Наши и чуждоземни билки помагат в борбата с коронавируса


Наши и чуждоземни билки помагат в борбата с коронавируса
08 Април 2020, Сряда


Вижте кои лечебни треви за най-подходящи за пиене в настоящата ситуация

Автор: Десант

Катя Иванова е фармацевт от Горна Оряховица. От три десетилетия тя се занимава с билкарство. Над 130 са разработените от нея рецепти с билки, които са публикувани в 8 книги. Носител е на много награди за работата си, а от 2018 г. е почетен председател на бакалавър-фармацевтите в България. Тя е и правнучка на известния билколечител и знахар Начо Начев.

Пред БНР фитотерапевтът заяви, че в днешните условия при широкото разпространение на заболяването Covid-19 билките могат да бъдат от помощ.

„Това е т.нар. котешки нокът, перуанска билка - най-силната противовирусна билка. Ние я получаваме под различни форми. Първо като билка, от която се прави чай. Този чай могат да пият и деца. Второто е под форма на тинктура, на капсули, на таблетки" - посочва Катя Инавова.

Друга билка, която е много важна за този период, е златният корен.

„Това е билка, която е внос за България. Макар че навремето при по-старите българи е съществувала и е изкоренена, сега отново има насаждения в България. Това е най-важната адаптогенна билка, т.е. тя адаптира организма към дадена ситуация. Тази билка може да се използва и за деца и тя е включена в серията "Царски билки".



„Царските билки" неутрализират и вредата от употребата на синтетични лекарства, доставят природен витамин С в биологично активната му форма и гарантират цялостна подкрепа на организма. Дозата е различна и зависи от възрастта, уточнява специалистът:

Шипката е много важна, тя е с високо съдържание на витамин С. Мащерката е за тази цел, тъй като този грипен период протича повече с кашлица и бронхитни форми.

Аз предлагам и още една комбинация да се направи по старинна рецепта. Намерих - комбинация от копър, който не дава възможност да се задържат течности в белия дроб, втората билка е живовляк. Това е една от най-хубавите противокашлични билки, против образуването на секрети. Третата билка е маточината. Тя, освен че има противовъзпалително действие, подпомага действието на живовляка" - казва още фитотерапевтката.

Тя обаче предупреждава, че билките могат да бъдат опасни, ако не се предлагат от специалист, и употребата им без контрол може да доведе до беди за здравето.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки