200 000 българи днес имат имен ден


200 000 българи днес имат имен ден
06 Май 2020, Сряда


Гергьовден, един от най-почитаните празници в България

Автор: Десант

Днес е Гергьовден, един от най-почитаните празници в България! Също така е ден на храбростта и българската армия, на животновъдите, ден на свети Георги Победоносец.

Гергьовден е петият най-празнуван имен ден в България. Днес празнуват носещите имената Георги, Гошо, Георгия, Георгина, Герган, Гергин, Гергана, Герга, Гергина, Гери, Ганьо, Гана, Ганка, Гиньо, Гинчо, Гинко, Гина, Гинка, Гено, Генчо, Гена, Генка, Жорж, Жоро и Жоржета.

По последни статистически данни почти 200 000 българи днес имат имен ден, като от тях най-много са носещите името Георги.

Свети Георги Победоносец е живял в Кападокия по времето на римския император Диоклетиан. Младият Георги постъпва във войската му и проявява завидни военни умения преди да бъде издигнат като трибун едва на 20-годишна възраст.

Когато обаче Георги се застъпил за християнската вяра, бил пратен в тъмница, където след като го подложили на жестоки изтезания, бил обезглавен през 288 година. Впоследствие той е бил издигнат като светец и е почитан като мъченик за Христовата вяра.

Свети Георги е изобразяван на кон, от който убива змей. След като светецът поразил с копието си чудовището, се ползва със славата на един от най-изявените змееборци и конници в християнството. Поради тази причина е избран за светец покровител на войната и войската.

На всеки 6 май Гергьовден се почита също от овчарите и животновъдите. Най-известният ритуал на днешния ден е освещаването на гергьовско агне и обредните хлябове. Прави се курбан в чест на свети Георги, цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Обезсмъртен в мита за свети Георги и ламята, той е покровител на Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Грузия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.

Източник: Именни дни в България


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки