Първият български паметник на Кирил и Методий е отлят в държавната военна фабрика


Първият български паметник на Кирил и Методий е отлят в държавната военна фабрика
Снимка: zakazanlak.bg
23 Май 2020, Събота


Иначе за пръв път двамата солунски братя са изваяни от бронз върху внушителния монумент „на славянството” в древната руска столица Новгород

Автор: Десант

Стотици са паметниците на св. св Кирилй и Методий у нас и по света. За пръв път двамата солунски братя са изваяни от бронз върху внушителния монумент „на славянството” в древната руска столица Новгород.

В България първият паметник на светите равноапостоли и създатели на нашата писменост е изработен в Казанлък. Той се намира в двора на бившето Казанлъшко педагогическо училище,  което отваря врати през 1883 г. (днес Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“). Мемориалът е създаден от казанлъшкия учител Иван Топалов през 1934 г. Скулптурата представлява двамата първоучители в цял ръст с книга в ръце.

Изпълнението й в метал е направено изцяло в Казанлък - отлята е от бронз в Държавната военна фабрика (днешният „Арсенал"). В изработката участва и Механо-техническото училище (сега Професионална гимназия „Иван Хаджиенов”). В изграждането на паметника се включили ентусиазирани ученици и много граждани. Днес той е обновен, върху плоча от черен гранит са изписани имената на двамата равноапостоли.

Още в разцвета на българското Възраждане в махалите на Куцаровци и Големановци край Килифаревския манастир – средище на Търновската книжовна школа, са поставени оброчни плочи на Кирил и Методий на местата, където учители извеждат децата на 11 май за водосвет. Паметна плоча с голям надпис е поставена през 1885 г. и в черквата “Рождество Богородично” на търновското село Керека за 1000-годишнината от кончината на св. Методий – дело на местен учител.

Една от емблемите на столицата е паметникът на светите равноапостоли пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Той е дело на скулптора Владимир Гиновски и на арх. Иван Иванчев. Паметникът е открит е през 1972 г. И до днес той е смятан е за едно от най-добрите постижения на българското монументално изкуство. Негово копие е поставено през 1990 г. в Мурманск, Русия, както и в двора на българското посолство в Рим. Фигурите на Солунските братя са високи 4,2 м и излъчат достолепие и мъдрост.

В Пловдив паметникът на св. св. Кирил и Методий е изграден през 1996 г. по проект на скулптура Петко Москов. 

Паметник има в Асеновград, който се намира в двора на училище „Св. св. Кирил и Методий“. Скулптор е Петко Москов. Паметникът на св. св. Кирил и Методий в Пазарджик е открит на 24 май 2005 г. Той е дело на скулптора Спас Киричев и архитекта Нина Костадинова – Васева. Проектът е дарение от Спас Киричев, който създава 5-метровата статуя.

Паметникът в Стрелча е открит през 2014 г. Автор на скулптурата на двамата братя е също Спас Киричев. Паметник на равноапостолите има и в Добрич. Издигнат е през 2007 г. Композицията, дело на скулптора Никола Богданов, почетен гражданин на Добрич, е висока общо 9 метра.

Паметникът на светите братя Кирил и Методий във Враца е бил осветен от Врачанския митрополит Калиник на 24 май 2007 г. Петметровата бронзова скулптура на първоучителите се издига до старинната часовникова кула от 1762 г., връстница на Паисиевата история. Монументът е дело на местните скулптори Георги Тешков и Моника Игаренска.

В двора на гимназията в Благоевград, носеща името на Кирил и Методий, е поставен техен паметник през 1980 г. по случай 100-годишнината на гимназията. Автор на монумента е Николай Терзиев.

Паметник на светите братя в някогашната първа столица на Българската държава – Плиска, е издигнат през 2015 г. като част от културно-историческия комплекс „Двор на кирилицата”. Инициатор за създаването на този своеобразен дом на кирилските букви е Карен Алексaнян.

Паметник на братята има в Бургас в Приморския парк. Тяхна скулпура е oтĸpитa в зeмeнcĸoтo ceлo Дивля през 2011 г. Tя e изpaбoтeнa oт дъpвo oт Бoян Aлeĸcaндpoв oт Πepниĸ. Идeятa e нa Гeopги Aндpeeвcĸи.

В Солун се намират паметникът на св. св. Кирил и Методи на скулптура Димитрие Ставриниду и още един, издигнат в чест на 1150-годишнината от началото на просветителската дейност на първоучителите. В Охрид монументът е създаден през 1992 г., автор е скулпторът Томе Серафимовски. Негова скулптура на светите братя Кирил и Методий има и в Белград. Монумент на двамата равноапостоли е издигнат през 2010 г. и в Скопие.

По материали на zakazanlak.bg


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ВРАЦА
16.06.2020 19:14:05
0
0
ТЪРГОВИЯ МЕЖДУ МАФИОТИ-Skandalno.net
http://www.stefan-tcholakov.eu/index.php?year=2020&id=10232&p=knigi&title=%D2%DA%D0%C3%CE%C2%C8%DF+%CC%C5%C6%C4%D3+%CC%C0%D4%C8%CE%D2%C8-Skandalno.net
-
http://www.stefan-tcholakov.eu/pic/10232
-
http://www.stefan-tcholakov.eu/pic/5233.jpg
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки