Над 2500 лева са нужни за издръжката на четиричленно семейство


Над 2500 лева са нужни за издръжката на четиричленно семейство
12 Февруари 2020, Сряда


Това означава, че брутното трудово възнаграждение за всеки от работещите родители трябва да достигне 1622 лв., което засега е под средната брутна работна заплата за страната

Автор: Десант

За издръжка на четиричленно домакинство от двама родители и две деца, са необходими 2517 лв. на месец. С тези средства е възможно да се покрият разходите за храна, поддържане на жилище, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти.

Осреднените стойности на издръжката на живота за човек от четиричленно домакинство е в размер от 629,33 лв. Това показват данните за последното 3-месечие на 2019 г. в традиционното наблюдение на потребителските цени и издръжката на живот на Института за социални и синдикални изследвания.

За осигуряване на необходимите средства за издръжка нетният размер на работната заплата за всеки от
двамата възрастни членове на този тип домакинство, трябва да бъде не по-нисък от 1259 лв. (като условно приемаме, че двамата възрастни са работещи). Това означава, че брутното трудово възнаграждение за всеки от тях трябва да достигне 1622 лв., при условие, че работната заплата е единствен източник на доходи.

През трето тримесечие на 2019 г. размерът на средната брутна работна заплата е от 1249 лв. По думите на синдикалния лидер Пламен Димитров, това означава, че за да се достигне необходимата заплата за издръжка трябва получаваната досега брутна работна заплата да се увеличи с още 373 лв.. Нетният й размер (969 лв.) е по-нисък с около 23% от необходимата заплата за издръжка.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки