140 г. от рождението на Леон Филипов – търновският майстор на макети


140 г. от рождението на Леон Филипов – търновският майстор на макети
17 Март 2020, Вторник


Той остава в историята като виден български проектант, строител и реставратор на културни ценности

Автор: Атанас Коев

На 17 март се навършват 140 години от рождението на Леон Филипов – виден български проектант, строител и реставратор на културни ценности, както и голям майстор на макети на стари сгради, църкви, порти, чешми и др. Той полага големи грижи за опазването и съхранението на  нашите исторически архитектурни паметници.

Земният път на бъдещият майстор започва на 17 март 1880 г. в Търново, в семейството на Мария и Филип Хараламбиеви, като  дядото и бащата на момчето са прочути майстори златари от този период.

През 1900 г. Леон Филипов завършва търновската мъжка гимназия „Св. Кирил“. Още като ученик той се изявява като добър художник и чертожник и поради тази причина заминава за София, където се записва в шестмесечен курс за архитектурен техник.

След като се завръща в старопрестолния град, Филипов започва работа като техник в Търновското окръжно инженерство, проявявайки завидни умения, вкус и усет към фасадното оформление на новостроящите се сгради. Същевременно взема участие при тяхното проектиране и изпълнение.

Той се включва активно в строежа на най-монументалната за времето си сграда в Търново, намираща си срещу хълма Царевец, която дълги години е Окръжен народен съвет. След това по негов проект са построени казармите на 18-ти Етърски пехотен полк. Дело на видния проектант е мавзолеят „Отец Матей Преображенски“, изграден край Ново село, Търновско, родното място на изявения наш духовник.

През 1922 г. под вещото ръководство на Леон Филипов е възстановена камбанарията на историческия Дряновски манастир. Впоследствие той проектира и Паметника на незнайния воин в Сухиндол.

Търновският проектант участва активно в обществения живот на старопрестолния град, като се включва в изявите на туристическото дружество „Трапезица“. Там той се грижи за опазването и съхранението на историческите архитектурни паметници в Търново и в близкото село Арбанаси. В продължение на 32 години Филипов е избиран в ръководството на организацията и участва като делегат на туристическите събори в Пловдив, Враца, Брацигово, Стара Загора и Търново.

По време на Търновските събори от 1908 и 1925 г. е включен в Комисията отговаряща за украсата и програмата в старопрестолния град. След това по поръчение на туристическото дружество изработва голяма карта на Търново, в която включва важни архитектурни, археологически и исторически паметници.

Проектира и изпълнява построяването на туристическата хижа на хълма Царевец. По негово предложение през 1909 г. се прави Списък на важните исторически и архитектурни обекти в старопрестолния град, с цел те да бъдат запазени и проучени.



След земетресението през 1913 г., разрушените средновековни църкви „Св. Петър и Павел“ и „Св. 40 мъченици“ в Търново са реставрирани под ръководството на Леон Филипов. Любовта му към паметниците на културата го кара да отдели от оскъдните си средства, за да купи и реставрира полусъборената Констанцалиева къща в село Арбанаси, след което я дарява на Историческия музей в старопрестолно Търново.

През 1906 г. видният наш проектант и реставратор започва да изработва гипсови макети на средновековни търновски къщи, църкви, порти, чешми и други обекти. Много от пресъздадените от него паметници днес обаче не са запазени.

През 1983 г. в къщата на Леон Филипов е открита специална експозиция от гипсовите творби на търновския майстор на макети, която съществува и до днес.

Целият творчески път на видния проектант и реставратор е посветен на проучването, подобряването и пресъздаването на най-характерното от богатото архитектурно и историческо наследство в Търново и на съседно Арбанаси.

Леон Филипов умира на 9 март 1976 г., като е погребан по подобаващ начин заради големите му заслуги за запазването и реставрирането на културното наследство в старопрестолния град. Още преживе той получава признание за труда си, като е награден със „Златен орден на труда“.


В категории: Новини , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки