Първият български паметник на Кирил и Методий е отлят в държавната военна фабрика


Първият български паметник на Кирил и Методий е отлят в държавната военна фабрика
Снимка: zakazanlak.bg
23 Май 2020, Събота


Иначе за пръв път двамата солунски братя са изваяни от бронз върху внушителния монумент „на славянството” в древната руска столица Новгород

Автор: Десант

Стотици са паметниците на св. св Кирилй и Методий у нас и по света. За пръв път двамата солунски братя са изваяни от бронз върху внушителния монумент „на славянството” в древната руска столица Новгород.

В България първият паметник на светите равноапостоли и създатели на нашата писменост е изработен в Казанлък. Той се намира в двора на бившето Казанлъшко педагогическо училище,  което отваря врати през 1883 г. (днес Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“). Мемориалът е създаден от казанлъшкия учител Иван Топалов през 1934 г. Скулптурата представлява двамата първоучители в цял ръст с книга в ръце.

Изпълнението й в метал е направено изцяло в Казанлък - отлята е от бронз в Държавната военна фабрика (днешният „Арсенал"). В изработката участва и Механо-техническото училище (сега Професионална гимназия „Иван Хаджиенов”). В изграждането на паметника се включили ентусиазирани ученици и много граждани. Днес той е обновен, върху плоча от черен гранит са изписани имената на двамата равноапостоли.

Още в разцвета на българското Възраждане в махалите на Куцаровци и Големановци край Килифаревския манастир – средище на Търновската книжовна школа, са поставени оброчни плочи на Кирил и Методий на местата, където учители извеждат децата на 11 май за водосвет. Паметна плоча с голям надпис е поставена през 1885 г. и в черквата “Рождество Богородично” на търновското село Керека за 1000-годишнината от кончината на св. Методий – дело на местен учител.

Една от емблемите на столицата е паметникът на светите равноапостоли пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Той е дело на скулптора Владимир Гиновски и на арх. Иван Иванчев. Паметникът е открит е през 1972 г. И до днес той е смятан е за едно от най-добрите постижения на българското монументално изкуство. Негово копие е поставено през 1990 г. в Мурманск, Русия, както и в двора на българското посолство в Рим. Фигурите на Солунските братя са високи 4,2 м и излъчат достолепие и мъдрост.

В Пловдив паметникът на св. св. Кирил и Методий е изграден през 1996 г. по проект на скулптура Петко Москов. 

Паметник има в Асеновград, който се намира в двора на училище „Св. св. Кирил и Методий“. Скулптор е Петко Москов. Паметникът на св. св. Кирил и Методий в Пазарджик е открит на 24 май 2005 г. Той е дело на скулптора Спас Киричев и архитекта Нина Костадинова – Васева. Проектът е дарение от Спас Киричев, който създава 5-метровата статуя.

Паметникът в Стрелча е открит през 2014 г. Автор на скулптурата на двамата братя е също Спас Киричев. Паметник на равноапостолите има и в Добрич. Издигнат е през 2007 г. Композицията, дело на скулптора Никола Богданов, почетен гражданин на Добрич, е висока общо 9 метра.

Паметникът на светите братя Кирил и Методий във Враца е бил осветен от Врачанския митрополит Калиник на 24 май 2007 г. Петметровата бронзова скулптура на първоучителите се издига до старинната часовникова кула от 1762 г., връстница на Паисиевата история. Монументът е дело на местните скулптори Георги Тешков и Моника Игаренска.

В двора на гимназията в Благоевград, носеща името на Кирил и Методий, е поставен техен паметник през 1980 г. по случай 100-годишнината на гимназията. Автор на монумента е Николай Терзиев.

Паметник на светите братя в някогашната първа столица на Българската държава – Плиска, е издигнат през 2015 г. като част от културно-историческия комплекс „Двор на кирилицата”. Инициатор за създаването на този своеобразен дом на кирилските букви е Карен Алексaнян.

Паметник на братята има в Бургас в Приморския парк. Тяхна скулпура е oтĸpитa в зeмeнcĸoтo ceлo Дивля през 2011 г. Tя e изpaбoтeнa oт дъpвo oт Бoян Aлeĸcaндpoв oт Πepниĸ. Идeятa e нa Гeopги Aндpeeвcĸи.

В Солун се намират паметникът на св. св. Кирил и Методи на скулптура Димитрие Ставриниду и още един, издигнат в чест на 1150-годишнината от началото на просветителската дейност на първоучителите. В Охрид монументът е създаден през 1992 г., автор е скулпторът Томе Серафимовски. Негова скулптура на светите братя Кирил и Методий има и в Белград. Монумент на двамата равноапостоли е издигнат през 2010 г. и в Скопие.

По материали на zakazanlak.bg


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки