденската сграда е една от емблематичните постройки в Стария град

Автор: Десант

Общински институт „Старинен Пловдив“ започва консервация и реставрация на фасадата на възрожденска къща „Георги Павлити“, известна още като „Синята къща“. Средствата за ремонтните дейности са осигурени от Министерство на културата.

Фасадата на къща „Павлити“ е в лошо състояние и се руши, дограмата е много стара, без защитно покритие, част от холкелите са паднали, а дървените колони и елементи са изгнили.

Очаква се ремонтът да приключи най-късно до средата на ноември месец тази година. Дотогава ще се осъществят и всички необходими консервационно-реставрационни дейности по екстериора на сградата за възстановяването на автентичния и облик, впечатляващата и архитектура и богата художествена декорация.

Къща „Павлити“ е строена около 1849-1850 г. и е била собственост на Георги Павлити (Политоглу), който е произхождал от Пещера. Сградата е представител на Ранновъзрожденската жилищна архитектура с ясно изразена характеристика на плановата схема – симетричен тип.  Архитектурата на къщата е забележителна със своите оригинални елементи – полукръгли отвори на прозорците, железни капаци, цялостно издаване на етажите навън, дъгообразен холкел на корниза и богата художествена декорация.

Възрожденска къща „Павлити“ е една от емблематичните постройки в Старинен Пловдив. Сградата е обявена като архитектурно-строителен и художествен паметник на културата, ДВ бр.85/1949 г. и притежава статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

През годините е използвана като представителна приемна на Комитета за изкуство и култура, помещава ли са се и Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“.


В категории: Новини , Архитектура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки